Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine01. Beluši v solati

02. Brstični ohrovt v solati

03. Cvetača z zeliščnim prelivom

04. Fižolova solata s hrenovkami

05. Fižolova solata z majonezo

06. Govedina v mešani solati

07. Grahova solata

08. Jabolčno-zelenjavna solata

09. Jajčna solata

10. Jajčna solata z zelenjavo

11. Kitajsko zelje v solati

12. Kmečka solata

13. Kolerabice v solati

14. Krompirjeva solata s hrenovkami

15. Krompirjeva solata s kislim zeljem

16. Krompirjeva solata z drobnjakom

17. Kuhan por v solati

18. Kuhana govedina v solati

19. Kumare s smetano in krompirjem

20. Mehiška solata

21. Motovilec

22. Pečena paprika v solati

23. Pisana makaronova solata

24. Pisana solata

25. Porova solata s šunko

26. Porova solata z jogurtovim prelivom

27. Regratova solata

28. Riževa solata s tunino

29. Riževa solata z mesom

30. Rukola

31. Ruska krompirjeva solata

32. Sadna solata

33. Sicilijanska solata

34. Sočna solata

35. Solata s tunino

36. Solata za mrzlo večerjo

37. Stročji fižol in cvetača v solati

38. Špagetna solata

39. Špinačna solata

40. Zelena v solati

41. Zeljna solata s slanino

42. Zimska solata I

43. Zimska solata II

 

 01. Beluši v solati

Sestavine: 50 dag belušev (špargljev), 2 jajci, 3 žlice olja, 0,5 dl kisa, sol, peteršilj

Priprava: Izberemo enakomerne beluše; spodnji del olupimo in s škarjami narežemo na dva centimetra dolge kose. Skuhamo jih v slanem kropu in odcedimo. Vode ne zavržemo. Jajci naj bosta trdo kuhani, zato naj vreta šest minut. Še tople beluše prelijemo z mešanico olja, kisa, soli in malo vode, ki je ostala od kuhanja. Preden solato ponudimo, jo obložimo z jajčnimi krhlji in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

 02. Brstični ohrovt v solati

Sestavine: 35 dag ohrovtovih brstičev, olje, kis, sol, poper, 2 stroka česna, peteršilj

Priprava: Brstiče očistimo, operemo in skuhamo v slanem kropu. Odcejene takoj pokapljamo z oljem, jih okisamo in začinimo s poprom, strtim česnom in sesekljanim peteršiljem. Solata naj stoji, da se prepoji z marinado.

[ Na vrh ]

 03. Cvetača z zeliščnim prelivom

Sestavine: 50 dag cvetače, sol, voda

Preliv: 2 žlici kisle smetane, 3 žlice paradižnikove mezge, 2 žlici olja, polovica žličke gorčice, sol, poper, šalotka, 1 žlica sesekljanega drobnjaka ali peteršilja, limonin sok ali kis

Priprava: Cvetačo operemo, razrežemo na cvetove ter damo kuhat v vrel slan krop. Kuhano odcedimo in zložimo v skledo, da se ohladi. Za preliv: v električnem mešalniku zmešamo kislo smetano in paradižnikovo mezgo. Ko je zmes rahlo kremasta, prilivamo olje in v dobro umešano dodamo vse druge sestavine. Preliv naj bo pikanten, da bo solata okusna.

[ Na vrh ]

 04. Fižolova solata s hrenovkami

Sestavine: 60 dag stročjega fižola, 2 para hrenovk, sol

Jogurtni preliv: 1 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 3 žlice olja sol, poper, polovica žličke gorčice, kis, 1 žlica narezanega drobnjaka

Marinada: sol, kis, olje česen ali drobnjak

Priprava: Fižol očistimo, prepolovimo, operemo in damo kuhat v vrelo vodo. Ko zavre, ga solimo in skuhamo do konca. Kuhanega odcedimo, pokapljamo z oljem in k ohlajenemu damo na kolobarje narezane hrenovke. Ohlajeno solato prelijemo z jogurtnim prelivom: v ožjo posodo damo jogurt in kislo smetano ter miksamo približno 1 minuto, dokler ne postane kremasto. Potem počasi prilivamo olje. V pripravljeno osnovo dodamo gorčico, sol, poper, kis in drobnjak. Rahlo pikantni preliv zlijemo na fižol in premešamo. Solato postavimo v hladilnik ali ponudimo takoj. Solato lahko prelijemo samo z marinado iz soli, kisa, olja, česna ali drobnjaka.

[ Na vrh ]

 05. Fižolova solata z majonezo

Sestavine: 1 kg stročjega fižola slan krop

Majoneza: 2 rumenjaka ali 1 jajce in 1 rumenjak, 2 dl olja, polovica žličke gorčice, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, sok limone ali kis, 1 žlička sesekljanega drobnjaka

Priprava: Očiščen in opran fižol enkrat ali dvakrat prerežemo in damo kuhat. Kuhanega odcedimo, stresemo v skledo, pokapljamo z oljem in s kisom in ga večkrat pretresemo (premešamo), da se počasi ohlaja. Medtem pripravimo majonezo: v mešalnik damo rumenjaka (ali jajce in rumenjak), prilijemo žlico olja in vključimo. Ko se začne gostiti, počasi prilivamo olje, da dobimo gladko majonezno osnovo. Dodamo gorčico, smetano, limonin sok, sol, poper in drobnjak. Ohlajen fižol polijemo s pripravljeno majonezo ter premešamo. Solata je okusnejša, če nekaj časa stoji.

[ Na vrh ]

 06. Govedina v mešani solati

Sestavine: 25 dag kuhane govedine, 30 dag paradižnika, 10 dag sveže paprike (rumene, rdeče ali zelene), 10 dag čebule, kis, poper, olje, sol, peteršilj

Priprava: Ohlajeno govedino in čebulo narežemo na listke, paradižnik na kocke, papriko na rezance (vre naj 3 minute). Pripravljeno zelenjavo zamešamo med govedino, solimo, popramo, okisamo, prelijemo z oljem in premešamo. Solata bo okusnejša, če nekaj časa stoji v marinadi. Solatno ploščo okrasimo s svežo papriko in sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

 07. Grahova solata

Sestavine: 0,5 l graha, 0,5 dl milega kisa, 2 žlici oljčnega olja, peteršilj, 2 stroka česna, poper, sol

Priprava: Oluščen, prebran in opran grah skuhamo v majhni količini slane vode. Odcejenega takoj pokapljamo z oljem, mlačnega pa še s kisom (sadnim ali vinskim). Začinimo s sesekljanim peteršiljem in strtim česnom, po želji tudi s poprom. Namesto česna lahko vzamemo čebulo. Odcejeno vodo uporabimo za zalivanje zelenjavne juhe ali omake. Grahova solata je pripravljena hitreje, če uporabimo grah iz pločevinke.

[ Na vrh ]

 08. Jabolčno-zelenjavna solata

Sestavine: 15 dag gomolja zelene, 12 dag kuhanega korenčka, 2 jabolki, 6 dag sira (gauda, ementalec ...), 1-2 žlici oljčnega olja, sok polovice limone, sol

Priprava: Olupljeno zeleno in neolupljeni jabolki debelo naribamo in pokapljamo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Kuhano korenje in sir drobno narežemo ter solato zabelimo, solimo in premešamo. Predno jo ponudimo, jo lahko okrasimo s kuhanim jajcem, orehovimi jedrci, sesekljanim peteršiljem ...

[ Na vrh ]

 09. Jajčna solata

Sestavine: 5 jajc, čebula ali hren

Marinada: olje, kis, sol, poper

Priprava: Jajca kuhamo 8 minut. Ohladimo jih v mrzli vodi, olupimo, narežemo na rezance, potresemo s sesekljano čebulo ter prelijemo z marinado.

Nasvet: jajčna solata je primerna za malico, ponudimo jo s kruhom. Lahko pa kuhana jajca razrežemo na štiri krhlje, jih zložimo na krožnik, solimo, popramo ter polijemo s kisom in oljem. Po vrhu potresemo nastrgan hren.

[ Na vrh ]

 10. Jajčna solata z zelenjavo

Sestavine: 4 trdo kuhana jajca, 6 žlic koruze iz konzerve, 1 drobno narezana vložena rdeča paprika, listi zelene solate

Preliv: 2 žlici olja, 2 žlici kisa, sol, ščepec sladkorja, 2 žlici sesekljanih zelišč

Priprava: Jajca narežemo na listke, dodamo koruzo in papriko ter prelijemo s solatnim prelivom. Pripravljeno solato naložimo na liste zelene solate, jo okrasimo in ponudimo k narezku.

[ Na vrh ]

 11. Kitajsko zelje v solati

Sestavine: 50 dag kitajskega zelja, 10 dag fižola ali krompirja, olje, kis, mleta kumina, poper, sol, solatni listi za okrasitev

Priprava: Oprane liste zelja narežemo na rezance. Solimo, dodamo zmleto kumino, olje (oljčno ali bučno), kis, kuhan in odcejen fižol ali krompir ter premešamo. Popramo. Solato naložimo na sredino plitve sklede in okrog naložimo zeleno solato, motovilec ali rdeč radič.

Nasvet: namesto fižola ali krompirja lahko k zelju naribamo sveži korenček.

[ Na vrh ]

 12. Kmečka solata

Sestavine: 30 dag belega fižola, 1 čebula, 1 rdeča paprika, 2 paradižnika, 2 trdo kuhani jajci, 6 oliv (črne ali zelene), 4 žlice oljčnega ali belega olja, 4 žlice kisa ali limoninega soka, sol, poper, peteršilj

Priprava: Namočen fižol skuhamo. Zavremo kis, sol, poper, olje, narezano čebulo in stresemo na kuhan odcejen fižol. Dodamo še na listke narezani jajci, na rezance narezano papriko, na koščke narezan paradižnik, olive in premešamo. V skledi solato potresemo s sesekljanim peteršiljem in okrasimo z istimi sestavinami ali zeleno solato.

[ Na vrh ]

 13. Kolerabice v solati

Sestavine: 40 dag kolerabic, 4 žlice kisa, 3 žlice olja, 2 žlici kisle smetane, sol

Priprava: Za solato uporabimo zelo mlade kolerabice. Glavice tanko olupimo (ali pa tudi ne), naribamo, prelijemo s kisom, z oljem in dvema žlicama kisle smetane. Vse skupaj še solimo, premešamo in postavimo na mizo.

[ Na vrh ]

 14. Krompirjeva solata s hrenovkami

Sestavine: 1 kg krompirja, 4 pari hrenovk, 0,5 dl olja, kis, sol, 1 žlica sesekljanega drobnjaka, 2 rdeči papriki, 10 oliv, peteršilj

Priprava: Kuhan krompir olupimo in narežemo na listke. Hrenovke skuhamo in jih narežemo na kolesca. Potresemo sesekljan drobnjak in peteršilj. Opranim paprikam odstranimo semena in jih narežemo na kratke rezance. Olive razkoščičimo. Vse skupaj rahlo zmešamo, solimo, prelijemo z oljem in kisom ter premešamo. Solata naj nekoliko stoji, da se prepoji (marinira) z vsemi sestavinami.

[ Na vrh ]

 15. Krompirjeva solata s kislim zeljem

Sestavine: 50 dag krompirja, 25 dag kislega zelja, sol, kumina, olje, česen, juha

Priprava: Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na tanke listke. Takoj ga solimo, prelijemo z oljem, primešamo surovo kislo zelje, strt česen, kumino, poper in, če je potrebno, prilijemo malo juhe. Tako dobimo sočno solato.

[ Na vrh ]

 16. Krompirjeva solata z drobnjakom

Sestavine: 60 dag krompirja, sol, 3 trdo kuhana jajca, 3 žlice narezanega drobnjaka

Marinada: olje, kis, sol, poper, juha

Priprava: Krompir olupimo, narežemo na listke, solimo, zalijemo z vročo vodo in kuhamo približno 10-12 minut. Takoj ga odcedimo, pokapljamo z žlico olja in pokrijemo. Čez 10 minut ga stresemo v skledo, dodamo na kocke ali listke narezana trdo kuhana jajca, pretresemo, prelijemo z marinado in posujemo z drobnjakom. Da bo solata sočnejša, prilijemo z marinado še zajemalko hladne ali tople juhe. Solato ponudimo h kuhani govedini, kuhanim vročim hrenovkam itd.

[ Na vrh ]

 17. Kuhan por v solati

Sestavine: 40 dag pora, sol, olje, kis, peteršilj

Priprava: Porova stebla so skoraj vedno umazana, zato jih moramo pred kuho temeljito oprati. Por narežemo na 2 centimetra široke pramene in skuhamo v slani vodi. Odcedimo, ohladimo, zabelimo z oljem in s kisom in po želji potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

 18. Kuhana govedina v solati

Sestavine: 20 dag govedine iz juhe, 10 dag pora, 10 dag kuhanega korenčka, drobnjak, peteršilj

Marinada: 1 dl sadnega kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol, poper

Priprava: Ohlajeno meso narežemo na tanke listke, dodamo na tanka kolesca narezan korenček in surov por, potresemo z narezanim drobnjakom in peteršiljem ter pretresemo. Prelijemo z marinado. Solata naj malo stoji, da bo okusnejša.

[ Na vrh ]

 19. Kumare s smetano in krompirjem

Sestavine: 50 dag kumar, sol

Zabela: 1 žlica ocvirkov ali zaseke, 1 žlička moke, 1 dl sadnega kisa, 4 stroki česna, 2 ščepca mlete kumine, 2 kuhana krompirja, 2 lončka kislega mleka, 1 lonček kisle smetane

Priprava: Kumare olupimo, naribamo na listke, solimo, premešamo. Medtem pripravimo zabelo: v kozici segrejemo ocvirke, jih razmešamo z moko in takoj zalijemo s kisom. Vse skupaj naj med stalnim mešanjem vre tri minute. Odstavimo, dodamo strt česen, kumino, pretlačen krompir, ožete kumare, kislo mleko in kislo smetano ter dobro premešamo. Po okusu dosolimo. Ponudimo s kruhom.

[ Na vrh ]

 20. Mehiška solata

Sestavine: 20 dag koruze, 15 dag fižola, 20 dag šunke, 1 zelena paprika, 1 rdeča paprika, 10 dag polnjenih oliv, čebula, česen, sol, 2 ostra feferona, kis, olje, peteršilj

Priprava: Šunko, papriko in čebulo narežemo na kocke ali rezance, olive pa na kolobarje. Dodamo kuhano koruzo, kuhan fižol, strt česen, sesekljana feferona in sesekljan peteršilj. Sestavine rahlo premešamo ter prelijemo z mešanico kisa, soli in olja. Solata naj malo stoji, da bo okusnejša.

[ Na vrh ]

 21. Motovilec

Sestavine: 50 dag motovilca, olje, sol, pehtranov, kis, 2 krompirja, česen

Priprava: Motovilec očistimo, operemo in dobro odcedimo, da se osuši. Tik preden ga ponudimo, ga zabelimo z oljem in nato prelijemo s kisom, v katerem smo raztopili sol. Rahlo premešamo. Po želji lahko dodamo na listke narezan kuhan krompir in sesekljan česen.

Nasvet: k pripravljenemu in zabeljenemu motovilcu lahko naribamo trdo kuhano jajce.

Nasvet: vejice pehtrana z zelenimi listi damo v sadni kis. V njem lahko ostanejo več kot eno leto. Tak kis daje motovilcu dober, rahlo pikanten okus.

[ Na vrh ]

 22. Pečena paprika v solati

Sestavine: 6 rdečih in 6 rumenih mesnatih paprik, 2-4 stroki česna, 1-2 žlici vinskega kisa ali limoninega soka, 1 žlica olja, sol, peteršilj

Priprava: Paprike operemo, obrišemo in spečemo na vroči šte-dilnikovi plošči ali na žaru. Večkrat obrnemo, da se spečejo po vseh straneh. Pazimo, da jih ne zažgemo. Pečene nalagamo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladijo. V lastni pari kožica odstopi, zato jih zlahka olupimo, očistimo semena in zložimo v plitvo skledo. Potresemo jih s sesekljanim peteršiljem in strtim česnom, solimo, prilijemo olje in okisamo z limoninim sokom ali s kisom. Solata naj stoji vsaj pol ure, preden jo ponudimo. Še okusnejša bo, če jo pripravimo prejšnji dan. Solato ponudimo k pečeni perutnini ali pri hladni večerji.

[ Na vrh ]

 23. Pisana makaronova solata

Sestavine: 20 dag drobnih makaronov, 10 dag kuhanega korenčka, 15 dag graha, 10 dag kuhane šunke, 10 dag kislih kumaric

Majoneza: 2 dl olja, 2 rumenjaka, 1 žlička gorčice, 2 žlici kisle smetane, 1 žlička drobnjaka, limonin sok, sol, poper

Priprava: Makarone skuhamo v slani vodi in odcedimo, stresemo v skledo, dodamo na kocke narezano korenje, kumare, šunko in odcejen grah, vse sestavine pretresemo (premešamo) ter pokapljamo s kisom. V solato lahko narežemo tudi malo sira ali vložene šampinjone. Pripravimo majonezo: v mešalnik damo rumenjaka, žlico olja in vključimo. Ko se začne gostiti, počasi v curku prilivamo olje, da dobimo gladko majonezno osnovo. Dodamo gorčico, kislo smetano, limonin sok, sol, poper in premešamo. Majonezo zamešamo med ohlajeno solato in pustimo, da se prepoji z različnimi okusi, saj bo tako okusnejša. Namesto z majonezo lahko solato zabelimo z marinado (sol, olje, kis) ter potresemo z drobnjakom.

[ Na vrh ]

 24. Pisana solata

Sestavine: stročji fižol, korenje, grah, korenina peteršilja, koleraba, krompir, cvetača, kis, olje, sol, sesekljan peteršilj ali drobnjak, paradižnik in trdo kuhano jajce za okrasitev

Priprava: Stročji fižol, korenje, peteršiljeve korenino in kolerabo narežemo na kockice, skuhamo v slani vodi ter odcedimo. Krompir, grah in cvetačo skuhamo posebej. Zelenjavno vodo porabimo za juho. Kuhano in odcejeno zelenjavo stresemo v skledo, zabelimo z oljem in pretresemo. Ko se nekoliko ohladi, jo še okisamo in solimo ter po njej potresemo sesekljan peteršilj ali drobnjak. Solatno ploščo okrasimo s paradižnikom in trdo kuhanim jajcem.

Nasvet: količine zelenjave so poljubne. Pisana solata je zaradi svoje sestave polnovreden, vendar lahek obrok, ki nam lahko občasno nadomesti kak bolj zapleten jedilnik.

[ Na vrh ]

 25. Porova solata s šunko

Sestavine: 15 dag pora, 2 trdo kuhani jajci, 12 dag šunke, 2 paradižnika

Marinada: 4 žlice olja, kis, sol, poper, sesekljan peteršilj

Jogurtov preliv: 1 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici olja, polovica žličke gorčice, sol, poper, ščepec sladkorja, limonin sok ali kis

Priprava: Očiščen por narežemo na rezance. Paradižnik potopimo v vročo vodo, mu odstranimo kožico ter ga narežemo na listke; na listke narežemo še trdo kuhani jajci ter šunko. Sestavine rahlo premešamo ter prelijemo z marinado ali jogurtovim prelivom. Solato lahko namesto s paradižnikom pripravimo s sveže naribanim korenčkom.

[ Na vrh ]

 26. Porova solata z jogurtovim prelivom

Sestavine: 20 dag pora, 7 dag korenja, 10 dag krompirja

Preliv: 1 navaden jogurt, 2 žlici kisle smetane, 3 žlice olja, polovica žličke gorčice, 2-3 žlice limoninega soka ali kisa, sol, poper

Marinada: sol, kis, olje, poper

Priprava: Očiščen in opran por narežemo na tanke rezance. Dodamo drobno nariban svež korenček ter kuhan, na kocke narezan krompir. Vse sestavine premešamo ter prelijemo z jogurtovim prelivom: v litrski lonček damo jogurt in smetano ter stepamo z električnim mešalnikom, da postane rahlo kremasto; zraven prilivamo olje. Mešalnik odložimo, dodamo gorčico, sol, poper in sok limone ali kis, še enkrat premešamo in s tem prelijemo narezano solato. Lahko pa naredimo samo marinado: sol, kis, olje, poper. Premešamo. Solata naj malo stoji.

Nasvet: marinirati pomeni prepojiti; marinada je gosta tekočina iz kisa ali limoninega soka, olja, zelišč in dišavnic, s katero prelijemo sveže ali kuhane solate.

[ Na vrh ]

 27. Regratova solata

Sestavine: 30 dag regrata, 15 dag krompirja, 6 dag slanine, kis, sol, česen

Priprava: Regrat nabiramo zgodaj spomladi. Najbolj okusni so še beli poganjki, ki jih pripravimo kot vsako drugo solato. Primešamo mu lahko tudi topel krompir ali fižol. Regrat očistimo, dobro operemo in odcedimo. Na kocke narezano slanino prepražimo, zalijemo s kisom in s tem prelijemo regrat, po katerem smo prej potresli sesekljan česen in sol. Dobro premešamo.

[ Na vrh ]

 28. Riževa solata s tunino

Sestavine: 12 dag riža, 10 dag kuhanega korenčka, 7 dag pora, 2 kisli kumari, 1 rdeča paprika iz solate, 1 konzerva tunine, oljčno olje, sol, kis, drobnjak ali peteršilj

Priprava: Riž kuhamo trše v slanem kropu, to je 15-18 minut. Kuhanega odcedimo, oplaknemo z vodo, odcejenega stresemo v skledo in pokapljamo z oljem od tunine. Premešamo. Čim bolj drobno narežemo korenček, kumare, papriko in por. Tunino z vilicami razdrobimo, dodamo k rižu; dodamo še olje, sol s kisom, nato pa solato rahlo premešamo. Preden jo ponudimo, naj stoji na hladnem, ko pa jo damo na mizo, jo potresemo z drobnjakom ali s peteršiljem.

[ Na vrh ]

 29. Riževa solata z mesom

Sestavine: 20 dag dolgozrnatega riža, 1,5 l slanega kropa, 20 dag kuhane govedine ali pečene svinjine

Marinada: 4 žlice olja, 5 žlic sadnega, kisa, sol, poper, 1 manjša čebula, 1 žlička sesekljanega peteršilja in nekaj vejic, 1 trdo kuhano jajce, rdeča redkvica

Priprava: Riž operemo in damo kuhat v slan krop. Vre naj počasi približno 15 minut. Riž mora ostati cel (ne sme se razkuhati), zrno pa ob ugrizu v notranjosti belo. Kuhanega odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo in stresemo v skledo. Dodamo na rezance narezano meso in polijemo z marinado, narejeno iz kisa, soli, popra, sesekljane čebule, peteršilja in olja. Solato rahlo premešamo in pustimo stati eno uro. Preden jo ponudimo, jo okrasimo z vejicami peteršilja, rdečo redkvico in z narezanim trdo kuhanim jajcem.

[ Na vrh ]

 30. Rukola

Sestavine: 30 dag rukole oljčno olje, sol, kis, česen

Priprava: Rukolo očistimo, operemo in dobro odcedimo, da se osuši. Tik preden jo ponudimo, jo zabelimo z oljem in nato prelijemo s kisom, v katerem smo raztopili sol. Dodamo česen in rahlo premešamo.

[ Na vrh ]

 31. Ruska krompirjeva solata

Sestavine: 50 dag krompirja, 20 dag kuhanega korenja, 20 dag graha, 1 dl oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, sol, 1 trdo kuhano jajce, 1 žlica kisle smetane, česen, krhlji limone, peteršilj

Priprava: Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na kocke. Posebej skuhamo na kocke narezano korenje in grah, oboje odcedimo in stresemo h krompirju. Polovico olja z jajcem, limoninim sokom, soljo in česnom zmiksamo, da dobimo gladko, gosto zmes. Počasi prilivamo preostalo olje. Dodamo še kislo smetano ter vse skupaj zmešamo s solato. To naložimo na krožnik in postavimo do kosila na hladno. Preden solato ponudimo, jo okrasimo z limoninimi krhlji in sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

 32. Sadna solata

Sestavine: 4 banane, 2 pomaranči ali 4 mandarine, 2 jabolki, 1 limona, 4 krhlji vloženih breskev ali marelic malo kompotove, vode, sladkor

Priprava: Banane olupimo, narežemo na kolobarje in takoj pokapljamo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Dodamo olupljeni, na krhlje razdeljeni in narezani pomaranči (krhlje mandarin lahko pustimo cele), olupljeni, očiščeni in na kocke narezani jabolki, nato pa še na koščke narezane breskve ali marelice. Prilijemo malo kompo-tove vode in po želji sladkamo.

Nasvet: za sadno solato lahko vzamemo sveže, zamrznjeno ali vloženo sadje, lahko pa vse to kombiniramo. Okus lahko popestrimo z malo ruma.

[ Na vrh ]

 33. Sicilijanska solata

Sestavine: 20 dag tunine, 20 dag makaronov, 15 dag paradižnika, 10 dag kislih čebulic

Preliv: 6 dag solatne majoneze, 4 žlice jogurta, 2 žlici limoninega soka, sol, poper, origano

Priprava: Kuhane makarone oplaknemo in odcedimo, pokapljamo z oljem in med hlajenjem večkrat premešamo. Dodamo zdrobljeno tunino iz konzerve, na manjše rezine narezan paradižnik in čebulice. Te lahko pustimo cele ali jih razpolovimo. Za preliv zmešamo majonezo, jogurt, limonin sok, sol, poper in origano. Preliv zlijemo po solati in rahlo premešamo. Malo počakamo, da se v hladilniku ohladi, in ponudimo.

[ Na vrh ]

 34. Sočna solata

Sestavine: 15 dag kuhane govedine, 15 dag koruze iz konzerve, 10 dag kuhanega fižola, 7 dag pora, 7 dag korenčka, 5 dag kuhanega ješprenja

Marinada: 1 dl dobre juhe, olje, sol, kis, poper

Priprava: Meso narežemo na majhne, tanke ploščice, dodamo kuhan ješprenj, zrnat fižol, surov, na kolesca narezan por, nariban korenček, odcejeno koruzo in vse pretresemo, da se živila enakomerno porazdelijo. Prelijemo z marinado in premešamo. Solato lahko ponudimo kot samostojno jed s kruhom.

[ Na vrh ]

 35. Solata s tunino

Sestavine: 1 glava zelene solate, 1 drobna kumara, 1 čebula, 2 paradižnika, 4 kuhana jajca, 8 rdečih redkvic, 1 konzerva tunine

Marinada: olje, kis, sol, poper

Priprava: Zeleno solato operemo in natrgamo. Kumaro in redkvico olupimo in nalistamo. Papriko in čebulo narežemo na rezance ali kolobarje. Jajca in paradižnik narežemo na krhlje. Odcedimo tunino, jo zdrobimo in vse sestavine narahlo pretresemo. Prelijemo z marinado, premešamo in ponudimo.

[ Na vrh ]

 36. Solata za mrzlo večerjo

Sestavine: 30 dag paradižnika, 1 paprika, 1 čebula, 10 dag na pol zrelega fižola v zrnju, 3 trdo kuhana jajca, 20 dag kuhane govedine, sol, poper, kis, 1 žlička gorčice po želji, 2 žlici olja

Priprava: Pripravimo solato iz paradižnika, čebule, paprike in mladega, na pol zrelega kuhanega fižolovega zrnja, ter ji dodamo na listke narezano kuhano, hladno govedino ter narezana trdo kuhana jajca. Rahlo premešamo, solimo in popramo. Gorčico dodamo po želji. Solato pokapljamo z oljem in kisom ter znova rahlo premešamo. Ponudimo jo s kruhom.

[ Na vrh ]

 37. Stročji fižol in cvetača v solati

Sestavine: 75 dag stročjega fižola, 75 dag cvetače, 2 jajci

Marinada: sol, kis, olje, peteršilj ali drobnjak

Priprava: Očiščen in opran fižol skuhamo v slani vodi, odcedimo in še toplega zabelimo z oljem in s kisom. Posebej skuhamo cvetačo. Da bo ostala bela, prilijemo vodi malo mleka. Kuhano preložimo v skledo in prelijemo z mešanico kisa in olja. Marinado, ki se je natekla na dno sklede, pobiramo z žlico in polivamo po cvetači, da bo okusnejša. Čez nekaj časa cvetačo preložimo na večji krožnik ali v plitvo skledo in jo obložimo s stročjim fižolom. Po cvetači lahko potresemo sesekljana trdo kuhana jajca ter peteršilj ali drobnjak. Solata je okusnejša, če nekaj časa stoji.

[ Na vrh ]

 38. Špagetna solata

Sestavine: 12 dag špagetov, 7 dag korenčka, 7 dag rdeče paprike, 15 dag koruze, 10 dag kislih kumaric

Marinada: 4 žlice olja, 6 žlic sadnega kisa, sol, česen, drobnjak

Priprava: Špagete kratko nalomimo in skuhamo v slanem kropu nekoliko trše. Kuhane odcedimo in prelijemo s hladno vodo, spet dobro odcedimo in stresemo v skledo. Pokapljamo jih z žličko olja - med hlajenjem jih večkrat premešamo. Dodamo drobno nariban surov korenček, na kratke rezance narezano papriko, drobno narezane kisle kumare in koruzo. Vse sestavine premešamo, da se enakomerno porazdelijo. Solato prelijemo z marinado. Če bo pripravljena pol ure pred obrokom, bo še

okusnejša. Namesto sveže paprike lahko narežemo steblo surovega pora.

[ Na vrh ]

 39. Špinačna solata

Sestavine: 50 dag špinače, slan krop

Marinada: olje, kis, 4 stroki česna, sol, poper, 1 trdo kuhano jajce

Priprava: Mlado špinačo operemo in na hitro prevremo (odkrito). Kuhano odcedimo, stresemo v skledo ter prelijemo z marinado (v skodelici zmešamo olje, sol, kis, strt česen in poper). Solato večkrat premešamo, da se marinada enakomerno porazdeli. Pripravljeno špinačo okrasimo z jajčnimi kolobarji ali krhlji.

Nasvet: ko špinačo odcedimo, jo takoj prelijemo z mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo.

[ Na vrh ]

 40. Zelena v solati

Sestavine: 50 dag gomoljev zelene

Marinada: olje, sol, kis, poper

Priprava: Dobro oprane gomolje zelene skuhamo. Še tople olupimo in narežemo na tanke listke. Prelijemo jih z marinado iz olja, kisa, soli in popra. Solato rahlo premešamo in pustimo, da vsrka marinado. Pripravljeno solato damo v sredino plitve sklede ali večjega krožnika, okrog pa naložimo solato iz motovilca, endivije, rdečega radiča itd.

[ Na vrh ]

 41. Zeljna solata s slanino

Sestavine: 50 dag svežega zelja, 4 dag prekajene slanine, 4 žlice kisa, ščepec kumine, sol

Priprava: Oprane zeljne liste naložimo drugega na drugega, jih zvijemo skupaj v zvitek in tanko narežemo. Stresemo jih v skledo in dodamo kumino. Slanino narežemo na majhne kocke, stresemo v kozico in precvremo. Kozico odmaknemo s plošče, počakamo, da se maščoba malo ohladi, in prilijemo kis. Dodamo še sol in znova postavimo na ploščo, da prevre. Zavrelico zlijemo na solato, hitro premešamo in takoj ponudimo.

[ Na vrh ]

 42. Zimska solata I

Sestavine: 50 dag zeljne glave, 20 dag pora, 10 dag svežega korenčka, 10 dag kuhanega krompirja

Marinada: sol, poper, olje (bučno ali oljčno), kis

Priprava: Naribamo ali z nožem narežemo zelje. Prav tako na rezance narežemo por, drobno naribamo korenček in premešamo. Dodamo na listke narezan kuhan krompir, prelijemo z marinado iz soli, popra, olja in kisa ter premešamo. Solato ponudimo h katerikoli mesni jedi ali različno pripravljenemu krompirju, testeninam ...

[ Na vrh ]

 43. Zimska solata II

Sestavine: 20 dag spiralastih testenin, 15 dag krompirja, 2 kisli kumarici, 15 dag salame ali mesnega sira, 15 dag jabolk

Majonezna omaka: 10 dag majoneze, 4 žlice jogurta, sol, poper, kis

Priprava: Testenine skuhamo trše, oplaknemo in odcedimo. Kuhan krompir, salamo, kumarici in jabolka narežemo na kocke. Vse skupaj rahlo premešamo in prelijemo z majonezno omako. Ponudimo dobro ohlajeno. Za omako vzamemo majonezno osnovo, dodamo jogurt, sol, poper in kis ter premešamo.

[ Na vrh ]

Za prijatelje
Prijateljstvo je največji zaklad, zato ga ne smemo pozabiti in nikdar izgubiti. Beri dalje...
Skrivnostni prstan
Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine je posnelo kratki igrani film "Skrivnostni... Beri dalje...
Državno prvenstvo v bovlingu
V soboto, 10. 10. 2020, smo imeli državno prvenstvo v bovlingu v Klubu 300 v Ljubljani. Beri dalje...
Medalje na državnih prvenstvih
Državna prvenstva gluhih so letošnje leto zaradi epidemije prestavljena na jesenski čas. Beri dalje...
Premagaj stres, strah in skrbi
V četrtek, 24. 9. 2020, ob 17. uri smo se gluhi in naglušni zbrali v Knjižnici Mirana Jarca v... Beri dalje...
prev
next

V letu 2019

Tradicionalno prednovoletno srečanje pri Štefanu
11 dec 2019 15:00

Tradicionalno prednovoletno srečanje smo imeli pri Štefanu. Zbrali smo se ob 17. uri.

Beri dalje
Varno v prometu
25 nov 2019 10:02

Predstavnik Specializirane enote za nadzor prometa, gospod Damjan Skok, je v Društvu oseb z izgubo  [ ... ]

Beri dalje
Gobe
10 nov 2019 12:14

Se je zastrupila z gobami?

Beri dalje
Mobitel
10 nov 2019 11:49

Igrani film. Ko mobitel prevlada nad vrednostjo človešekega življenja.

Beri dalje
Ostali prispevki

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 420 gostov in ni članov .

1565684
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
737
1275
2012
21676
26187
1565684