Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine01. Drobtinovi cmočki

02. Dvobarvni ponvičnik v juhi

03. Fritati ali narezane omlete

04. Jetrni žličniki v kostni juhi

05. Krapki v juhik

06. Krompirjevi žličniki

07. Maslene kroglice

08. Mesni žlikrofi ali grebenčki

09. Mesni štrukeljci v kostni juhi

10. Močnik

11. Omletne klobasice v juhi

12. Opečene kruhove kocke

13. Peteršiljevi štrukeljci v juhi

14. Piškotni ponvičnik

15. Parmezanovi žličniki v juhi

16. Riž kot zakuha za juho

17. Riž za juho

18. Sirovi štrukeljci

19. Široki rezanci, tanki itd.

20. Špinačni ponvičnik

21. Vlivanci ali vliti rezanci

22. Zdrobov grah

23. Zdrobovi cmočki kot jušna zakuha

24. Zdrobovi žličniki brez maščobe

25. Zdrobovi žličniki z maščobo

26. Zlate kroglice

01. Drobtinovi cmočki

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 3 jajca, 3,5 dl svežih drobtin, 6 žlic mleka, muškatni orešek, sesekljan peteršilj, sol, 2 žlici moke

Priprava: Penasto umešamo maslo ali margarino, med mešanjem dodajamo rumenjake, nato drobtine, muškatni orešek, peteršilj in mleko. Nazadnje dodamo trd, slan sneg, ga potresemo z moko in počasi z metlico zamešamo, da dobimo gladko testo. Počiva naj 20 minut. Kavno žličko pomakamo v vrelo juho, zajemamo testo ter zakuhavamo cmočke v vrelo juho. Lahko pa testo na dlani oblikujemo v kroglice ter jih zakuhavamo. Zakuha naj pokrita zelo počasi vre 7 minut.

[ Na vrh ]

02. Dvobarvni ponvičnik v juhi

Jetrno testo: 2 jajci, 4 dag margarine, 10 dag jeter, 1,25 dl mleka, 1,25 dl drobtin, poper, majaron, sol, 1 žlica moke

Piškotno testo: 4 dag margarine, 2 jajci, 4 žlice mleka, 4 žlice moke, sol

Za jetrno testo: margarino penasto umešamo, posamezno dodajamo rumenjaka, da ohranimo gladko zmes. Dodamo zmleta jetra, mleko, drobtine, poper, majaron in dobro premešamo. Nazadnje rahlo zamešamo trd, slan sneg in moko. Testo razgrnemo na namazan in pomokan pekač za pol prsta na debelo. Po jetrni masi enakomerno nanesemo piškotno testo: penasto umešamo margarino, dodamo rumenjaka, spet premešamo; dodamo mleko in polovico moke ter gladko umešamo. Nazadnje rahlo zamešamo trd slan sneg in preostalo moko. Testo damo na pekač, velik približno 29 x 37 centimetrov, in ga pečemo 20 do 30 minut v pečici, ogreti na 200 °C. Ohlajen ponvičnik razrežemo na centimeter velike kocke ali rombe. Zakuho (ponvičnik) tik pred serviranjem zalijemo z vrelo juho in takoj ponudimo, ali pa jo porazdelimo po krožnikih in prelijemo s čisto juho.

[ Na vrh ]

03. Fritati ali narezane omlete

Sestavine: 2,5 dl mleka, 1 jajce, 2 dl moke, sol

Priprava: Sestavine dobro razžvrkljamo v gladko tekoče testo. Spečemo tanke omlete, jih ohladimo (da se lepše režejo), zvijemo, narežemo na tanke rezance ter jih z vilicami raztresemo po pekaču. Potem jih damo v pečico, ogreto na 160 °C; med sušenjem jih večkrat pretresemo, da se enakomerno posuše. Fritate si lahko pripravimo že vnaprej, saj so posušeni dalj časa obstojni. V juho jih damo tik pred serviranjem.

[ Na vrh ]

04. Jetrni žličniki v kostni juhi

Sestavine: 3 dag margarine, 1 žlica olja, 2 žlici čebule, 2 jajci, 10 dag jeter, 3 žlice drobtin, 1 žlica moke, ščepec majarona, poper, peteršilj, sol

Priprava: Na olju zarumenimo čebulo, jo vsipamo v skledo k margarini ter premešamo. Posamezno dodajamo jajci, zmleta jetra, drobtine in začimbe. Nazadnje potresemo z moko in še dvakrat z metlico zavrtimo. Testo naj stoji 20 minut. Nato z žličko v vrelo juho zakuhamo žličnike. Vroč naj počasi in pokriti 10–15 minut.

[ Na vrh ]

05. Krapki v juhi

Paljeno testo: 2,5 dl mleka, 7 dag margarine, sol, 16 dag moke, 4 jajca, peteršilj

Priprava: Za paljeno testo damo v kozico mleko, sol in margarino ter pristavimo, da zavre. Z metlico urno zamešamo moko in testo kuhamo 1–2 minuti. Kuhano odstavimo in takoj posamezno zamešamo jajca, da imamo vedno gladko testo. Nadevamo ga v dresirno vrečico in brizgamo na namazan pekač enakomerne zvezdice. Pečemo jih v pečici, ogreti na 190 °C, 12–15 minut. Pečene krapke hranimo v shrambi, ne v hladilniku. Pred uporabo jih stresemo v jušno skledo, zalijemo z vrelo juho in takoj ponudimo. Lahko potresemo še s sesekljanim peteršiljem.

Nasvet: krapke spečemo, ohlajene zapremo v vrečko ali škatlo in postavimo v zamrzovalnik. Ko smo v stiski s časom, pridejo še kako prav. Pred uporabo jih seveda odmrznemo.

[ Na vrh ]

06. Krompirjevi žličniki

Sestavine: 20 dag krompirja, sol, 1 polna žlica kisle smetane ali 3 dag margarine, 1 jajce, 1 zvrhana žlica moke

Priprava: Krompir olupimo, prerežemo, solimo, prelijemo z vodo, da je komaj pokrit, ter kuhamo 20 minut. Kuhanega odcedimo, pretlačimo, dodamo kislo smetano ali margarino in miksamo. Takoj dodamo jajce in v kremasto zmes z ročno metlico zamešamo moko. Z žličko oblikujemo žličnike in jih zakuhavamo v vrelo juho. Pokrijemo in pustimo nevidno vreti 3 minute. Nasvet: moko zamešamo, tik preden bomo oblikovali in zakuhavali žličnike, sicer bo testo postajalo vedno mehkejše in ga ne bomo mogli oblikovati. Zato tega testa ne moremo delati na zalogo.

[ Na vrh ]

07. Maslene kroglice

Sestavine: 3 dag masla, 3 dag moke

Priprava: Iz moke in masla ugnetemo testo, ki ga oblikujemo v kroglice, primerne za zgostitev juhe. Zakuhamo jih v vrelo juho in pustimo vreti na zmerni temperaturi približno 6 minut.

[ Na vrh ]

08. Mesni žlikrofi ali grebenčki

Vlečeno (rezančno) testo: 20 dag moke, sol, 1 jajce, 1 žlica olja, 0,5 dl tekočine (voda ali mleko)

Nadev: 15-20 dag mletega mesa (kuhano ali pečeno), 1 žlica olja, 1 drobna čebula, sol, poper, peteršilj, 1 žlica mleka ali smetane, 2 stroka česna

Pripravimo testo za ročno valjanje, ga damo na pomokano desko in pokrijemo s skledo, da počiva 30-40 minut. Medtem pripravimo nadev: čebulo drobno sesekljamo in jo rahlo zarumenimo na maščobi. Z njo odišavimo mleto meso, dodamo sesekljan česen, peteršilj in ostale začimbe. Dobro premešamo. Če je nadev drobljiv, mu dodamo mleko, smetano ali juho. Iz nadeva oblikujemo za lešnik velike kroglice. Testo razvaljamo kot za rezance. V vrsti, v medsebojni razdalji enega prsta, polagamo mesne kroglice na testo, jih s testom pokrijemo in po dolžini odrežemo. Med kroglicami z mezincem testo stisnemo in odrežemo v žepke. Vsakega skrbno zapremo, da robove testa stisnemo, potem pa s strani oziroma z vrha v sredino naredimo luknjo z ročajem kuhalnice, da dobimo grebenčke. Zakuhamo jih v vrelo juho, pokrijemo in pustimo počasi kuhati 10-15 minut.

[ Na vrh ]

09. Mesni štrukeljci v kostni juhi

Vlečeno testo: 30 dag moke, sol, 1 jajce, 2 žlici olja, topla voda (približno 2 dl)

Nadev: 2 žlici olja, 2 žlici sesekljane čebule, 30 dag mesnih ostankov, peteršilj, sol, poper, majaron, 1 zajemalka juhe, 1-2 jajci

Priprava: Zamesimo srednje mehko vlečeno testo, ga na deski dobro pregnetemo in hlebček pokrijemo s skledo. Počiva naj vsaj pol ure. Potem ga razvaljamo v večji krog in namažemo z oljem, da se med vlečenjem ne spri-me. Razvlečeno testo premažemo z nadevom: na olju zarumenimo čebulo, dobro prepražimo zmleto meso in odstavimo. Dodamo jajce/-ci, juho, poper, peteršilj, majaron, lahko tudi 2 žlici kisle smetane. Dobro premešamo. Nato štrukelj zvijamo. Ko je štrukelj za prst debel, ga odrežemo in testo zvijamo naprej. Štrukelj razrežemo na štrukelj če s topim predmetom (tankim krožnikom ali jih stisnemo z lesenim nožem). Kuhamo jih 8-12 minut pokrite, da jih rahlja tudi sopara. Štrukelj v kosu pa lahko tudi spečemo damo ga na namazan pekač, ga premažemo z jajcem in spečemo v pečici pri 200 °C. Ohlajenega narežemo in ponudimo z juho.

[ Na vrh ]

10. Močnik

Sestavine: 16 dag moke, 1 jajce

Priprava: V skledo presejemo moko, ubijemo jajce in ga z vilicami razmešamo med moko ter z rokami napravimo drobljeno kašo. Zakuhamo jo v vrelo juho, da dobimo močnik. Vre naj 10-15 minut. Močnik lahko zakuhamo tudi v mleko.

Nasvet: če pšenično moko zamenjamo z ajdovo, dobimo ajdov močnik ali usukanec.

[ Na vrh ]

11. Omletne klobasice v juhi

Omletno testo: 2,5 dl mleka, 1  jajce, sol, 2 dl moke

Nadev: 15 dag kuhanega mesa, 1 žlica olja, 2 žlici sesekljane čebule, 3 stroki česna, poper, 1 jajce, 1 žlica kisle smetane, 3 žlice juhe, peteršilj, sol

Priprava: Iz sestavin za omlete pripravimo gladko omletno testo. Spečemo sedem tankih omlet. Enakomerno jih namažemo z nadevom: k zmletemu mesu dodamo rumeno prepraženo čebulo, česen, kislo smetano, jajce, sol, poper in po potrebi še malo juhe. Napravimo sočen nadev, da se lepo maže. Nato omlete z obeh strani za pol centimetra zapognemo čez nadev in zavijemo v klobasice. Te naložimo v namazan pekač, premažemo z jajcem ali s kislo smetano ter pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, 25 minut. Ohlajene omletne klobasice narežemo na pol centimetra debele rezine, jih porazdelimo po krožnikih, prelijemo s čisto juho in ponudimo.

[ Na vrh ]

12. Opečene kruhove kocke

Sestavine: 3 rezine starega kruha ali toasta

Priprava: 3 rezine dva dni starega kruha ali toasta narežemo na kocke in ga na žlici masla ali olja opečemo ali v pečici osušimo (kot prepečenec). Ponudimo s čisto ali gosto kremno juho.

[ Na vrh ]

13. Peteršiljevi štrukeljci v juhi

Vlečeno testo: 30 dag moke, polovica žličke soli, 1 jajce, 1 žlica olja, topla voda (1,5-2 dl)

Nadev: 1 jajce, 1 žlica olja, 2 žlici drobtin, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 4 žlice naribanega parmezana

Priprava: Zamesimo vlečeno testo, ga na deski dobro pregnetemo in hlebček pokrijemo s skledo. Počiva naj pol ure. Na pomokanem prtu ga razvaljamo, namažemo z oljem in razvlečemo. Pripravimo nadev: iz beljaka napravimo trd sneg, zamiksamo rumenjak in olje ter vse skupaj namažemo na testo. Potresemo drobtine, peteršilj in naribamo sir ter testo razdelimo po dolžini v dva ali tri dele. Vsak pramen zvijemo v palec debel štrukelj. Vsakega razrežemo z lesenim nožem ali s tanjšim krožničkom v 2 centimetra velike štrukeljce. Nekaj jih zakuhamo v 1,5 litra vrele kostne juhe, preostale preložimo na pladenj in v skrinji zamrznemo. Ko se strdijo, jih stresemo v vrečko ali škatlo ter imamo kot rezervo pripravljene za zakuho. Te zakuhamo zamrznjene. Štrukeljci naj vro pokriti počasi 10-15 minut.

Nasvet: sesekljan peteršilj v nadevu zamenjamo z drobnjakom in okus juhe bo še boljši. Lahko pa zelišča v nadevu opustimo in namesto njih bogato naribamo navadni sir in parmezan.

[ Na vrh ]

14. Piškotni ponvičnik

Sestavine: 5 dag margarine ali masla, 2 jajci, 4 žlice mleka, 4 žlice moke, za nožev vrh pecilnega praška

Priprava: Margarino ali maslo penasto umešamo, posamezno dodajamo rumenjaka in dobro zmiksamo, da dobimo kremno zmes. Dodamo mleko in polovico moke ter razmešamo v gladko testo. Iz beljakov napravimo trd sneg, ga solimo, dodamo v umešano osnovo, po njem potresemo preostalo moko, premešano s pecilnim praškom in vse skupaj previdno zamešamo z ročno metlico. Testo razgrnemo v namazan in pomokan pekač velikosti 29 x 37 centimetrov ter damo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 °C. Pečemo 15-20 minut. Pečeno ploščo preložimo na desko in ohlajeno narežemo na 1 centimeter velike kockice ali rombe. Tako dobljen ponvičnik tik pred serviranjem prelijemo z juho ali pa ga porazdelimo po krožnikih in ponudimo čisto juho posebej.

Nasvet: če med moko pomešamo 5 dag drobno narezane šunke ali vratovine, bomo dobili šunkin ponvičnik. Druga možnost: med moko pomešamo žlico sesekljanega peteršilja ali drobnjaka.

[ Na vrh ]

15. Parmezanovi žličniki v juhi

Sestavine: 5 dag margarine, 2  jajci, 2 žlici parmezana ali naribanega sira, 2 žlici drobtin, 2 žlici moke, peteršilj, sol

Priprava: V skledi penasto umešamo margarino, posamezno jajci in malo drobtin. Nazadnje primešamo preostale sestavine. Testo naj počiva 20 minut. Z žličkama oblikujemo žličnike, ki jih zakuhavamo v vrelo kostno ali zelenjavno juho. Pokrijemo in pustimo počasi vreti 10 minut.

Nasvet: žličniki bodo bolj rahli, če iz beljakov napravimo sneg, ga damo v dobro zmiksano podlago iz margarine in beljakov in po snegu potresemo suhe sestavine, pomešane s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

16. Riž kot zakuha za juho

Sestavine: 1 l juhe, 3 žlice okroglozrnatega riža

Priprava: Riž zakuhamo v vročo, že kuhano juho, in ga v njej kuhamo približno 20 minut. Druga možnost: za jušno zakuho lahko uporabimo tudi posebej kuhan ali pražen riž.

[ Na vrh ]

17. Riž za juho

Sestavine: 1 dl riža, 1-2 žlici olja, sol, 2 dl juhe ali vode

Priprava: Riž prepražimo na maščobi, zalijemo z juho ali vročo vodo, solimo, pokrijemo in počasi kuhamo pol ure. Pripravljen riž damo v juho in ponudimo.

[ Na vrh ]

18. Sirovi štrukeljci

Vlečeno testo: 25 dag moke, sol, 1 jajce, 1 žlica olja, topla voda (približno 1,5 dl)

Nadev: 45 dag skute (drobljene), sol, 1 jajce, 2 žlici masla ali olja, 1 žlica drobtin

Priprava: V skledo damo vse sestavine za vlečeno testo in počasi prilivamo vodo. Umesimo srednje krepko testo. Dobro ga pregnetemo. Hlebček odložimo na pomokan pult in ga pokrijemo s skledo. Počiva naj vsaj pol ure. Medtem pripravimo nadev: skuto dobro zdrobimo, zabelimo s prepraženimi drobtinami, zamešamo jajce, sol, in če je zmes suha, prilijemo žlico mleka ali smetane. Na pomokanem prtu razvaljamo in razvlečemo testo, ga namažemo s skuto in zvijemo v dober palec debele štruklje. Z noževim hrbtom jih razrežemo na dva centimetra dolge štrukeljce, polovico zakuhamo v vrelo juho, pokrijemo in pustimo vreti 10-12 minut. Preostale štrukeljce shranimo v skrinji.

[ Na vrh ]

19. Široki rezanci, tanki itd.

Osnovni recept: 30 dag moke, 2 jajci, 1 žlica olja

Zabela: 2-3 žlice masla ali olja, 1 žlica drobtin

Priprava: Iz moke, jajc in olja zgnetemo rezančno testo. Hlebček pokrijemo s skledo in naj počiva pol ure. Rezine testa razvaljamo na krpe. Posušimo jih le toliko, da jih lahko lepo narežemo na tanke (testeno krpo zvijemo v palačinko in narežemo tanke rezance) ali široke rezance. Kuhamo jih 8-10 minut. Kuhane široke rezance odcedimo, preplaknemo z vodo in dobro odcejene zabelimo s prepraženimi drobtinami ali samo z maslom ali oljem. Če smo narezali tanke rezance, jih razprostrte malo posušimo in uporabimo kot zakuho za juho. Po tem receptu lahko iz razvaljanega testa narežemo ali natrgamo tudi krpice, ki jih prav tako nekoliko posušimo, nato pa uporabimo kot zakuho za juho. Po podobem receptu, vendar pa naj bo testo nekoliko trše, pripravimo tudi ribano kašo. Testo enostavno naribamo na kuhinjski prtič, pustimo, da se malo posuši in zakuhamo v juho. Če rezance, krpice ali kašo dobro posušimo, jih lahko shranimo in uporabimo še čez nekaj mesecev. Če testo narežemo na širše trakove, imenujemo to široki rezanci, ki so lahko samostojna jed, priloga k mesnim jedem, ali z njimi zgostimo npr. zelenjavno enolončnico. Zabela za široke rezance je lahko nevtralna (glej naš predlog), lahko je slana (z drobtinami ali omako), lahko pa je tudi sladka (na maslu prepražene in sladkane drobtine). Domače testenine nam dajejo glede uporabe zelo široke možnosti. Čeprav je izdelava zamudnejša, kot če testenine enostavno kupimo, pa je njihov okus preprosto nezamenljiv!

[ Na vrh ]

20. Špinačni ponvičnik

Sestavine: 4 dag masla, 3 jajca, 10 dag ožetega belega kruha, 3 stroki česna, peteršilj, 3 žlice kuhane sesekljane špinače, 5 žlic sladke smetane, sol, 1 žlica moke

Priprava: V skledi umešamo maslo, dodajamo rumenjake, drobno sesekljan česen in peteršilj, v mleku namočen, ožet in zdrobljen kruh, špinačo, smetano. Nazadnje rahlo zamešamo trd, slan sneg in moko. Testo razgrnemo na namazan in pomokan pekač (29 x 37 centimetrov) za prst na debelo. Pečemo pri 200 °C 20-30 minut. Pečeno špinačno ploščo takoj ločimo od pekača ter obrnemo na desko. Ohlajeno narežemo na centimeter velike kocke ali rombe. Zakuho zalijemo z juho tik pred serviranjem ali ponvičnik porazdelimo po krožnikih in ponudimo s čisto juho.

[ Na vrh ]

21. Vlivanci ali vliti rezanci

Sestavine: 1 jajce, 2 žlici moke (4-5 dag)

Priprava: Iz jajca in moke umešamo gladko tekoče testo (gostejše kot omletno). Počiva naj četrt ure, da se lepše vliva. Vlivance zakuhamo v vrelo juho v tanjšem ali debelejšem curku, pokrijemo in pustimo vreti samo 3-5 minut, sicer izgubi juha aromo.

Nasvet: v testo lahko za spremembo zamešamo žlico sesekljanega drobnjaka ali žlico goste, kuhane in zmi-ksane špinače.

Nasvet: vlivance lahko zakuhamo v vrelo, slano vodo, kuhane odcedimo in jih damo v mesno juho. S tem juha ohrani polni okus.

[ Na vrh ]

22. Zdrobov grah

Sestavine: 5 dag margarine, 2 drobni jajci, 14 dag pšeničnega zdroba, 1 žlica drobnjaka

Priprava: Zmehčano margarino mešamo v električnem mešalniku in postopno dodajamo jajci. V dobro umešano jajčno zmes zamešamo zdrob z narezanim drobnjakom. Testo naj počiva 15 minut, nato ga pretlačimo skozi pasirko z največjimi luknjami ali skozi cedilo v vrelo juho. Tako dobljen zdrobov grah naj vre pokrit počasi 6 minut.

[ Na vrh ]

23. Zdrobovi cmočki kot jušna zakuha

Sestavine: 2,5 dl mleka, 1,25 dl pšeničnega zdroba, sol, 4 dag masla, polovica žemlje, 2 jajci,, 2 dag masla, drobnjak ali peteršilj

Priprava: Mleko solimo, dodamo maslo in pristavimo. Ko zavre, zakuhamo pšenični zdrob in mešamo, da se zgosti. Odstavimo. Še vročemu dodamo jajci in na maslu prepražene kockice žemlje ter postavimo na hladno. Iz mase oblikujemo manjše cmoke in/ali svaljke ter zakuhamo v vrelo juho. Počasi naj vroč 10-12 minut. Juho v skledi ali jušniku potresemo s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

[ Na vrh ]

24. Zdrobovi žličniki brez maščobe

Sestavine: 1 jajce, pšenični zdrob (za težo enega celega jajca)

Priprava: V manjši skodeli z vilicami močno stepemo jajce. Dodamo zdrob, zamešamo in pustimo 5 minut počivati, da se zdrob malo napne. Z žličko, ki jo najprej pomočimo v vrelo juho, zajemamo testo, z drugo, mokro, oblikujemo žličnike in jih sproti zakuhavamo v juho. Zakuhano juho pokrijemo in pustimo počasi vreti 6-8 minut.

[ Na vrh ]

25. Zdrobovi žličniki z maščobo

Sestavine: 4 dag margarine, 1 jajce, 8 dag pšeničnega zdroba

Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo jajce, mešamo in počasi med mešanjem dodajamo še pšenični zdrob. Testo za žličnike naj stoji vsaj četrt ure, da se vse sestavine dobro sprimejo. Nato z žličko, ki jo pomakamo v vročo juho, zajemamo testo, z drugo žličko oblikujemo žličnike in drugega za drugim polagamo v vročo juho. Pokrijemo in pustimo vreti približno 10 minut.

Nasvet: testo za žličnike lažje in hitreje pripravimo, če so sestavine kuhinjske temperature. Žličniki bodo še bolj rahli, če iz beljakov napravimo sneg in ga počasi zamešamo med suhe sestavine. Med suhe sestavine po želji zamešamo sesekljan peteršilj ali drobnjak. Čvrstost žličnika ali cmočka preizkusimo tako, da damo vedno najprej kuhati enega, da lahko testo po potrebi še popravimo.

[ Na vrh ]

26. Zlate kroglice

Žvrkljano testo: 1 jajce, 1 dl mleka ali piva, sol, 10-12 dag moke

Priprava: V lončku razžvrkljamo jajce, prilijemo mleko ali pivo, solimo, zamešamo moko in napravimo gosto, komaj tekoče testo. Počiva naj 15 minut. Nato testo skozi pre-tlačevalko z majhnimi luknjami potiskamo v vroče olje. Ko je površina olja polna, pripomoček odložimo, kroglice pa z lopatko mešamo, da se enakomerno obarvajo. Ocvrte pobiramo na cedilo. Nato vzamemo znova v roke pretlačevalko in nadaljujemo z delom, dokler ne ocvremo vsek kroglic. Kroglice hranimo v odprti posodi (skledi) v shrambi.

[ Na vrh ]

Za prijatelje
Prijateljstvo je največji zaklad, zato ga ne smemo pozabiti in nikdar izgubiti. Beri dalje...
Skrivnostni prstan
Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine je posnelo kratki igrani film "Skrivnostni... Beri dalje...
Državno prvenstvo v bovlingu
V soboto, 10. 10. 2020, smo imeli državno prvenstvo v bovlingu v Klubu 300 v Ljubljani. Beri dalje...
Medalje na državnih prvenstvih
Državna prvenstva gluhih so letošnje leto zaradi epidemije prestavljena na jesenski čas. Beri dalje...
Premagaj stres, strah in skrbi
V četrtek, 24. 9. 2020, ob 17. uri smo se gluhi in naglušni zbrali v Knjižnici Mirana Jarca v... Beri dalje...
prev
next

V letu 2019

Tradicionalno prednovoletno srečanje pri Štefanu
11 dec 2019 15:00

Tradicionalno prednovoletno srečanje smo imeli pri Štefanu. Zbrali smo se ob 17. uri.

Beri dalje
Varno v prometu
25 nov 2019 10:02

Predstavnik Specializirane enote za nadzor prometa, gospod Damjan Skok, je v Društvu oseb z izgubo  [ ... ]

Beri dalje
Gobe
10 nov 2019 12:14

Se je zastrupila z gobami?

Beri dalje
Mobitel
10 nov 2019 11:49

Igrani film. Ko mobitel prevlada nad vrednostjo človešekega življenja.

Beri dalje
Ostali prispevki

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 450 gostov in ni članov .

1565728
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
781
1275
2056
21720
26187
1565728