Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine01. Kremna juha iz koruze

02. Koruza z zeleno

03. Kuhana koruza

04. Koruza s paradižnikom

05. Polenta

06. Polenta s sirom

07. Ocvrta polenta

08. Polenta s paradižnikom

09. Koruzna polenta z jajčnim podmetom

10. Navadni koruzni žganci

11. Enolončnica iz mlade koruze

12. Koruzna mineštra

13. Mlada koruza v solati

14. Vegetarijanska juha

15. Juha s koruzo in korenčkom

16. Juha s koruzo in ajdovo kašo

17. Juha iz kislega zelja in koruze

18. Zdrobova juha s koruzo

19. Krompirjeva enolončnica s koruzo

20. Kremna juha iz koruze

21. Regrat s krompirjem in koruzo

22. Pisana solata

23. Fižol s koruzo

24. Zimska solata

25. Koruza s porom

26. Koruza z zeleno

27. Enolončnica iz mlade koruze

28. Koruza s paradižnikom

29. Vegetarijanska koruzna jed

30. Jesenska solata

01. Kremna juha iz koruze

Sestavine: 500 g kuhanega koruznega zrnja (lahko iz konzerve) , 30 g masla , ½ l mleka , 2 rumenjaka , muškatov orešek , sol, poper , peteršilj, 400 g koruznega zrnja zmeljemo.

Priprava: V kozici razpustimo maslo, nanj stresemo koruzni pire, počasi dolivamo mleko in dobro mešamo; prilijemo ½ l vode, solimo, popramo in potresemo z muškatovim oreškom. Ko zavre, dodamo preostalo koruzno zrnje in kuhamo še 10 minut. Rumenjake in smetano zmešamo ter vtepemo v vročo juho (ne sme več vreti). Potresemo s peteršiljem in postrežemo.

[ Na vrh ]

02. Koruza z zeleno

Sestavine: 2 koruzna storža ali 250 g koruznih zrn (iz konzerve), 1 manjša zelena, 1 zavitek majoneze , sok pol limone, 1 konzerva škampov (po želji)

Priprava: Koruzo skuhamo in ohladimo ter oružimo s storžev. Surovo zeleno naribamo, jo stresemo na zrnje in premešamo z limoninim sokom ter majonezo. Če hočemo, lahko dodamo tudi škampe.

[ Na vrh ]

03. Kuhana koruza

Sestavine: 4 koruzni storži, sol, 40 do 60 g masla ali margarine

Priprava: Mlade koruzne storže skuhamo v slanem kropu. Kuhane postrežemo prelite z raztopljenim maslom.

[ Na vrh ]

04. Koruza s paradižnikom

Sestavine: 2 mlada koruzna storža (250 g koruznega zrnja iz konzerve), 1 paradižnik, 2 žlici sesekljane čebule, 2 vejici zelene, 1 strok česna, 5 žlic majoneze

Priprava: Koruzo skuhamo v slani vodi, ohladimo in oružimo. Na zrnje stresemo sesekljan paradižnik in zeleno, strt česen, majonezo ter rahlo premešamo.

[ Na vrh ]

05. Polenta

Sestavine: 240 g koruznega zdroba, sol, 1 žlica olja, voda (3-4 krat toliko, kolikor je zdroba)

Priprava: Zdrob med mešanjem zakuhamo v slan krop, ki smo mu dodali olje. Če uporabimo instant zdrob, ga, ko zavre, nekoliko premešamo, posodo pokrijemo in pustimo 10 minut. Če uporabimo navadni zdrob, ga, ko zavre, dobro mešamo, da se zgosti, nato pa posodo s polento postavimo v vodno kopel in pokrito kuhamo v vodni kopeli ¾ ure. Tako nam polente ni treba mešati in tudi prismodila se ne bo.

[ Na vrh ]

06. Polenta s sirom

Sestavine: 240 g koruznega zdroba, sol, 40 g masla ali margarine, 40 g sira, voda, mleko

Priprava: Polento stresemo v vrelo tekočino (pol mleka, pol vode), ki naj je bo 3 - 4 krat toliko kot zdroba. Dodamo maslo in mešamo. Ko je polenta kuhana, jo obilno potresemo z naribanim sirom.

[ Na vrh ]

07. Ocvrta polenta

Sestavine: 240 g koruznega zdroba, sol, voda, 1 jajce, drobtine, olje za cvrenje

Priprava: Iz zdroba skuhamo polento, ki mora biti zelo gosta. Kuhano stresemo na desko in jo razrežemo na 5 cm visoke plošče ter pustimo, da se ohladi. Z mokrimi kozarčki izrežemo kolobarčke, ki jih položimo v stepeno jajce in drobtine ter ocvremo. Postrežemo z omako ali ragujem.

[ Na vrh ]

08. Polenta s paradižnikom

Sestavine: 240 g koruznega zdroba, sol, voda, 40 g maščobe, 30 g čebule, 80 g paradižnikove mezge, sol, origano, česen, poper, 40 g sira, 4 žlice mleka

Priprava: Polento skuhamo v slani vodi (3 - 4 krat toliko tekočine, kot je zdroba) in jo nalagamo v plasteh s paradižnikom v pomaščeno nepregorno posodo, prelijemo z mešanico mleka in naribanega sira ter pečemo v vroči pečici 20 - 30 minut. Za paradižnikovo maso na vroči maščobi (kakršnikoli, lahko tudi na prekajeni slanini) prepražimo sesekljano čebulo in paradižnikovo mezgo, ko tudi ta dobi temnejšo barvo, dodamo česen, prav malo zalijemo in še začinimo z origanom ter poprom. Če med polento, preden jo prepečemo, zamešamo še jajca ali paradižnikovi masi dodamo še zmleto ali suho meso, je jed popolnejša in jo postrežemo s solato.

[ Na vrh ]

09. Koruzna polenta z jajčnim podmetom

Sestavine: 300 g koruznega zdroba , 60 g masla , 3 jajca , 1 dl mleka , sol

Priprava: Koruzni zdrob stresemo v pol litra slanega kropa. V sredini naredimo luknjo in kuhamo 10 minut. Nato začnemo mešati, da se popolnoma zgosti. V kozici razbelimo maslo (20 g), damo nanj polento, jo potlačimo s kuhalnico, zvrnemo v bolj plitko skledo, razkosamo in prilijemo 20 g raztopljenega masla. Damo v pečico za 10 minut. Medtem zmešamo jajca z mlekom, osolimo, zlijemo v ponev z raztopljenim maslom in mešamo z vilicami, da se nekoliko strdijo. Polento vzamemo iz pečice, na sredo stresemo zakrknjena jajca in ponudimo kot samostojno jed.

[ Na vrh ]

10. Navadni koruzni žganci

Sestavine: 400 g koruzne moke , 1,2 l slanega kropa , 60 g maščobe

Priprava: Koruzno moko zakuhamo v slan krop in pokrijemo. Ko dobro prevre, naredimo v cmok iz moke s kuhalnico luknjo, da se bolje prekuha. Pokrito kuhamo še pol ure. Odvečno žgančevko odlijemo, žgance zabelimo s polovico zabele in dobro zmešamo, zdrobimo jih z vilicami v skledo, zabelimo ter kar se da vroče postavimo na mizo.

[ Na vrh ]

11. Enolončnica iz mlade koruze

Sestavine: 3 skodelice mlade koruze v zrnju , 500 g svinjine , 500 g stročjega fižola, 2 paradižnika, 1 čebula, 2 stroka česna , sol, poper, šatraj , zelen peteršilj, 3 žlice olja

Priprava: Naribano čebulo zarumenimo na maščobi, dodamo na kocke narezano meso in ga z vseh strani rjavo opečemo, potresemo s strtim česnom ter nekoliko popražimo. Zalijemo z juho, dodamo otrebljen, na koščke narezan stročji fižol, stolčeno koruzo, sol, poper, šatraj, olupljene in sesekljane paradižnike ter kuhamo do mehkega. Preden damo jed na mizo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

12. Koruzna mineštra

Sestavine: 1 kozarec posušenega koruznega zrnja, ½ kozarca fižola, 3 krompirji , 80 g slanine ali pancete, 2 stroka česna , 1 lovorov listič, 1 suha klobasa (po želji), sol, poper, sesekljan peteršilj

Priprava: Grobo mleto ali stolčeno koruzo (v koščkih) in fižol zvečer namočimo. Naslednji dan damo hkrati v lonec namočeno koruzo, fižol, na kocke narezan krompir, lovorov listič in temeljito sesekljano slanino ter česen. Prilijemo 2 litra vode, solimo, popramo in pristavimo. Kuhamo, dokler nista koruza in fižol mehka. V mineštri lahko kuhamo tudi klobaso ali suha rebrca. Mineštro skuhamo lahko tudi v ekonom loncu (1 ura). Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

13. Mlada koruza v solati

Sestavine: 300 g kuhanega koruznega zrnja , 1 drobna zelena , 4 paradižniki , kis, olje , drobnjak , sol, gorčica

Priprava: Očiščeno zeleno naribamo, dodamo grobo sesekljane paradižnike, koruzno zrnje, olje, kis nasekljan drobnjak, sol in gorčico. Solato dobro zmešamo in ponudimo.

[ Na vrh ]

14. Vegetarijanska juha

Sestavine: 4 žlice koruznega zrna, 2 žlici sojinih koščkov, 2 korenčka, korenina in zelenje peteršilja, por, 2 žlici olja, poper, sol

Priprava: Zelenjavo operemo in zrežemo na majhne kose. V kozici segrejemo olje, dodamo zelenjavo in dušimo. Zalijemo z vodo, primešamo sojine koščke in pustimo, da vre 15 minut. Pred koncem vretja juho začinimo, primešamo koruzna zrna in juho ponudimo.

[ Na vrh ]

15. Juha s koruzo in korenčkom

Sestavine: 30 dag vložene ali sveže koruze, 20 dag korenja, 5 dag pora, 5 dag zelene, 15 dag krompirja, 10 dag šalotke, 2 žlici olja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica škrobne moke, sol, poper

Priprava: Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Na olju prepražimo sesekljano šalotko. Primešamo narezano zelenjavo, zalijemo in kuhamo, da se zmehča. Dodamo odcejena koruzna zrna. Prilijemo razmešano škrobno moko, smetano in 2 žlici vode. Juho prevremo in začinimo.

[ Na vrh ]

16. Juha s koruzo in ajdovo kašo

Sestavine: 4 žlice koruze, 3 žlice ajdove kaše, 3 žlice kisle smetane, sol, poper, timijan, kumina, 1 žlica moke, zelen peteršilj

Priprava: Ajdovo kašo preberemo, operemo in damo kuhat. Dodamo sol, kumino, timijan in kuhamo, da je kaša mehka. Primešamo koruzo. Naredimo podmet iz moke, nekaj žlic vode in kisle smetane. Dobro razmešamo, dodamo juhi in pustimo, da prevre. Na koncu popramo in primešamo sesekljan peteršilj.

[ Na vrh ]

17. Juha iz kislega zelja in koruze

Sestavine: 20 dag koruze, 25 dag kislega zelja, 10 dag prekajenega mesa, 2 žlici olja, 1 čebula, 2 žlici paradižnikove mezge, sol, poper, kumina

Priprava: Čebulo narežemo in prepražimo na olju. Primešamo narezano meso in zelje. Premešamo, nato zalijemo z malo vode, potresemo s kumino in dušimo. Ko so sestavine kuhane, primešamo koruzo, začinimo in prilijemo vodo. Juha naj ponovno prevre. K juhi ponudimo koruzno polento.

[ Na vrh ]

18. Zdrobova juha s koruzo

Sestavine: 1 čebula, 3 dag margarine, 3 žlice koruznega zdroba, lističi pehtrana, 5 dag pora, 20 dag sladke koruze, sol, poper, 1 jajce, 2 žlici kisle smetane, 2 nageljnovi žbici

Priprava: V kozici segrejemo maščobo in prepražimo zdrob, da porumeni. Primešamo narezan por in pehtranove lističe. Vse skupaj nekoliko popražimo. Zalijemo z vročo vodo ali juho, solimo, popramo, dodamo očiščeno čebulo, v katero zataknemo nageljnove žbice. Pokrito kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Čebulo odstranimo. Juho zgostimo s stepenim jajcem in kislo smetano.

[ Na vrh ]

19. Krompirjeva enolončnica s koruzo

Sestavine: 60 dag krompirja, 1 kranjska klobasa, 20 dag koruze, 2 korenčka (20 dag), 1 čebula, 3 žlice olja, 2 stroka česna, kumina, lovorov list, 2 dl paradižnikovih pelatov ali 3 sveži paradižniki, 15 dag testenin, sol, poper, zelen peteršilj

Priprava: Narezano čebulo prepražimo na dveh žlicah olja. Primešamo narezan korenček in malo dušimo. Krompir olupimo, narežemo na kocke in dodamo korenčku. Zalijemo z vodo, potresemo s kumino, narezanim česnom in lovorom. Po 10 minutah kuhanja dodamo testenine. Kuhamo, da se sestavine zmehčajo. V ponvi opečemo kranjsko klobaso, ki jo narežemo na kolobarje. Kose klobase vzamemo iz ponve, odcedimo maščobo in dodamo juhi. Primešamo še koruzo, paradižnikove pelate, začinimo in pustimo, da juha ponovno prevre. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

20. Kremna juha iz koruze

Sestavine: 50 dag kuhanega koruznega zrnja, 2 dag margarine, pol l mleka, 2 rumenjaka, 2 žlici kisle smetane, muškatni orešek, sol, poper, peteršilj

Priprava: 40 dag koruznega zrnja zmeljemo. V kozici segrejemo margarino, nanjo stresemo mleto koruzo, mešamo in prilivamo mleko. Prilijemo še 5 dl vode. Juho začinimo in pustimo, da zavre in dodamo cela koruzna zrna. Rumenjake in smetano zmešamo in stepemo v juho. Juha ne sme več vreti. Potresemo jo s peteršiljem in postrežemo.

[ Na vrh ]

21. Regrat s krompirjem in koruzo

Sestavine: 1 skleda regrata, 20 dag krompirja, 15 dag koruznih zrn, 20 dag piščančjega fileja, 3 žlice olja, jabolčni kis, sol, 3 žlice jogurta

Priprava: Regrat očistimo, operemo in narežemo na 2 cm dolge kose. Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na rezine. Piščančji file operemo, narežemo na tanke rezine in na olju opečemo. Poberemo iz ponve in odcedimo. Regrat in krompir damo v skledo. Dodamo koruzna zrna in preliv. Zanj zmešamo olje, kis, jogurt in sol. Solato premešamo in potresemo z opečenim piščančjim filejem. K solati ponudimo v olupku pečen krompir.

[ Na vrh ]

22. Pisana solata

Sestavine: 30 dag koruznih zrn, 60-80 dag svežega zelja, 2 žlici bučnega olja, sol, kis, kumina, 3 stroki česna

Priprava: Zelje očistimo, narežemo na tanke rezance in operemo. Dodamo sesekljan česen, bučno olje, sol, kis, kumino in premešamo. Solato potresemo s koruzo in ponudimo.

[ Na vrh ]

23. Fižol s koruzo

Sestavine: 40 dag kuhanega fižola, 20 dag koruze, 1 čebula (10 dag), 3 stroki česna,

2 žlici olja, jabolčni kis, sol, 2 žlici narezanega drobnjaka

Priprava: Fižol skuhamo, odcedimo in ohladimo ali uporabimo konzerviran fižol. Čebulo in česen narežemo in primešamo. Solati dodamo koruzo, začinimo in premešamo, potresemo z drobnjakom.

[ Na vrh ]

24. Zimska solata

Sestavine: 50 dag krompirja, 30 dag kislega zelja, 20 dag koruznih zrn, kumina, sol, 2 žlici bučnega olja, 1 dl vode, kis, 2 stroka česna, 1 čebula

Priprava: Krompir skuhamo v olupku, olupimo in narežemo na rezine. Kislo zelje iztisnemo, če ni preveč kislo, dodamo tudi zelnico. Čebulo in česen narežemo. Dodamo koruzo, ki jo odcedimo, in druge sestavine. Solato premešamo in ponudimo.

[ Na vrh ]

25. Koruza s porom

Sestavine: 30 dag koruznih zrn, 30 dag pora, 1 jogurt, sol, poper, 2 stroka česna, muškatni orešek, 2 žlici olja, limonin sok

Priprava: Por očistimo in narežemo na kolobarje. Primešamo odcejena koruzna zrna, sesekljan česen, jogurt in druge začimbe. Premešamo in ponudimo s črnim kruhom.

[ Na vrh ]

26. Koruza z zeleno

Sestavine: 25 dag koruznih zrn, 1 zelena (30 dag), 2 zeleni papriki, 2 paradižnika, sok pol limone, sol, poper, 2 žlici majoneze, 3 žlice jogurta, 1 žlica narezanega drobnjaka

Priprava: Kuhano koruzo odcedimo in vsujemo v skledo. Surovo zeleno očistimo, naribamo in dodamo koruzi. Papriko in paradižnik očistimo in narežemo. Iz majoneze, jogurta, limoninega soka, popra in soli naredimo preliv. Prelijemo solato in potresemo z drobnjakom.

[ Na vrh ]

27. Enolončnica iz mlade koruze

Sestavine: 30 dag kuhane koruze, 50 dag stročjega fižola, 2 paradižnika, 1 čebula, 2 žlici olja, 40 dag puste svinjine, 2 stroka česna, sol, poper, šetraj, 1 žlica sesekljanega peteršilja, vejica timijana, kumina

Priprava: Narezano čebulo zarumenimo na maščobi, dodamo na kocke narezano meso. Malo prepražimo, potresemo s česnom in zalijemo z vodo ali juho. Dodamo še očiščen in narezan stročji fižol. Ko jed vre 20 minut, primešamo olupljen in narezan paradižnik in začinimo. Pred koncem kuhanja primešamo še kuhana koruzna zrna. Po potrebi jed dolijemo, vendar mora ostati gosta. Potresemo jo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

28. Koruza s paradižnikom

Sestavine: 25 dag kuhanega koruznega zrnja, 3 paradižniki, 1 čebula (10 dag), 2 stroka česna, sol, poper, 1 žlica gorčice, 2 žlici sladke smetane, 2 vejici zelene

Priprava: Kuhano koruzo odcedimo. Primešamo drobno narezano čebulo, paradižnik in zeleno. Dodamo gorčico, smetano, sol in poper. Premešamo in potresemo s sesekljanim česnom.

[ Na vrh ]

29. Vegetarijanska koruzna jed

Testo: 12 dag koruzne moke, 2 žlici pšenične moke, pol žličke soli, 2 žlički pecilnega praška, 1 jajce, 1 dl mleka, 2 žlici olja, 12,5 dag grobo nastrganega sira, 2 žlici olja, 2 stroka česna, 2 rdeči papriki, 2 zeleni papriki, 1 steblo zelene, 40 dag paradižnikovih pelatov, 32 dag koruznih zrn, 25 dag kuhanega rdečega fižola, sol, poper, 1 žlička kariandra, čili

Priprava: Za testo pomešamo koruzno in pšenično moko ter pecilni prašek. Dodamo sol, jajce, olje, mleko in zamesimo testo. Testo naj počiva, medtem pripravimo zelenjavo. Papriko in zeleno narežemo na kocke in pražimo na olju, da se zmehča. Primešamo sesekljan česen. Vmešamo čili, koruzo, fižol, narezan paradižnik, sol in koriander. Jed naj vre 10 minut. Dušeno zelenjavo damo v namaščen model ali pekač. Potresemo s polovico sira. Zelenjavo pokrijemo z razvaljanim testom in ga potresemo z drugo polovico sira. Jed rjavo rumeno zapečemo v pečici.

[ Na vrh ]

30. Jesenska solata

Sestavine: 35 dag kuhanega koruznega zrnja, 2 rdeči sveži papriki, 2 zeleni papriki, 1 čebula, 30 dag endivije, sol, poper, zelen peteršilj, 2 žlici olja, kis

Priprava: Zeleno solato in papriko očistimo, operemo in narežemo. Dodamo kuhano koruzo in jed začinimo. Potresemo s sesekljano čebulo in peteršiljem.

[ Na vrh ]

Za prijatelje
Prijateljstvo je največji zaklad, zato ga ne smemo pozabiti in nikdar izgubiti. Beri dalje...
Skrivnostni prstan
Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine je posnelo kratki igrani film "Skrivnostni... Beri dalje...
Državno prvenstvo v bovlingu
V soboto, 10. 10. 2020, smo imeli državno prvenstvo v bovlingu v Klubu 300 v Ljubljani. Beri dalje...
Medalje na državnih prvenstvih
Državna prvenstva gluhih so letošnje leto zaradi epidemije prestavljena na jesenski čas. Beri dalje...
Premagaj stres, strah in skrbi
V četrtek, 24. 9. 2020, ob 17. uri smo se gluhi in naglušni zbrali v Knjižnici Mirana Jarca v... Beri dalje...
prev
next

V letu 2019

Tradicionalno prednovoletno srečanje pri Štefanu
11 dec 2019 15:00

Tradicionalno prednovoletno srečanje smo imeli pri Štefanu. Zbrali smo se ob 17. uri.

Beri dalje
Varno v prometu
25 nov 2019 10:02

Predstavnik Specializirane enote za nadzor prometa, gospod Damjan Skok, je v Društvu oseb z izgubo  [ ... ]

Beri dalje
Gobe
10 nov 2019 12:14

Se je zastrupila z gobami?

Beri dalje
Mobitel
10 nov 2019 11:49

Igrani film. Ko mobitel prevlada nad vrednostjo človešekega življenja.

Beri dalje
Ostali prispevki

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 437 gostov in ni članov .

1565709
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
762
1275
2037
21701
26187
1565709