Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine01. Belušna juha z zelenjavo

02. Belušna juha z rižem

03. Beluši z maslom in sirom

04. Beluši po poljsko

05. Beluši z jajci

06. Beluši s smetano

07. Beluši s smetanovo omako

08. Beluši v bešamelni omaki

09. Palačinke z beluši

10. Belušni zvitki

11. Gratinirani beluši

12. Beluši po italijansko

13. Beluši v solati

14. Beluševa juha

15. Beluševa juha s suhimi gobami

16. Beluševa kremna juha

17. Kremna juha iz belušev s tofujevimi cmoki

18. Zabeljeni beluši

19. Gratinirani beluši s šunko

20. Beluši z jajčno omako

21. Beluši z bazilikino omako

22. Palačinke z beluši

23. Lazanja z beluši

24. Beluševa solata z jajčni m prelivom

25. Rižota z beluši in grahom

26. Beluši z govedino v voku

27. Beluši z maslom in smetano

28. Marinirani beluši

29. Z beluši nadevana jajca

30. Topla solata iz belušev

31. Kuskus z beluši - afriška rižota

32. Testenine z beluši in rakci

33. Beluši z omako in krompirjevim pirejem

34. Beluši s porovo omako in pražencem

35. Beluši s polpeti iz teletine

36. Pečena riba z beluši

01. Belušna juha z zelenjavo

Sestavine: 200 g belušev , 200 g pora , 100 g kolerabe , 40 g graha , 40 g korenja , 40 g špinače , 1 krompir, 4 žlice olja, 100 g kajmaka ali kislega mleka, 1 pest sesekljanega peteršilja, sol

Priprava: Zelenjavo (razen graha) drobno narežemo, prepražimo na olju in prelijemo z govejo juho (lahko iz kocke) ter vanjo stresemo beluše, špinačo in nariban krompir. Juha naj rahlo vre. Preden postrežemo, jo začinimo s kajmakom.

[ Na vrh ]

02. Belušna juha z rižem

Sestavine: 500 g tanjših belušev , 200 g riža , 30 g masla ali margarine, 1,4 l juhe (lahko je iz kocke), 5 žlic naribanega sira

Priprava: Beluše ostrgamo, operemo in nalomimo na 3 cm dolge koščke. Stebelca lomimo, dokler se da, trši del, ki ga ne moremo zlahka zlomiti, je olesenel in ga zavržemo. Juho pristavimo, in ko zavre, dodamo nalomljene beluše. Ko ponovno zavre, vsujemo še riž. Premešamo in skuhamo do mehkega. Gotovi juhi primešamo sveže maslo in nariban sir.

[ Na vrh ]

03. Beluši z maslom in sirom

Sestavine: 800 g belušev, 80 g masla, 100 g naribanega sira, sol, sladkor

Priprava: Beluše očistimo, nato jih zvežemo v snope in kuhamo približno 20 minut v slanem kropu, ki smo mu dodali malo sladkorja. Kuhane vzamemo iz vode, odvežemo in zložimo v skledo ali globlji ovalni krožnik ter potresemo z naribanim sirom (parmezanom), .prelijemo z vročim maslom, ponovno potresemo s sirom in še enkrat prelijemo z maslom.

[ Na vrh ]

04. Beluši po poljsko

Sestavine: 800 g belušev, 100 g masla, 20 g drobtinic, 2 trdo kuhani jajci, 2 žlici sesekljanega, peteršilja, sol

Priprava: Beluše očistimo, odstranimo trši del in jih skuhamo. Kuhane beluše odcedimo in zložimo z glavicami navzven na oval. Trdo kuhana jajca sesekljamo in zmešamo s sesekljanim peteršiljem. Potresemo po beluših ter vse pokapljamo s stopljenim maslom.

[ Na vrh ]

05. Beluši z jajci

Sestavine: 800 g belušev, 4 mehko kuhana jajca, sesekljan peteršilj,1 limona, 6 žlic olja, sol, poper, beluše.

Priprava: Beluše ostrgamo, skuhamo in zložimo na oval tako, da so z vršički obrnjeni navzven. Iz limone, soli, olja in popra razmešamo omako ter z njo polijemo beluše. Jajca skuhamo tako, da je rumenjak še nekoliko mehak (4 min.). Prerežemo jih na pol in položimo na beluše.

[ Na vrh ]

06. Beluši s smetano

Sestavine: 800 g belušev, 80 g masla, 1,5 dl kisle smetane, sol

Priprave: Samo mehke dele belušev skuhamo, odcedimo in stresemo v ponev na vroče maslo. Nad šibkim ognjem 5 minut mešamo. Osolimo in prestavimo na oval. Kislo smetano segrejemo, da postane tekoča, ter z njo prelijemo beluše.

[ Na vrh ]

07. Beluši s smetanovo omako

Sestavine: 800 g belušev, 50 g masla ali margarine, 60 g moke, 2 dl kisle smetane, drobtine, sol, sladkor

Priprava: Očiščene beluše zvežemo v sveženj in kuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali malo sladkorja. Kuhane in odcejene naložimo v nepregorno posodo, jih prelijemo z gosto smetanovo omako, potresemo z drobtinami in zapečemo v pečici.

Omaka: V raztopljeno maslo ali margarino zamešamo moko, zalijemo s kislo smetano in dobro prevremo. Omaka mora biti gosta.

[ Na vrh ]

08. Beluši v bešamelni omaki

Sestavine: 800 g belušev, 50 g margarine ali masla, 40 g moke, 2 dl mleka, 2 žlici kisle smetane, muškatov orešek, sol, (100 g mladega graha)

Priprava: Beluše očistimo in narežemo na manjše dele (režemo od glavice navzdol do tršega dela) ter skuhamo v slanem kropu. Maščobo raztopimo, primešamo moko in zalijemo z mlekom ali vodo, v kateri smo kuhali beluše. Omako prevremo, začinimo, dodamo kuhane beluše, kislo smetano in po želji še kuhan mlad grah. Trše dele belušev kuhamo z narezanimi vred, kuhane pa pretlačimo ter dodamo omaki.

[ Na vrh ]

09. Palačinke z beluši

Sestavine: 750 g belušev, 50 g masla, nariban sir

testo za 4 palačinke: 2 jajci, 15 g moke, sol, poper, 1 žlica olja

Priprava: Beluše ostrgamo od glavic proti spodnjemu delu, nato odrežemo spodnji trši del. Z belo nitko jih povežemo v šopek, zgoraj jih naravnamo in spodaj ravno odrežemo, da so vsi enako dolgi. Pristavimo lonec z osoljeno vodo, in ko zavre, vanj pokonci položimo beluše v šopku. Glavice naj gledajo iz vode. Kuhamo jih 20 minut, nato jih odcedimo in pokapljamo z maslom. Medtem, ko se beluši kuhajo, spečemo 4 slane palačinke. Beluše razdelimo na 4 enake dele in vsakega zavijemo v palačinko tako, da gledajo glavice pri eni strani ven. Palačinke položimo na pomaščen pekač, potresemo z naribanim sirom in s kosmiči masla ter postavimo za 15 minut v pečico, ki smo jo razgreli na 180 °C.

[ Na vrh ]

10. Belušni zvitki

Sestavine: 24 belušev, 4 rezine pršuta, 80 g naribanega parmezana, 80 g masla, 4 rezine kruha, sol

Priprava: Belušem odstranimo spodnji trši del, jih operemo ter skuhamo. Po 6 jih zavijemo v rezine pršuta. Zvitke damo v pomaščen pekač, pokapljamo s stopljenim maslom in postavimo za 15 minut v pečico, razgreto na 200 °C. Rezine kruha na hitro od obeh strani popečemo na maslu in nanje položimo popečene belušne zvitke.

[ Na vrh ]

11. Gratinirani beluši

Sestavine: 800 g belušev, drobtine, 4 dl kisle smetane, 40 g masla

Priprava: Očiščene beluše skuhamo v slanem kropu. Z maščobo namazano nepregorno posodo potresemo z drobtinami, izmenoma nalagamo plasti belušev, jih polijemo s smetano in potresemo z drobtinami. Zadnja plast so beluši, ki jih potresemo z drobtinami ter poškropimo z raztopljenim maslom. Posodo postavimo v razgreto pečico, da se na vrhu naredi skorjica.

[ Na vrh ]

12. Beluši po italijansko

Sestavine: 800 g belušev, 2 jajci , 200 g sira , drobtine , 40 g masla ali margarine

Priprava: Kuhane beluše naložimo v nepregorno posodo, namazano z maslom in potreseno z drobtinami. Po beluših potresemo sesekljana trdo kuhana jajca, nariban sir (parmezan ali drugo vrsto trdega sira), drobtine ter pokapljamo z raztopljenim maslom ali margarino. Beluše postavimo v vročo pečico in gratiniramo.

[ Na vrh ]

13. Beluši v solati

Sestavine: 500 g belušev , 4 žlice olivnega olja , 1 limona, pest sesekljanega peteršilja , sol

Priprava: Beluše skuhamo v slani in malo okisani vodi. Kuhane narežemo, prelijemo s solatno omako ter potresemo s peteršiljem.

[ Na vrh ]

14. Beluševa juha

Sestavine: 25 dag belušev, 2 dag margarine, zeleni peteršilj, sol, poper, 1 žlica moke, 3 žlice kisle smetane in 1 žemlja

Priprava: Na maščobi prepražimo 1 žlico moke. Ko porumeni, jo zalijemo in razmešamo s hladno vodo. Dodamo tudi vodo, v kateri smo kuhali olupljene in narezane beluše. Juho solimo, popramo, dodamo beluše in pustimo, da prevre. Juhi dodamo še smetano, ki jo razmešamo s toplo vodo. Juho ponovno prevremo in postrežemo s posušenimi koščki žemlje in sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

15. Beluševa juha s suhimi gobami

Sestavine: 30 dag belušev, 5 dag suhih gob, 2 dag margarine, sol, suha zelišča, muškatni orešek, 1 l vode

Priprava: Suhe gobe nekaj ur prej namočimo. Beluše narežemo na 3 cm dolge koščke. Na margarini beluše in gobe podušimo in zalijemo z vodo. Potresemo s suhimi zelišči in kuhamo 15 minut. Začinimo z muškatnim oreškom in soljo.

[ Na vrh ]

16. Beluševa kremna juha

Sestavine: 60-80 dag belušev, 2 dag margarine, 1 žlica moke, 1 l beluševe vode, 5 dl mesne juhe (kocka), 3 žlice kisle smetane, sol, poper, muškatni orešek, sok 1 limone, zelen peteršilj in polnozrnati prepečenec

Priprava: Beluše očistimo in skuhamo v slani vodi. Vršičke odstranimo in dodamo juhi na koncu, preostale beluše pretlačimo. Na margarini naredimo svetlo prežganje, zalijemo, razmešamo z mesno in beluševo juho. Juha naj dobro prevre. Primešamo še pretlačene beluše, solimo, popramo, dodamo muškatni orešek in limonin sok. Juho ponudimo s polnozrnatim prepečencem.

[ Na vrh ]

17. Kremna juha iz belušev s tofujevimi cmoki

Sestavine: 50 dag belušev, voda, 2 dag margarine, 1 žlička sladkorja, sol, poper, 2 žlici kisle smetane, 1-2 rumenjaka, 1 žlica narezanega drobnjaka Cmoki: 15 dag tofuja (sojin sir), 1 žlica belih drobtin, 1 žlica naribanega sira, 1 jajce, sol, poper, sesekljan peteršilj

Priprava: Nekaj vršičkov belušev pustimo celih za jušni vložek, druge očistimo, narežemo, prepražimo na margarini, zalijemo z vodo, začinimo in kuhamo. Ko so beluši kuhani, nekaj vršičkov vzamemo iz juhe in juho zmešamo s paličastim mešalnikom. Smetano in rumenjake zmešamo in vmešamo v juho (legiramo, zgostimo juho). Dodamo beluševe vršičke, kuhane cmoke in narezan drobnjak. Za cmoke zmešamo drobno narezan tofu, drobtine, nariban sir, jajca, sol, poper in narezan peteršilj. Oblikujemo cmoke in skuhamo v slani vodi.

[ Na vrh ]

18. Zabeljeni beluši

Sestavine: 80 dag belušev, sol, 3 dag margarine, 2 žlici drobtin, nastrgan sir

Priprava: Beluše ostrgamo in kuhamo 10 minut v slani vodi, še bolje je, da beluše skuhamo v sopari. Kuhane odcedimo, zložimo na ovalni krožnik in zabelimo s praženimi drobtinami. Lahko jih potresemo še z nastrganim sirom.

[ Na vrh ]

19. Gratinirani beluši s šunko

Sestavine: 80-100 dag belušev, 20 dag šunke, 10 dag naribanega parmezana, 3 žlice drobtin, 5 dag margarine, 0,5 dl kisle smetane, poper, sol, 2 dl mleka

Priprava: V slani vodi skuhamo beluše in jih razrežemo na večje kose. Kozico namastimo z margarino in vanjo položimo plast belušev, nato plast sesekljane šunke z naribanim sirom pa spet plast belušev. Poškropimo z raztopljeno margarino, potresemo z drobtinami in parmezanom ter prelijemo s kislo smetano in mlekom. Pečemo 20-30 minut pri temperaturi 200 °C, da se jed lepo zapeče.

[ Na vrh ]

20. Beluši z jajčno omako

Sestavine: 80 dag belušev, 1 drobna čebula, 2 kisli kumari, sok pol limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlička sladkorja, 2 jajci, zelen peteršilj, kis, 1 žlica gorčice

Priprava: Beluše očistimo, skuhamo in odcedimo. Dobro odcejene prelijemo z omako. Za omako sesekljamo trdo kuhana jajca, dodamo kis, olje, sesekljan peteršilj in kisle kumare. Začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom. Dodamo še sladkor, malo vode in prelijemo beluše.

[ Na vrh ]

21. Beluši z bazilikino omako

Sestavine: 1 kg belušev, 1 dl sladke smetane, 2 dag margarine, sol, 1 žlička sladkorja, šopek sveže bazilike, limonin sok, poper, muškatni orešek

Priprava: Beluše olupimo, narežemo na 5 cm dolge kose. Prepražimo na margarini in dušimo 10 minut. Dodamo sol in sladkor, zalijemo s smetano in še dušimo. Baziliko narežemo in dodamo jedi. Začinimo še z limoninim sokom, soljo, poprom in muškatnim oreškom. K belušem ponudimo pečen mlad krompir in zeleno solato.

[ Na vrh ]

22. Palačinke z beluši

Palačinke: 2 jajci, 10 dag moke, 2,5 dl vode, sol, maščoba za pečenje

Nadev: 40 dag beluši, 1 žlica olivnega olja, 5 dag suhe slanine, poper, 2 kuhana rumenjaka Omaka: 10 dag paradižnikove omake, 2 žlici sladke smetane

Priprava: Iz sestavin za palačinke naredimo testo in spečemo štiri palačinke. Beluše očistimo, blanširamo v slani vodi, narežemo ter prepražimo na olju in narezani slanini. Primešamo še rumenjaka in začinimo. Z beluševim nadevom napolnimo palačinke in oblikujemo v culico. Krožnik oblijemo s paradižnikovo omako, ki ji dodamo smetano. V omako damo napolnjeno palačinko in okrasimo z vršički belušev, ki jih prihranimo.

[ Na vrh ]

23. Lazanja z beluši

Sestavine: 1 kg belušev, 25 dag testenin za lazanjo, 2 dag margarine, 2 dag moke, 2,5 dl kokošje juhe (kocka), 1 žlica limoninega soka, sol, poper, 4 dag parmezana, 1 dl sladke smetane

Priprava: Beluše olupimo, narežemo in blanširamo v slanem kropu 5 minut. Na maščobi prepražimo moko in razmešamo z juho. Dodamo polovico sira in kuhamo 5 minut. Začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom. Testenine skuhamo in odcedimo. Model za narastke namastimo in damo vanj polovico testenin. Prekrijemo z beluši, kijih prekrijemo z drugo polovico testenin. Lazanjo prelijemo s smetano, ki jo solimo in popramo, potresemo z naribanim parmezanom in spečemo. Pečena naj počiva 10 minut, nato jo narežemo in okrasimo s peteršiljem.

[ Na vrh ]

24. Beluševa solata z jajčni m prelivom

Sestavine: 1 kg belušev, 10 dag rukole, 20 dag paradižnika, 2 čebuli (mladi), 4 trdo kuhana jajca, zelen peteršilj, sol, poper, kis, 2 žlici olivnega olja, 1 žlica gorčice in 1 žlička sladkorja

Priprava: Beluše olupimo in skuhamo v slani vodi. Ko so kuhani, jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in narežemo na manjše kose. Rukolo operemo in odcedimo. Paradižnik narežemo na večje kose, čebulo na tanke kolobarje. Za preliv zmešamo sesekljana jajca, zelen peteršilj, primešamo še kis, olje, gorčico, sol in poper. Beluše in preostalo zelenjavo damo v plitvo skledo in prelijemo s prelivom. Solato ponudimo kot samostojno jed s črnim kruhom.

[ Na vrh ]

25. Rižota z beluši in grahom

Sestavine: 30 dag belušev, 15 dag svežega gr aha, 10 dag čebule, 3 stroki česna, 10 dag pancete ali pršuta, 5 dag parmezana, 2 žlici olivnega olja, 25 dag riža, 7-8 dl zelenjavne juhe, sol, poper, 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava: Beluše očistimo, narežemo na 2 cm kose in blanširamo v slanem kropu (5 minut). Čebulo sesekljamo in na vroči maščobi prepražimo. Pozneje primešamo stisnjen česen in prebran, opran riž. Panceto narežemo in dodamo rižu. Prepražimo in dodamo narezane beluše, grah, zalijemo z zelenjavno juho. Začinimo. Premešamo in na nizki temperaturi dušimo, da tekočine povre in da so sestavine kuhane. Rižoto pri serviranju potresemo z naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem. Pest beluševih vršičkov lahko posebej na olju opečemo in z njimi okrasimo rižoto.

[ Na vrh ]

26. Beluši z govedino v voku

Sestavine: 60 dag zelenih belušev, 2 papriki, 1 čebula, ingver v prahu, 40 dag govedine, 2 žlici olja, 3 žlice sojine omake, sol, poper, 0,5 dl belega vina, 1 žlica jedilnega škroba, 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava: Beluše očistimo, narežemo na štiri dele, papriko narežemo na rezine, čebulo na kolobarje. Goveji file narežemo na trakove in ga na vročem olju opečemo in dušimo. Primešamo še zelenjavo in dušimo 10 minut. Začinimo s sojino omako, soljo in poprom. Jedilni škrob razmešamo v vinu, dodamo jedi in pustimo, da ponovno zavre. Jed mora ostati gosta. Potresemo jo s peteršiljem in ponudimo s kuhanim rižem.

[ Na vrh ]

27. Beluši z maslom in smetano

Sestavine: 1 kg belušev, sol, voda za kuhanje, 2 dag masla, 2 žlici kisle smetane

Priprava: Očiščene beluše skuhamo v slani vodi. Odcejene prelijemo s segretim maslom in kislo smetano.

[ Na vrh ]

28. Marinirani beluši

Sestavine: 1 kg belušev

Za marinado: 4 žlice olivnega olja, sok 1 limone, 1 žlica narezanega peteršilja, sol

Priprava: Beluše skuhamo v sopari in ohladimo. Zložimo jih v primerno veliko posodo s pokrovom. Prelijemo z marinado, ki jo naredimo iz olja, limoninega soka ali kisa, 1 dl vode, peteršilja in soli. Posodo pokrijemo. Beluše pustimo v marinadi 24 ur.

[ Na vrh ]

29. Z beluši nadevana jajca

Sestavine: 25 dag belušev, 4 jajca, sok limone, 1 žlica narezanega pehtrana, 2 stroka česna, 2 zeleni papriki, 2 paradižnika, 2 sveži kumari, sol, poper

Priprava: Beluše olupimo in skuhamo v slani vodi. Jajca skuhamo, razpolovimo in odstranimo rumenjake. Rumenjake v skledi zmečkamo, dodamo beluševe vršičke, druge dele belušev uporabimo za juho. Rumenjakom dodamo še limonin sok, sol, poper, pehtran in sesekljan česen. Dobro premešamo in napolnimo jajčne polovice. Oprane solatne liste zložimo na krožnik in poškropimo s kisom. Nanje naložimo polnjena jajca in obložimo z narezano zelenjavo (paprika, paradižnik, kumare).

[ Na vrh ]

30. Topla solata iz belušev

Sestavine: 60 dag belušev, 1 dl oranžnega soka, 2 dl mesne juhe iz kocke, 2 dag margarine, sol, 2 žlici olja, kis, 20 dag paradižnika, 1 žlička sladkorja, poper

Priprava: Beluše olupimo, narežemo na 3 cm kose in damo v lonec. Dodamo še oranžni sok, juho, margarino in sol. Vrejo naj 6-10 minut. Ko so kuhani, jih odcedimo. Za preliv zmešamo olje, kis, sladkor, poper in sol in prelijemo beluše. Po vrhu solate naložimo na kocke narezan paradižnik. Solato ponudimo k zrezku, polnjenem s sirom.

[ Na vrh ]

31. Kuskus z beluši - afriška rižota

Sestavine: 60 dag belušev, 2 večji papriki, 2 žlici rozin, 20 dag svežega grah , žafran, sol, sladkor, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička koriandrovih semen, 25 dag kuskusa, 2 žlici olivnega olja, 5 dl jogurta

Priprava: Papriko opečemo, ohladimo, olupimo in narežemo na trakove. Rozine preberemo in namočimo v vroči vodi. Beluše olupimo, narežemo na 3 cm kose in blanširamo 6 minut ob dodatku soli in sladkorja. Dve minuti pred koncem dodamo grah. Nato odcedimo. Zelenjavni vodi dodamo žafran in po navodilu skuhamo kuskus. Kumino in koriander brez maščobe prepražimo in v možnarju zdrobimo. Začimbe in rozine vmešamo v kuskus. V kuskus vmešamo še papriko, beluše in grah. Jogurtu primešamo limonin sok, nekaj kristalov soli in ščepec sladkorja. Jogurt ponudimo v širših kozarcih h kuskusu z beluši.

[ Na vrh ]

32. Testenine z beluši in rakci

Sestavine: 50 dag zelenih belušev, 20 dag gr aha, 20 dag rakcev, 1 limona, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol, 2 žlici olja, 40 dag širokih rezancev, 4 rumenjaki, 1 dl sladke smetane, 1 dl zelenjavne juhe, 1 žlička sladkorja, 3 dag margarine

Priprava: Beluše očistimo in narežemo na 5 cm velike kose. V ponvi segrejemo margarino, nekaj minut pražimo in dušimo beluše. Solimo, dodamo grah in rakce in še dušimo 5 minut. V večji kozici skuhamo v slani vodi rezance al dente in odcedimo. Medtem, ko kuhamo testenine, zmešamo z metlico rumenjake, smetano, juho, limonin sok, sladkor, sol in poper. Omako počasi segrevamo, da se zgosti, vendar ne sme zavreti. Kuhane testenine zmešamo z zelenjavo in rakci. Jed naložimo na ogrete krožnike, prelijemo z omako in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

33. Beluši z omako in krompirjevim pirejem

Sestavine: 1 kg zelenih belušev, 2 večji rdeči papriki, 1 feferon, 15 dag čebule, 3 žlice olja, kis, 80 dag krompirja, 6 strokov česna, 2 žlici olja, 1 dl mleka, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, muškatni orešek, 2 žlici pinijevih jedrc, 16 dag pršuta

Priprava: Papriko operemo, opečemo na plošči ali žaru, jo olupimo in narežemo. Dajo lažje olupimo, jo damo za nekaj minut v vrečko. Čebulo narežemo, na olju prepražimo, da porumeni, dodamo narezan feferon. Po 10 minutah dodamo narezano papriko, pinijeva jedrca, kis in sol. Beluše olupimo in skuhamo v slani vodi. Krompir olupimo, narežemo na večje kocke, skuhamo v slani vodi, pretlačimo, prilijemo vročo mleko, kislo smetano, solimo in premešamo. Česen narežemo, na olju prepražimo in odcedimo maščobe. Na ogret krožnik damo kuhane beluše, krompirjev pire, ki ga potresemo s praženo čebulo, paprikino omako in nekaj koščki pršuta.

[ Na vrh ]

34. Beluši s porovo omako in pražencem

Sestavine: 1 kg belušev, sol, sladkor, voda za kuhanje

Omaka: 30 dag krompirja, 1 čebula, 50 dag pora, 2 dag margarine, 3 dl zelenjavne juhe, 1 dl sladke smetane, muškatni orešek, 2 rumenjaka, 4 žlice narezanega drobnjaka, sol, poper

Praženec: 3 dl mleka, 3 jajca, 18-20 dag moke, sol, poper, 15 dag pancete, 1 žlica narezanega drobnjaka, 2 dag margarine

Priprava: Beluše očistimo, lesene dele odrežemo in skuhamo v vodi ob dodatku soli in sladkorja. V kozici segrejemo margarino in prepražimo narezano čebulo, por in krompir. Zalijemo s smetano in juho, kuhamo, da se sestavine zmehčajo. Omako pretlačimo in vmešamo rumenjake, jo začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Pred serviranjem vmešamo narezan drobnjak. Panceto narežemo, prepražimo in odcedimo maščobo. Za praženec zmešamo sestavine. Iz dveh beljakov naredimo sneg, ki ga dodamo praženčevi masi. V pekaču segrejemo maščobo od praženja pancete. Nanjo vlijemo maso za praženec in potresemo s panceto. Pečen praženec zdrobimo z vilicami in popečemo. Na krožnik naložimo kuhane beluše, prelijemo z omako in zraven naložimo praženec.

[ Na vrh ]

35. Beluši s polpeti iz teletine

Sestavine: 70 dag belih belušev, 20 dag mlade čebule, 30 dag mlete teletine, 1 žlica olja, 6 dag kokosovih kosmičev, 1 jajce, kumina, sol, poper, 1 žlica sezamovih semen, 1 limona, 2 stroka česna, 5 dag margarine, 2 žlici karija v prahu, 2 žlici prošeka, 4 dl zelenjavne juhe, 1 žlica jedilnega škroba, 3 žlice olja, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 2 žlici oreškov

Priprava: Čebulo očistimo in narežemo na večje kose. Beluše očistimo in narežemo na 5 cm kose. Mleto meso zmešamo z zelenimi deli čebule, jajcem, kokosovimi kosmiči, kumino, soljo in poprom. Iz mase oblikujemo 8 polpetov in jih spečemo na vročem olju. V drugi ponvi segrejemo olje in opražimo preostalo čebulo. Dodamo kari, stisnjen česen, 2 žlici limoninega soka, prošek in juho. Dodamo še beluše in kuhamo 10 minut. V vodi razmešamo škrob in dodamo jedi. Jed naj prevre. Pred serviranjem jo začinimo s soljo in limoninim sokom. Na krožnike naložimo beluše z omako, nanje naložimo po 2 polpeta in potresemo s peteršiljem in sesekljanimi opraženimi oreški.

[ Na vrh ]

36. Pečena riba z beluši

Sestavine: 60 dag ribe, 2 žlici olja, sol, poper, 50 dag belušev, 2 dag margarine, 1 žlica drobtin, 1 limona

Priprava: Ribji file solimo, popramo in spečemo na vroči maščobi. Beluše očistimo in skuhamo v slani vodi. Ko so kuhani, jih odcedimo, damo na krožnik in zabelimo s praženimi drobtinami. Zraven serviramo pečeno ribo z rezino limone.

[ Na vrh ]

Za prijatelje
Prijateljstvo je največji zaklad, zato ga ne smemo pozabiti in nikdar izgubiti. Beri dalje...
Skrivnostni prstan
Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine je posnelo kratki igrani film "Skrivnostni... Beri dalje...
Državno prvenstvo v bovlingu
V soboto, 10. 10. 2020, smo imeli državno prvenstvo v bovlingu v Klubu 300 v Ljubljani. Beri dalje...
Medalje na državnih prvenstvih
Državna prvenstva gluhih so letošnje leto zaradi epidemije prestavljena na jesenski čas. Beri dalje...
Premagaj stres, strah in skrbi
V četrtek, 24. 9. 2020, ob 17. uri smo se gluhi in naglušni zbrali v Knjižnici Mirana Jarca v... Beri dalje...
prev
next

V letu 2019

Tradicionalno prednovoletno srečanje pri Štefanu
11 dec 2019 15:00

Tradicionalno prednovoletno srečanje smo imeli pri Štefanu. Zbrali smo se ob 17. uri.

Beri dalje
Varno v prometu
25 nov 2019 10:02

Predstavnik Specializirane enote za nadzor prometa, gospod Damjan Skok, je v Društvu oseb z izgubo  [ ... ]

Beri dalje
Gobe
10 nov 2019 12:14

Se je zastrupila z gobami?

Beri dalje
Mobitel
10 nov 2019 11:49

Igrani film. Ko mobitel prevlada nad vrednostjo človešekega življenja.

Beri dalje
Ostali prispevki

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 413 gostov in ni članov .

1565684
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
737
1275
2012
21676
26187
1565684