Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineEkskurzija v ZOOO Zagreb 2010

27.april smo izkoristili kot dela prost dan za ekskurzijo v zoološki vrt v Zagreb, ogled vinske kleti s pokušino vin in

hrane na vinorodni Plešivici in medsebojno druženje štirideset članske skupine. Že ob 5.30 uri smo se začeli zbirati v Črnomlju, Dolenjskih Toplicah, Novem mestu, Dobruški vasi in s postankom za kavico smo prišli v Zagreb ob 9 uri.

Nekaj pomembnih navodil je bilo podanih glede obnašanja v ZOO parku velikem 7 ha, od tega 2 ha jezero. Imajo 2225 živali od 275 živalskih vrst z vseh kontinentov. Za vse to skrbi 75 zaposlenih. Zaradi premalo življenjskega prostora ne morejo imeti slona in ne žirafe. Zato pa smo videli res veliko drugih, izjemnih, posebnih, eksotičnih, simpatičnih živali. V idiličnem okolju, ki zajema tudi redke rastlinske primerke in ptice, smo si ogledali tudi tipično staro hrvaško ˝hižo. Opremljena je izvirno v slogu tistega časa, kar zajema tudi žive ščurke, miši, podgane…V tropsko monsunskem gozdu, kjer kraljuje tema, vlaga in je dom za te razmere tipičnim prebivalcem, smo upoštevali navodila tišine. Bilo je poučno, lepo, zabavno. Srečevali smo veliko slovenskih družin, ki so prišli tu na enodnevni izlet.

Okrepčani s Fanikinimi dobrotami in Tilkinim pecivom, smo nadaljevali pot iz Zagreba proti Jastrebarskem na 800 m nadmorske višine visoko Plešivico, ki je vinorodno bogata in znana vinska gora. Z domačo travarico nas je kot dobrodošlico dočakala družina Ivančič, kjer smo si ogledali z domačije vinograde, kleti, vikende, polja sivke, ..

Pošteno lačne, so nas postregli z domačo hrano. Da je teknilo, smo ugotavljali po količini zaužite hrane. Njihova frankinja in graševina sta zelo znani, po zaužitju pa smo vedeli zakaj.

V vinski kleti smo imeli predstavitev in pokušino. Gostitelj Stjepan je pripovedoval o vinogradu, predelavi na tako visoki nadmorski višini, o vrsti vin. Poskusili smo vina, imel pa je tudi cviček, ki pa ga slovenski le prekaša. Znani so po travarici (zelišča imajo poseben okus na tej višini) in lozovači, ki se uporablja za masažo in obloge na telesu. Tu, kjer se nebo stika z vinogradi, kjer je zrak tako zdravilen, da so imeli pred desetletjem bolnišnico za pljučne bolezni, kjer so prijazni ljudje, ki trdo delajo, smo si vzeli čas za klepet, kavico, sladico. Otroci so igrali nogomet, drugi so uživali v prečudovitem razgledu na pokrajino, no nekateri pa v vinski kleti.

In pride čas za odhod. Na poti domov, smo se ustavili v Samoborski trgovini s kristalom. Izjemno lepo oblikovane sklede, vaze, kozarci, svečniki… so nas navdušili. A že dodobra izpraznjene denarnice niso dovoljevale velikih nakupov. Le nekaj za spomin. In res, po izvedeni anketi, smo ugotovili, da so bili 98 % zelo zadovoljni z organizacijo, izbiro in vzdušjem izleta.Veseli smo udeležbe predsednika Vladimirja in njegove žene, ki sta se kljub bolezni udeležila izleta in zdržala tempo.

Zahvaljujemo se direktorici ZOO ga.Miljković in ga. Lukić za razumevanje in ugodnosti, ki so nam jih nudili.

Večina udeležencev pa je želela javen zapis, kjer naj se omeni zahvala za vso organizacijo izleta , dobro voljo in prijaznost sekretarki društva ter javni delavki, ki sta delo opravili vzorno, da je izlet uspel.

01.05.2010

Vesela Banič

010203040506

070809101112

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 218 gostov in ni članov .