Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePohod na Trško goro in ogled Hmeljnika

Iz Novega mesta – z Bajnofa, smo se zbrani pohodniki odpravili na lažji pohod na hrib, posut z zidanicami in

vinogradi - Trško goro tja do Hmeljnika, v nedeljo, 6.11.20011. Po okrepčilu Jožetovega češnjevca in popravljenih pohodniških palicah, smo zagrizli v hrib, mimo konj, zidanic, prečudovitih jesensko obarvanih vinogradih, ob gozdu, ki je kar žarel v toplih barvah medu in sonca.

Skupina 14 ljudi je pravšnja za pogovor, ogled, medsebojno komunikacijo. Že na začetku smo skrenili z dogovorjene poti, saj je v navadi vinskih goric, da te znanci ustavljajo, povabijo na cviček, te povprašajo po zdravju in cilju pohoda. Družina Košiček je zaradi Milana, povabila celo skupino na pijačo. Z njihove zidanice pa smo občudovali pogled na velik del pokrajine in sosednjih vinogradov. Čas nas je priganjal, saj nas je že nestrpno čakala v svoji zidanici Jadranka s kuhanim, na daleč dišečim vinom.

Okrepčani, smo se odpravili do romarske cerkve Marijinega rojstva , kjer se odpira lep pogled na Dolenjsko s Krko, Novo mesto in Gorjance. Opat stiškega samostana jo je dal zgraditi že 1623 leta, poleg nje pa rastejo 4 lipe, od katerih ima najmogočnejša 830 cm v prsnem obsegu in je najdebelejša lipa na Dolenjskem. Nekaj fotografij v razklanih deblih in že smo bili napoti do gradu Hmeljnik, kjer nam je Jadranka z Vladovo pomočjo, povedala nekaj znamenitosti.

Grad se vidi z avtoceste , ki povezuje Ljubljano in Zagreb, omenjen pa je bil že leta 1217. Hmeljnik je menjal kar 7 lastnikov, dokler ga niso 1942 leta požgali partizani.

V času turških vpadov je bilo zgrajeno dvojno obzidje z okroglimi stražnimi stolpi in dvižnim mostom nad jarkom. Za tiste čase je bil imeniten, imel je bogato knjižnico, vodo, elektrarno..

Danes kaže dokaj klavrno podobo, sameva, propada, okolica je zanemarjena. Glavna vrata so zaklenjena, saj je možnost poškodb pri odpadanju kamnov. Začetna obnovitvena dela so popolnoma zastala.

Dobre volje, opremljeni z nekaj več znanja, smo se odpravili nazaj k Jadranki in Milanu v zidanico, kjer nas je pričakalo čudovito domišljeno okrepčilo v obliki nabodal, v tekočem stanju in sladici. Seveda smo se zahvalili gostiteljem za njihov sprejem, si ogledali še Milanov kotiček z mnogimi dišavnicami ter se po drugi poti začeli vračati nazaj po Trški gori do jeklenih konjičkov. Malce utrujeni, veseli, vidno zadovoljni, smo se poslovili do naslednjega snidenja.

Banić V.

010203040506

0708

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 306 gostov in ni članov .