Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineObisk uporabnikov na terenu

Kljub potrebi in želji uporabnikov,jih ne zmoremo obiskovati tako pogosto, kot bi to bilo prav in dobrodošlo. Če pa dobimo prijavo, se potrudimo in se organiziramo največkrat kar z državnimi institucijami, službami in društvi javnega pomena in javnega interesa. Tako smo na pobudo predsednice Zveze GNS in sorodnice gluhe osebe iz Ljubljane, obiskali našo 78 let staro uporabnico na njenem domu v Beli krajini. Povezali smo se z CSD Metlika in skupaj odšli v idilično vas, kjer se ob lepem vremenu vidi tja do Karlovca. Seveda za stare ljudi idila nima nič skupnega z boleznijo, revščino, družinskimi zadevami, gluhoto. Namen obiska je bil stik z domačimi, informacije, izmenjava podatkov, s strani CSD pa preventiva. Gospej smo prinesli nekaj sadja in dobrot, poklepetali in povprašali o počutju in odnosih v družini. Zelo si želi obiskov gluhih, sestre, da poklepeta v znakovnem jeziku, saj svojci delajo in imajo svojih skrbi dovolj.  Zopet ugotavljamo, da je največje breme starejših gluhih in močno naglušnih osamljenost in nezmožnost komunikacije.
Na še ene obisk smo se odpravili z organizacijo RK Novo mesto v Suho krajino. Opozorili so nas, da živita starejša zakonca v skromnih razmerah, od katerih je eden gluh.  No, na obisku v njihovi res skromni, leseni 400 let stari hiši, sem ugotovila, da je uporabnik res gluh na eno uho, na drugo pa bi potreboval slušni aparat. Ker se s svojci ne razumejo, le ti pa so jim dolžni pomagat, jim pač starim in invalidnim, brez prevoza, s 300 € mesečnega dohodka ne more ne občina, ne država pomagat. Letošnja suša jim je vse uničila, le malo krompirja so pridelali. Bili so veseli obiska, paketa, sadja in kave. Najbolj pa pogovora, izmenjave informacij, dobre volje in smeha. Hišica pa je tudi mene prevzela, saj kaj takega še nisem videla. Nekaj slikic pa si oglejte tudi vi in pomislite kako je živeti in kuhati v črni kuhinji.            
Banić V.

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 333 gostov in ni članov .