Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineOb mednarodnem dnevu gluhih pohod na Mirno goro

Vseslovensko proslavljanje mednarodnega dneva in 80. obletnico delovanja gluhih smo obeležili v Ljubljani z

najpomembnejšimi in uglednimi gosti države. 

Na regionalnem nivoju pa vsako društvo v Sloveniji obeležuje mednarodni dan gluhih na svoj način. Letos je društvo organiziralo pohod na Mirno goro. Tako se Dolenjci in Belokranjci srečamo na pol poti in jo mahnemo na 1047 m visoko goro.

V nedeljo, ki je bil izjemno lep sončen dan, se nas je zbralo 16 pohodnikov, vzpon pa smo začeli v Komarni vasi, ki je sicer manj znan.

Na začetku kolone so bili že prekaljeni planinci, družina Kuzma, z njimi vštric Kastelčevi, Stariha,  družina Zupančič, Rosana in Anica, Petra in družina Kocjan, na začelju pa upočasnjeni Vesela, Divna in Martin. Pa ne da bi Martin zaostajal, pač pa je bil junak dneva, saj je prejšnji dan padel s 3 m visoke jablane. Marsikdo bi ležal še par dni, on pa se odpravi na 22 km dolg pohod. Bravo Martin! 

Do koče na Mirni gori, smo se spoznavali, klepetali, spili šilce močnega in uživali v prelepi jesensko obarvani pokrajini. Pot nas je vodila skozi smrekov gozd, še zelene jase, ob zelo redko naseljenih vasicah in že rumenih brezah.

Na vrhu 1047m visoke gore smo uživali pogled v dolino, spili čaj in kavo, pomalicali, žigosali kartice in svoje roke, pokramljali z drugimi obiskovalci. Vsem gluhim in naglušnim Slovenije pa smo z gore poslali pozdrave v obliki balonov, ki smo jih spustili v zrak.

Vračali smo se po gozdni učni poti, kjer smo ob strmi poti lahko videli sestavo gozdnih tal, ki šteje 4 plasti,  hranilnice za hranjenje divjadi, se povzpeli na opazovalnico divjadi, ogledovali  meter visoko mravljišče gozdne mravlje, past za lubadarje, objemali debelo drevo in ozdravilo bo naše telo (vsaj tako piše), … Navdušeni smo bili tudi nad domiselno izrezljanimi lesenimi kažipoti.

Pot nazaj se je vlekla, bili smo že utrujeni, noge so se upirale, a dobra volja, klepet in šale so nas držali do cilja, kjer nas je Martin pogostil z grozdjem in mladim vino portugalke. Iz ustne ankete smo razbrali, da so bili udeleženci zelo zadovoljni nad organizacijo in udeleženci pohoda,  kanček sreče pa smo imeli z vremenom, ki je bil idealen za pohod.         

Vidimo se na naslednjem pohodu na Bazo 20.

Vesela Banić

010203040506

070809101112

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 168 gostov in ni članov .