Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIzlet z društvom/ Vtisi z Raba in Golega otoka

V soboto, 27.4.2013 smo se odpravili na izlet na Rab in Goli otok. Bilo nas je 35 članov društva, svojcev in simpatizerjev društva. Zbrali smo se pred Tušom, naložili popotnico, ugotovili, da nihče ne manjka in odšli.

V Dolenjskih Toplicah, Semiču, Črnomlju in Vinici smo pobirali naše člane. V veselem in prijetnem vzdušju smo kar hitro prispeli v Stinico na trajekt. V Mišnjaku sta nas pričakali gospa Alenka in gospa Zdenka, ki sta bili ves čas izleta tudi naši vodički.

Naš prvi cilj je bil Kampor, naselje v severozahodnem delu otoka, ki je najdlje zadržal izgled starega ribiškega mesta; stare hiše pod hribom in tiste nove, namenjene turistom. Okolica je polna zelenja – bližina polotoka Kalifronta z zaščitenim gozdom Dundo – je primerna za udobne sprehode. Tam smo se najprej okrepčali z jutranjo kavico in dobrotami gospe Cvetke, ga. Marije in ga.Martine. Ogledali smo si spominski park Kampor, ki ga je uredila Slovenija, gradili pa so ga zaporniki Golega otoka. Nekateri so prižgali svečko v spomin na svoje sorodnike, ki so tu pokopani.

Naš naslednji cilj je bil mesto Rab, ki me je navdušilo z arhitekturo in gozdnatim parkom, ki leži nad samim centrom mesta. Njegova raznolikost in čisto morje sta me očarali. Ogledali smo si ohranjene dele obzidja, benedektinski samostan, gotski Knežev dvorec, cerkev sv. Justina, frančiškanski samostan v parku s cerkvijo sv. Franje in številne druge znamenitosti.

Nato smo se peljali po otoku do trajektne luke Lopar. Povezuje Rab z Senjem in Baško na otoku Krku. Je najbolj izolirano mesto na Rabu. Obkroža ga 22 peščenih plaž. Morje je plitko, gozd in senca ugajata številnim družinam z malimi otroci. Po polurni vožnji s katamaranom smo prispeli na Goli otok. Med vožnjo smo si ogledali film o tem znanem taborišču za ruske zapornike, katerega so po 2. svetovni. vojni jugoslovanske oblasti spremenile v strogi zapor, in tako za trenutek podoživeli grozote tistega časa in kraja. Tam smo imeli dobro uro časa, da smo se po otoku sprehodili, podelili dosedanje vtise, primerjali sedanji čas s krvavo preteklostjo, ugotovili, da se zgodovina ponavlja itd. Na otoku so vidni ostanki zaporov in ovce, ki jih pastirji z Raba pripeljejo na pašo. Okus kosila smo si popravili z lepim pogledom na morje. Zaradi burje in dežja smo se odločili, da se odpravimo domov prej kot je bilo načrtovano. Vožnja s katamaranom je bila zaradi valov razburljiva, polna smeha nekaterih in groze drugih, ki se bojijo »valovite« vožnje.

Po pogovoru z izletniki in iz izrazov na obrazu je bilo videti, da smo bili utrujeni in zadovoljni. Vesela sem, da sem bolje spoznala člane društva in druge udeležence izleta. Na izletu sem uživala, otok Rab bom z veseljem še kdaj obiskala. Hvala za tako lepo izkušnjo.

Sara Murn

000204031

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 254 gostov in ni članov .