Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePredstavniki podjetja 'lažnega tolmača' izginili brez sledu

34-letni Thamsanqa Jantjie, tolmač znakovnega jezika na Mandelovi spominski slovesnosti, ki so ga obtožili, da je "zgolj igral",

je za južnoafriške medije povedal, da je doživel napad shizofrenije, saj naj bi izgubil koncentracijo, ker so se mu oglasili "glasovi v glavi".

Gluhi, ki so spremljali spominsko slovesnost, so povedali, da je "tolmačil neumnosti" in da je bilo vse skupaj "ena sama prevara". Jantjie trdi, da dela v okviru podjetja SA Interpreters, kjer velja za enega boljših tolmačev, predstavniki obtoženega podjetja pa so izginili brez sledu.

IZJAVA

V torek, 10. decembra 2013, je v Johannesburgu potekala žalna slovesnost v spomin na pokojnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo. Svetovna zveza gluhih, Svetovna zveza tolmačev znakovnega jezika ter Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije smo zaskrbljeni nad neprimerno kakovostjo tolmačenja v znakovni jezik na omenjenem dogodku.

Mnogi gluhi gledalci, ki so slovesnost spremljali po televiziji, so bili razočarani nad neustreznim tolmačenjem v znakovni jezik, čeprav je bil dogodek organiziran na najvišji ravni. Član upravnega odbora mladinske sekcije Svetovne zveze gluhih Braam Jordaan je ob tem poudaril, da omenjeni uradni tolmač ni poznal južnoafriškega znakovnega jezika, njegove kretnje, obrazna mimika in telesni gibi pa niso izražali tega, kar so povedali govorniki. Zato je presenečen in hkrati zaskrbljen, kako je bil lahko tolmač izbran brez dokazil o usposobljenosti, preverjanja znanja in nadzora.

Tudi podpredsednica Svetovne zveze gluhih Wilma Newhoudt-Druchen, ki je dogodek spremljala po televiziji, je potrdila, da je bila raven tolmačenja v znakovni jezik zelo nizka. Vprašala se je, kaj je tolmač sploh kretal, potem pa zaključila, da ga je lahko sram, saj je verjetno vedel, da ga gluhi z glasnim neodobravanjem niso mogli pregnati z odra.

Med televizijskim prenosom slovesnosti je bilo ustrezno tolmačenje v znakovni jezik zagotovljeno v levem kotu zaslona in tolmač je s svojimi kretnjami jasno dokazal, da oseba, ki se je pretvarjala, da v živo tolmači dogajanje, ni poznala ne južnoafriškega ne kateregakoli drugega znakovnega jezika.

Svetovna zveza gluhih, Svetovna zveza tolmačev znakovnega jezika ter Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije želimo ob tem poudariti, kako pomembna je ustrezna kakovost tolmačenja v znakovni jezik na kateremkoli javnem dogodku ali prireditvi. Organizatorji dogodka so dolžni zagotoviti tudi ustrezen dostop do informacij za gluhe osebe. 21. člen Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov določa, da imajo gluhe osebe pravico do izbire oblike komuniciranja, države pogodbenice pa jim morajo priznati in v uradnih postopkih zagotoviti uporabo znakovnih jezikov ter vse druge dostopne oblike komunikacije po njihovi izbiri. V istem členu je zapisano, da morajo države pogodbenice sprejeti vse ustrezne ukrepe za zagotovitev prepoznavanja in spodbujanja uporabe znakovnih jezikov. 9. člen omenjene konvencije hkrati določa, da morajo države pogodbenice sprejeti ustrezne ukrepe, s katerimi invalidnim osebam omogočijo enakovreden dostop do informacij in komunikacij. To pa pomeni tudi strokovno usposobljene in kakovostne tolmače znakovnega jezika, ki poznajo nacionalni znakovni jezik in kulturo gluhih.

Svetovna zveza gluhih, Svetovna zveza tolmačev znakovnega jezika ter Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije želimo ob tem poudariti pomen sodelovanja z lokalnimi organizacijami gluhih, v konkretnem primeru iz Južne Afrike, z izšolanimi, strokovno usposobljenimi in izkušenimi tolmači ter pomen ustreznega dostopa do informacij, ki temelji na priporočilih s strani gluhih oseb.

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 255 gostov in ni članov .