Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineSkupina za samopomoč oseb z okvaro sluha in Ivankino predavanje

Gospa Ivanka je članica društva, dolgoletna članica omenjene skupine naglušnih in gospa v častitljivih letih, a tega ne kaže. Zakaj? Ker se zdravo prehranjuje. In med zelenjavo, ki jo že leta uporablja, sodi tudi kodrasti ohrovt, iz katerega pripravlja sok in smootije, torej predvsem sveže liste omenjenega ohrovta.

Tokrat smo ga poskusili že drugič tudi vsi prisotni in se navdušili nad njim. Vsi smo obljubili, da bomo kodrasti ohrovt spomladi posadili v svoje vrtove.

Kodrasti ohrovt, po pisanju dr. Mihaele Černe, dipl. inž. agr., je pri nas manj znana kapusnica, ima močno nakodrane liste. V Zahodni Evropi ga zelo cenijo in gojijo v vsakem vrtu, uporabljajo ga zlasti v zimskih mesecih, predvsem v decembru in januarju, ker je veliko okusnejši, če ga dobi mraz.

Iz kodrastega ohrovta pripravljamo različne jedi: juhe, prikuhe, solate, stisnemo ga v sok ali pa spečemo v narastku in na pici. Kuhamo ga v zelo malo vode, v loncu na pritisk ali celo v pari, da ohrani čim več vitaminov, predvsem vitamina A in C.

Listni ohrovt, ki ga poznajo že najmanj 4000 let, spominja na divje zelje. Za prehrano pridelujejo predvsem nizke sorte, gojijo pa jih tudi v loncih in liste postopoma trgajo, iz sredine rozete pa poganjajo novi listi. Vsebuje največ beljakovin, veliko mineralov, predvsem železa, kalija, kalcija in fosforja. Med vitamini so pomembni provitamin A, iz skupine vitaminov B, zlasti tiamin, riboflavin in niacin ter vitamin C. V tem ohrovtu so vse življenjsko pomembne aminokisline.

Zanimivo je, da vsebuje veliko za zdravje koristnih snovi, zlasti še S-metilcistein, ki zmanjšuje količino holesterola v krvi in preprečuje aterosklerozo. Priporočajo ga pri boleznih presnove, revmatizmu, sladkorni bolezni, kroničnem zaprtju in boleznih ožilja. Iz listov pripravljamo oblogo za zdravljenje oteklih nog in rok, poškodb, opeklin, kožnih razjed, preležanin in ekcemov. Ker kodrasti ohrovt ni zahtevna rastlina, ga lahko pridelujemo v vsakem vrtu in si z njim popestrimo in obogatimo prehrano v zimskih mesecih.

Ni ga čez dober nasvet, zato hvala Ivanka.

Banič V.

0102

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 90 gostov in ni članov .