Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineLEPO JE IMETI DRUG DRUGEGA

 »Življenje nam vrne samo tisto, kar damo drugim« (Ivo Andrić)

Kako gledajo drugi na nas, naglušne? Gluhi nam morda zavidajo sluh, ki ga (še) imamo. Slišeči nam rečejo, da je fino, če lahko kaj preslišiš.

 Mi pa…

Z gluhimi še težko sporazumevamo, ker ne obvladamo znakovnega jezika. V svetu slišečih pa težko dohajamo vse informacije, ki so vsakodnevno potrebne in težko opravljamo vsakodnevne opravke, ki so odvisni od medsebojne komunikacije. V očeh drugih lahko izpademo kot nerazgledani, neizobraženi ali celo smešni. V olajšanje nam je, če imamo okrog sebe ljudi, ki poznajo naše težave in nam jih po svojih močeh omilijo; naj bodo to sodelavci, družina, prijatelji, javni uslužbenci.

Najbolje se počutimo v družbi sebi enakih. V ta namen imamo v našem društvu že 12 let skupino za samopomoč naglušnim. Največ nam pomenijo medsebojni pogovori, ki ostanejo znotraj skupine. Beseda teče o naglušnosti, slušnih aparatih in pripomočkih, pa tudi o vsakdanjih praktičnih stvareh (recepti, dom in vrt, družina, šport in prosti čas, potovanja…).   Včasih pa za spremembo tudi kam gremo.

Pred dopustom nas je v svoj vikend v vinsko gorico Ljuben pri Uršnih Selih povabila naša članica Metka Novakovič. Kljub skrivanju sonca za oblake nam je druženje polepšal dober tek: Metkin soprog Željko je spekel mesne dobrote, Martin je prinesel belokranjsko pogačo, Jadranka, Ivanka, Lojze in Olga so poskrbele za sladice. Oziroma je vsak nekaj prinesel. Pogrešali smo Veselo, a smo jo poklicali po telefonu, ko je bila na morju. Lep razgled na daljno okolico in prijeten klepet so nam polepšali popoldne, ki se je kljub dolgemu poletnemu dnevu prehitro iztekel v večer, ko smo se zahvaljujoč gostiteljema poslovili in razšli.

Kako malo je treba, da je lepo.

Jelka Močnik

0102

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 177 gostov in ni članov .