Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineKo se srce ustavi

Srčni zastoj je v porastu. Lahko bi rekli, da je srčni zastoj bolezen modernega časa. Stresno in naporno življenje prevečkrat pripelje do nepravilnega utripanja srca.

Posledica je lahko nenadni srčni zastoj. Ob srčnem zastoju je znanje postopka oživljanja in uporabe AED (avtomatskega eksternega defibrilatorja), elektronske naprave, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku, neprecenljivo. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. AED nam daje glasovna navodila v slovenskem jeziku. Nekateri AED-ji imajo ekran, na katerem se navodila tudi izpišejo.

In kako lahko v primeru zastoja srca pomaga gluha oseba? To smo spoznali na tečaju »Oživljanje z AED«, ki je 16. 02. 2017 potekal v prostorih društva gluhih naglušnih. Tečaj je vodil dr. Zdenko Salda v prisotnosti tolmača za slovenski znakovni jezik. Na tečaju smo spoznali osnove prepoznavanja srčnega zastoja in postopek oživljanja. Imeli smo tudi praktično predstavitev. Zgolj opazovanje je dajalo občutek, da to ni »nič takega«, dokler se nismo preizkusili v praktičnem delu tečaja oživljanja ob srčnem zastoju. Poizkusili smo z in brez AED. Priznati smo si morali, da to le ni tako preprosto.

Na koncu tečaja smo bili s strani predavatelja »pohvaljeni«, da zaradi izgube sluha ne izstopamo, da smo enakovredni slišečim tečajnikom.

Vladimir

Foto

SLIKOVNA GALERIJA

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 107 gostov in ni članov .