Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineScenarij za film je napisan

Scenarij za film je napisan. Zdaj je na vrsti iskanje igralcev. Nekega dne sem bila vprašana, če bi igrala glavno vlogo, in sicer vlogo natakarice.

Kaj?? Jaz?? Že drži, da sem gostinka in nekaj vem o tem poslu, vendar nimam igralskih izkušenj. In če se le da, pred kamero zbežim. Globoko v sebi sem vedela, da ta vloga ni zame, da bi bila bolj primerna za nekoga drugega. V mislih sem imela svojo mamo, ki si je želela igrati, in je tudi dobila stransko vlogo, vendar jo je bilo strah, kaj bodo drugi rekli zaradi njenih težav s spominom.

V sredo, 13. 9., smo se dobili v društvu, da bi vadili vsak svojo vlogo. Ker sem delala popoldne, smo se Jasmina, Marijana in jaz zbrali dopoldne, kasneje pa se nam je pridružila še Sabina. Po dveh urah vadbe se je že videlo, da ta vloga ni zame. V tem času smo se bolj smejali maminim dogodivščinam v vlogi pijanca. 

Maminemu nagajanju spomina navkljub, sem dala pobudo, naj ona igra v glavni vlogi. »Se bomo pa večkrat ustavili in ji razložili potek dela«, sem predlagala. In tako se je zgodilo, da sva zamenjali vlogi. Takoj je postalo jasno, da je odločitev prava. A da bi jaz morala biti skozi cel film pijanec? Neee … Rada bi pomagala, bila omamljena, na koncu pa se zbudila kot vampir. Odločitev je padla, da bo Sabina pijanec. Ne vem, ali je kdo kazalce premaknil, kar naenkrat je bila ura 15, zato sem se morala počasi spraviti v službo. Po 16. uri sta prišla še Matija in Tadej. V času vadbe se jim je posvetilo, da bi lahko vključili še eno igralko – Selmo.

V soboto, 16. 9., so v prostorih Sokolca: Jasmina – režiserka, Vladimir – pomočnik režiserke, in Marijana – glavna igralka, začeli prostor urejati za snemanje. Sama sem bila takrat v službi. Ob 21h sem počasi zaključila z delom in odšla domov. Budilko sem si nastavila za 5.20. Joj, hitro spat, jutri bo dolg dan! Okrog 23. ure sem končno utonila v sen.

Kaj?!? Že zvoni? Saj sem šele zaspala! Ja, nič, skuhati kavo, nekaj pojesti in gremo novim dogodivščinam naproti. Malo pred 7. smo se zbrali v društvu. Vse potrebno smo spravili v avto in se odpravili do Sokolca. V prostorih je bilo čutiti adrenalin. Vedeli smo, da bo dan dolg.

Začeli smo s Selmo. Sploh si ne znam predstavljati, kolikokrat je morala iti gor in dol po stopnicah. Dekle ima igralske sposobnosti. Hvaležni smo njeni mami Sabini, da ji je dovolila, da se vključi.

Medtem ko se je snemal kader s Selmo, je Sebastjan maskiral Sabino, Marijano in Tadeja, kasneje pa še Jasmino in Matijo.

Naslednji kader: točilni pult in vse, kar se dogaja okrog njega. Natakarica ugotovi, da ji je zmanjkalo sveže krvi, kar mora sporočiti gostu. Pove mu, da jo gre iskat. Gost žalostno novico sprejme z razumevanjem in še naprej bere svoj časopis. Ravno se sprehajam tam mimo, ko me natakarica opazi, me nagovori in omami, potem pa me mala vampirka ugrizne. (V tem času sem hitro tekla k Sebastjanu, da mi je na vrat naslikal vampirski ugriz.) Natakarica vzame vrč in natoči kri, ki mi teče iz vratu, jaz pa omedlim in obležim. Natakarica ponudi gostu kri, tudi pijanec hoče še. V gostilno pride zaljubljen par, naročita pijačo, nato skupaj s pijancem in natakarico veselo nazdravijo.

Zgodba se počasi zaključuje. Na koncu se zbudim kot vampirka. Pade še napis: »se nadaljuje«. Vendar se je režiserka odločila, da nadaljevanja ne bomo posneli, temveč bomo raje napisali nov scenarij, novo zgodbo, ki jo že imamo v mislih.

Film smo snemali enajst ur, s prekinitvami. Dan je bil nabit z dogodivščinami in smehom.

Katarina Kastelec

Snemanja filma je omogočila MO Novo mesto

monm

 

 

 

 

 

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 94 gostov in ni članov .