Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineNovo mesto - predstavitev

Med dolenjskimi griči, slabo uro vožnje od Ljubljane ter slabi dve uri od morja in Alp, leži Novo mesto.

Dolenjsko glavno mesto raste, se razvija, išče nove priložnosti, predvsem pa svojim prebivalcem ponuja prijazno okolje za življenje in delo.

Novo mesto ima bogato zgodovino in tradicijo. Naselje na okljuku reke Krke uradno obstaja od leta 1365, ustanovil ga je habsburški vojvoda Rudolf IV. V času turških vpadov, pa vse do konca 18. stoletja, je bilo mesto obdano z obzidjem, katerega ostanki so vidni še danes.

Nad središčem mesta stoji kapiteljski hrib s cerkvijo svetega Nikolaja, spodaj pa Glavni trg. Osrednji del mesta se ponaša s slikovito ulico Breg, ki je nastala na nekdanjem obzidju, z bogatimi zbirkami Dolenjskega muzeja in frančiškanskim samostanom z izjemno bogato knjižnico, z Galerijo Božidar Jakac, Sokolskim domom, Knjižnico Mirana Jarca … Romantične duše na svoj račun pridejo ob vodnjaku, na katerem so izpisani verzi znanega pesnika in someščana Dragotina Ketteja, Na trgu.

Življenju v mestu daje poseben čar reka Krka. V zadnjih nekaj letih so ob njej uredili pohodniške poti in športne parke. Prepoznavni zavoj Krke okoli mesta je možno videti s čolna, supa ali Rudolfovega splava.

Novo mesto je v vseh pogledih središče Jugovzhodne Slovenije, kjer živi okoli 36.000 prebivalcev, ki povečini tudi delajo na območju domače občine, in je sedež štirih paradnih konjev slovenskega izvoznega gospodarstva: Krke, Revoza, Adrie Mobil in TPV-ja, ki se jim uspešno pridružujejo mnoga druga prodorna novomeška podjetja.

V njegovi okolici je priljubljena izletniška točka Trška Gora, ki ji prepoznavno podobo dajejo zidanice in cerkvica na samem vrhu. Z vrha pa se odpira izjemen pogled na novomeško kotlino, ki sega vse do Gorjancev. Cviček, dolenjski vinski posebnež, je upravičeno prva asociacija, ko govorimo o novomeški kulinariki.

Novomeška občina pa se ponaša tudi z edinim vodnim gradom v Sloveniji, gradom Otočec, ki ga obdaja park z avtohtonimi in eksotičnimi drevesnimi vrstami. Na gradu si lahko v srednjeveškem slogu obljubite večno zvestobo.  

Novomeška gimnazija je ena najstarejših izobraževalnih ustanov z neprekinjeno tradicijo na Slovenskem, ki jo je davnega 1746. ustanovila cesarica Marija Terezija. Smo peto univerzitetno mesto v državi.

Naše mesto je tudi valilnica izjemnih talentov, ki delujejo na področju režije, plesa, fotografije, glasbe, športa, literature in gledališča.

Zelo smo ponosni na Novomeščana, olimpijca Leona Štuklja, katerega letos obeležujemo 120. obletnico rojstva.

Dobrodošli v Novem mestu.

Geni Močnik

Projekt je omogočila Mestna Občina Novo mesto

monm

 

 

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 210 gostov in ni članov .

2007601
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
852
878
4146
34249
28731
2007601