Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine12. filmski festival gluhih skozi moje oči

Sobota, 17. 11. 2018, je bila po nenavadno toplih jesenskih dneh precej hladna, klasično novembrska.

Vendar pa nam je bilo vsem obiskovalcem 12. filmskega festivala gluhih v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, ki ga je organiziralo Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, zelo toplo pri srcu, saj smo doživeli nekaj lepega, nepozabnega.

V avli kulturnega centra, kjer je bilo poskrbljeno tudi za našo garderobo, smo se zbrali tako gluhi kot slišeči. V dvorano so nas spustili ob dogovorjenem času, prijazni mladenki ob vhodu pa sta nam ponudili napovednik filmov in vprašalnik, ki smo ga po ogledu izpolnili. Ko smo se posedli, nas je pozdravila simpatična Klarisa, ki je najprej dala besedo gospodoma iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, nato pa predsedniku gostiteljskega društva, gospodu Vladimirju Kastelcu, ki je odprl 12. filmski festival. Ogledali smo si sedem kratkih filmov, ki so jih posneli člani različnih društev. Eni so bili poučni, drugi zanimivi, tretji zabavni, vsi pa so mi dali misliti.

Po zadnjem predvajanem filmu so se podelila priznanja vsem sodelujočim, čudoviti šopki pa tistim, ki smo tako ali drugače pomagali. Po tem nas je v avli čakala še bogata pogostitev. Oči so se nam ustavljale na različno in izvirno okrašenih kanapejih in sladicah. Klepetali smo, jedli, pili in se zabavali. Kot slišeči osebi mi je bilo zanimivo opazovati gluhe in naglušne ljubitelje filma, kako se živahno pogovarjajo v svojem, slovenskem znakovnem jeziku. Sem ter tja kakšno kretnjo sem prepoznala, čustva pa sem lahko razbrala iz obrazne mimike. Gostje so bili na splošno videti dobro razpoloženi, vključno z mano.

Naj na koncu omenim še nekaj opažanj. Npr. zame, ki slišim, je bil zvok v dvorani preglasen. Moram priznati, da so me pri tretjem filmu že pošteno bolela ušesa. A nič ne dé, vseeno sem z užitkom in zanimanjem pogledala predvajano. Drugič pa bom, če se lahko pošalim, s seboj prinesla ušesne čepke.

Pri gledanju določenih filmov me je presenetila slaba in nerazumljiva slovenščina. Počasi sem začela razumevati prikrajšanost in s tem krivico, ki jo doživljajo gluhi in naglušni že od zgodnje mladosti, ko ne morejo pridobiti enakovrednega znanja, posledično pa imajo slabše možnosti za nadaljnje šolanje, delo in ustvarjanje, kar vse se mi zdi popolnoma nesprejemljivo. Vso odgovornost polagam na ljudi, ki vodijo to državo, in niti ne pomislijo, kako mnogo premalo naredijo na tem področju.

Na koncu naj povem, da je bila kompletna prireditev od začetka do konca resnično odlično izvedena, za kar se je še posebej treba zahvaliti strokovni delavki novomeškega društva DOZIS, gospe Geni Močnik. Bravo!

Dunja Čavlovič

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 278 gostov in ni članov .

2007511
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
762
878
4056
34159
28731
2007511