Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineSrečanje članov DOZIS Dolenjske in Bele krajine

Zadnja sobota v mesecu avgustu je rezervirana za srečanje vseh članov našega društva. Tudi letos je bilo tako, vendar tokrat ni bil piknik ob Kolpi, čeprav bi ravno letos bili odlični pogoji za kopanje, saj je bilo vreme prijetno poletno.

 A nismo bili tako daleč od Kolpe. Spet je bila Bela krajina. Obiskali smo Radovico, obmejno vas, ki leži čisto blizu Hrvaške. V tej vasi imajo Osnovno šolo Brihtna glava, ki uprizarja pouk iz petdesetih let prejšnjega stoletja. V učilnici so stare šolske klopi in stoli, plakati, zemljevid Jugoslavije, pa tudi koruza v kotu (za klečanje nepridipravov) in palica na katedru.

Sprejel nas je »ravnatelj« šole Andrej Bajuk, ki nam je predstavil šolo in napovedal strogo tovarišico učiteljico, ki naj jo spoštujemo in ubogamo, ker je zelo huda. In res je prišla. Vstali smo in jo pozdravili s strahospoštovanjem. Povedala je, da je to zadnja ura šolskega leta in da ne bomo imeli slovenščine ali matematike, pač pa uro deželoznanstva, ko bomo ponovili in povedali vse, kar vemo o Beli krajini. Kljub paličici v njeni roki ter sem pa tja kakšnem »švrku po riti« smo na humoren način zvedeli mnogo stvari o Beli krajini ter klenih ljudeh, ki živijo tu (zakaj Bela krajina, pečenje janca – jagenjčka, odojka, belokranjska pogača, belokranjsko belo vino, metliška črnina, pisanice in drsanke, reka Kolpa, belokranjska ljudska noša …). Predvsem smo si morali zapomniti, da je najboljše vino tisto, ki je prodano in plačano!

Nato smo obiskali Izletniško kmetijo Bajuk, ki je čisto blizu šole in blizu je doma tudi »ravnatelj« Andrej Bajuk. Med drugim odlično obvlada harmoniko, ima tudi svoj ansambel in poučuje igranje harmonike. Zaigral nam je nekaj pesmi, nato je sledilo okusno kosilo. Ob harmoniki smo še zapeli, nekateri tudi zaplesali in se hladili v prijetni sapici zunaj.

Nazadnje smo se podali v kletne prostore, kjer smo pokušali odlična belokranjska vina in vmes še kaj zaigrali in zapeli.

Lepo smo se imeli. Bela krajina je res lepa! Že vožnja te prevzame, ljudje, ki živijo tu, in njihova kultura, pa še bolj. 

Hvala društvu in Izletniški kmetiji Bajuk za to prijetno doživetje, ki se ga bomo še večkrat spominjali.

Jelka Močnik

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 182 gostov in ni članov .

2007601
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
852
878
4146
34249
28731
2007601