Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineTečaj slovenskega znakovnega jezika

V našem društvu so se odločili, da organizirajo tečaj znakovnega jezika. Ker sem si že nekaj časa želela naučiti se vsaj osnovnih kretenj, sem se z veseljem prijavila.

Tečaj smo imele ob ponedeljkih, začel se je 25. 9. 2017 in končal 5. 2. 2018. Na začetku nas je bilo prijavljenih sedem, na koncu pa je ostalo pet tečajnic: Mojca, Dunja, Tea, Geni in jaz – Metka. Tečaj je vodila Simona Smuk. Bila je dobra predavateljica, zato sem zelo rada hodila na učenje. Vmes smo utrjevale znanje s pomočjo spletnih strani in knjig. Ugotovila sem, da ni tako lahko, kot je videti, ko se pogovarjajo vešči znakovnega jezika. Tudi Petra je prišla na pomoč in nam pokazala nekaj kretenj. Ugotovile smo, da se le-te razlikujejo od kretenj iz slovarja slovenskega znakovnega jezika. Težave so se pojavljale tudi pri kretanju povedi, ker smo jih hotele prevesti dobesedno. To pa v znakovnem jeziku ravno ne gre. Na koncu tečaja je bil seveda preizkus znanja. Malo smo se ga bale, vendar se je na koncu vse dobro izšlo. Ene bolj uspešno, druge manj, naredile pa smo ga vse. Predsednik društva Vladimir Kastelec je vsem čestital in izročil potrdila o opravljenem tečaju. Za konec smo se še slikale ter si obljubile, da bomo pridobljeno znanje čim večkrat uporabljale in ga s tem tudi utrjevale. Človek nikoli ne ve, kdaj mu takšno znanje pride prav.

Metka Novakovič

 

Sem Tea Potočar. Z znakovnim jezikom sem se prvič spoznala preko ameriške serije Zamenjani ob rojstvu (Switched at birth). Znakovni jezik mi je takoj postal zanimiv. Da se tečaj slovenskega znakovnega jezika organizira tudi v Novem mestu, me je obvestila mami, ki z društvom poslovno sodeluje. Brez odlašanja sem se prijavila. Konec oktobra sem se prvič odpravila v prostore društva, malo s strahom, predvsem pa s pričakovanjem, kako bo tečaj potekal in česa se bom naučila. Strahu kmalu ni bilo več, saj sem spoznala nasmejane in prijazne ljudi – svoje so-tečajnice. Po začetni tremi, pri predstavljanju, se je po prostoru kmalu slišal smeh. Zelo hitro smo se zbližale in skupaj iskale povezave iz vsakdanjega življenja z določeno kretnjo. Vsekakor pa smo največ spraševale: »Ali ni ta kretnja podobna tisti?«. Tolmačka Simona Smuk nas je hitro uvedla v sistem komuniciranja z gluho ali naglušno osebo. Velikokrat je povedala tudi kakšno anekdoto, da smo med učenjem malo sprostile možgane in roke. Nisem pričakovala, da me bo po dveh urah kretanja enoročne abecede bolela roka! No, je pa kmalu minilo. Naslednjih dvanajst tednov sem komaj čakala ponedeljke in spoznavanje novih kretenj. Nekajkrat nas je med učenjem obiskala tudi Petra Šiler, ki je gluha, tako da smo z njo vadile kretnje in pogovor z gluho osebo, kar je zelo pripomoglo, da smo si kretnje hitreje zapomnile. Na koncu nas je čakal še zaključni test. Tega smo se sicer bale, a smo ga vse uspešno opravile. Iz rok predsednika društva, g. Vladimirja Kastelca, smo z veseljem sprejele potrdilo o opravljenem tečaju. Rada bi se zahvalila vsem za prijetno družbo, v kateri sem preživela ponedeljkove popoldneve. Hvala tudi Simoni in društvu za organizacijo tečaja, s čimer sem dobila možnost, da se naučim čudovitega znakovnega jezika. Vem, da ga bom z veseljem uporabljala, in se še sama naučila novih kretenj.

Tea Potočar

 

 

Google prevod

enfrdeitsl

Časopis

Prva stran mala

        PDF         06.2018

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek  08:00 - 14:00

Torek          08:00 - 14:00

Sreda          10:00 - 12:00

                   14:00 - 16:00    

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2017 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 203 gostov in ni članov .