Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineObiskali smo OŠ Toneta Pavčka

Gospa Mateja nas je povabila, da gluhoto predstavimo njihovim učencem.

V torek, 6. 3. 2018, smo učencem Osnovne šole Toneta Pavčka (Mirna Peč) približali življenje oseb z izgubo sluha. Z nami je bil tudi tolmač Boštjan, saj brez tolmača gluhi ne bi »slišali« vprašanj, ki so jih zastavljali učenci in učitelji. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine, vsaki od njih je bilo posebej predstavljeno življenje gluhih ter delovanje društva. Jasmina in Marijana sta v znakovnem jeziku povedali pravljico Mojca Pokraculja ter pesem Milijon in ena. Učencem sem pokazala enoročno abecedo in najpogostejše kretnje (hvala, prosim, dober tek, dober dan, lep pozdrav …).

Povedala sem jim, da je gluhota ena najtežjih invalidnosti – je nevidna invalidnost. Najtežje je gluhim, ki ne slišijo že od rojstva. Vzroki, ki vplivajo na izgubo sluha, so: dednost, bolezen matere ali otroka v času nosečnosti, težave med porodom, različne bolezni, poškodbe, hrup, ropot, način življenja, nekatera zdravila, starost ... Opozorila sem jih, da tudi uporaba ušesnih slušalk vpliva na izgubo sluha.

Pojasnila sem jim, kako se gluhi informirajo, izobražujejo, komunicirajo in na kaj moramo biti pozorni, ko komuniciramo z gluho osebo. Ker gluhi dobro berejo z ustnic, je pomembno, da jih gledamo v obraz, da govorimo razločno in ne prehitro, da nimamo v ustih hrane ali drugih motečih dejavnikov, se čim manj obračamo in ne mahamo z rokami. Če je treba, se jim napiše, vendar razumljivo, pri čemer se ne uporabljajo kratice. Prostor mora biti primerno osvetljen, ne »skrivamo« se za monitorji ali kakšnimi drugimi predmeti, predvsem pa si je treba vzeti malo več časa za komunikacijo.

Predsednik je prikazal tehnične pripomočke, ki jih za boljše sporazumevanje uporabljajo gluhe in naglušne osebe. Mlajši učenci so bili zelo navdušeni nad enoročno abecedo. Vsi so želeli, da jim črkujemo njihovo ime. Na koncu pa nam je učenec zaigral na harmoniko.

Geni Močnik

 

Obisk gluhih in naglušnih

Ta obisk mi je bil zelo zanimiv. Najbolj mi je bilo všeč pri pravljici Mojca Pokraculja. Dve gluhi osebi sta kazali besedilo z rokami, saj nista slišali tolmači kaj bere. Všeč mi je bilo tudi, ko predsednik društva kazal naprave, ki pripomorejo gluhim in naglušnim osebam. Nisem pa vedel, da je gluhost eno najhujših invalidnosti.

Lenart Kupljenik 4.b

 

Meni je bilo všeč, ko smo spoznali enoročno abecedo in smo z njo pokazali nekaj imen.

Najbolj mi je bilo všeč, ko sta povedali pravljico Mojca Pokrajculja. Želim, da bodo izdelali čim boljše naprave za sluh.

Zelo zanimiv mi je bil otroški telefon in zvonec za mamice.

Meni je bilo všeč, ko smo spoznavali ročno abecedo.

Naučila sem se kako gluhi kažejo z rokami, kako povejo pravljico in kako se sporazumevajo.

Rada bi, da pozdravite gluhoto, če pa se ne da, pa veliko sreče. Lepo je bilo, ko ste povedali pravljico in ko ste predstavili pripomočke za gluhe.

Jaz si sploh ne predstavljam kako bi bilo, če bi bila gluha. Zame bi bilo življenje zelo težko. Danes sem spoznala kako se gluhi sporazumevajo.

Spoznal sem, da če si gluh, moraš imeti veliko stvari. In naučiti se moraš znakovni jezik.

Učenci 3. razreda

 

 

Google prevod

enfrdeitsl

Časopis

Prva stran mala

        PDF         06.2018

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2018 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 186 gostov in ni članov .