Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIzlet v Sarajevo

Po Budimpešti, Dunaju in Pragi je bil na vrsti nov izlet. Izbrali smo Sarajevo.

27. 10. 2018 ob 2.45 smo se zbrali pred Qlandio. Nisem jutranji tip, zato sem komaj čakala, da se usedem na avtobus in zaspim. Vodič nas je lepo pozdravil, na kratko povedal, kaj nas čaka, nato so se na avtobusu ugasnile luči. Ko nam je vodič voščil dobro jutro, so nas skozi okno že pozdravljali sončni žarki, čudovite barve in toplota pa so se razlegali po prostoru.

Po devetih urah vožnje smo končno prispeli v Sarajevo. Ker me je od sedenja že vse bolelo, sem komaj čakala, da se sprehodimo po mestu in odkrijemo znamenitosti Sarajeva, ki je glavno mesto Bosne in Hercegovine in ima približno 400.000 prebivalcev. Ker nas je lovil čas, je bilo jasno, da si vsega ne bomo mogli ogledati. Opazili smo zelo veliko pokopališč. Med državljansko vojno je bilo ubitih ogromno ljudi. Zmrazilo me je, ko je vodič rekel, da je na enem od njih pokopanih 1.000 otrok. Sprehodili smo se mimo Latinskega mostu, pod katerim teče reka Miljacka, nato nas je vodič popeljal do Baščaršije, starega dela Sarajeva z ozkimi ulicami, stojnicami, verskimi objekti in kjer je tudi znan lesen vodnjak Sebilj. Vsepovsod so se gnetli turisti, vključno z nami.

Vodič nas je pustil, da smo šli vsak po svoje, časa smo imeli približno tri ure in pol. Med nakupovanjem in ogledovanjem mesta smo si napolnili tudi lačne želodčke. Bilo je premalo časa za kaj več, saj smo morali nazaj na avtobus, da nas je šofer odpeljal do hotela. Ker smo imeli prost večer, so šli nekateri naprej raziskovat mesto, nekateri pa so bili preutrujeni in so odšli spat.

Naslednje jutro po zajtrku smo se odpeljali proti Jajcu. Kraj nas je navdušil s prelepimi slapovi, ki smo jih fotografirali. Njihova lepota me je tako očarala, da sem ostala brez besed. Iz Jajca smo pot nadaljevali do Banje Luke, kjer smo si privoščili še zadnje bosanske čevapčiče. Okus je bil popolnoma drugačen kot v Sloveniji.

Kar je lepo, prehitro mine, a čakala nas je še dolga pot domov. Pred mejo smo za nekaj časa obtičali, zato smo skočili z avtobusa po burek. V Novo mesto smo prišli nekaj čez polnoč. Zaspani in utrujeni smo se poslovili ter se odpravili domov.  

Katarina Kastelec

Google prevod

enfrdeitsl

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2018 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 228 gostov in ni članov .