Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineObiskali smo Pavčkov dom

Ob slovenskem kulturnem prazniku je na voljo veliko kulturnih prireditev. Člani društva  DOZIS Dolenjske in Bele krajine smo lani v tem času obiskali Slakov muzej v Mirni Peči in že takrat smo si obljubili, da bo letos na vrsti še en rojak mirnopeške občine: Tone Pavček.

In smo se odpravili v Šentjurij (Šentjurje), v Pavčkovo rojstno vas. Kako prijeten kraj! Krajani, ponosni na svojega rojaka, so zgradili Pavčkov dom, ki je večnamenski objekt krajevne skupnosti Šentjurij z manjšim kulturnim prostorom in muzejsko zbirko Toneta Pavčka. S postavitvijo objekta je urejeno podobo dobil tudi osrednji vaški trg.

Tam nas je sprejela vodička Anica Levstik, ki nam je opisala Pavčkov življenjepis, prebrala nekaj njegovih pesmi, nas popeljala v bližnjo cerkev sv. Jurija, ki je zelo zanimiva zaradi stropnih fresk v oltarnem prostoru, zaradi lepega križevega pota, slamnatih jaslic … Od tam se vidi tudi Pavčkova rojstna hiša, ki so jo sorodniki prodali in Pavček je bil zaradi tega zelo prizadet. Hotel je kupiti kos zemlje v rodnem kraju, a zemlja, ki je bila takrat pomemben vir preživetja, žal ni bila naprodaj. Zato je kasneje kupil zemljo na Primorskem. S starostjo pa sta z Lojzetom Slakom vse bolj vzdrževala stike in prijateljstvo.

Vrnili smo se v dom, kjer smo si ogledali tudi film o Pavčku in njegove pesniške zbirke. Za časa življenja jih je napisal 24, po njegovi smrti pa sta izšli še dve: Angeli ter Domu in rodu. Zapustil nam je številne verze. Sočne in zvočne, prijetne, šaljive … In kadar smo ga imeli priložnost poslušati, se je zdelo, kot da pesnikuje tudi v govoru. Kolikokrat so bili citirani njegovi verzi v raznih govorih, posvetilih, voščilih! Hvala mu, da je tako lepo upesnil domačo pokrajino in ljudi! Vsa čast tudi mirnopeški občini, ki je tako lepo ovekovečila svoja rojaka Slaka in Pavčka, ki ju pozna vsa Slovenija, pa tudi daleč v širnem svetu.

Polni lepih vtisov smo se poslovili. Zapomnili smo si tiste verze, ki so zapisani tudi na Pavčkovem spomeniku pred cerkvijo:

Nekje na Dolenjskem so kraji,
hiša, vinograd, košček polja ...
Tam so meseci sami maji,
tam sem nekoč bil doma.

Hvala tudi našemu društvu, ki nam je omogočilo tako prijetno in poučno ekskurzijo.

  1. Močnik

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 92 gostov in ni članov .