Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePohod po Rogli

Na izlet na Roglo, katere nadmorska višina je 1.517 metrov, nas je šlo devet oseb. Bili smo dobro razpoloženi in polni energije.

Takšnih dogodkov ne zamudimo, saj obožujemo pohodništvo. Zbrali smo se na več lokacijah, na kandijskem parkirišču in pred BTC-jem, kasneje pa še v Trebnjem pred Mercatorjem. Imeli smo kratek postanek na počivališču Podsmreka in na Rudniku v Ljubljani.

Na Rogli smo imeli skupinski ogled »Pot med krošnjami Pohorje«. Zajema dobrih petsto metrov stezic, po katerih smo se sprehodili ob vrhovih smrek in uživali v čudovitem razgledu. Razgledni stolp, visok sedemintrideset metrov, ponuja pogled na gozdove in dolino. Do vrha se gre v krogu, in tako samo prehodili še dodatnih petsto metrov, skupno smo naredili okoli tisoč metrov dolgo pot. V obliki močne jeklene cevi okrog središča stolpa imajo novo pridobitev – tobogan, po katerem se pelješ več kot šestdeset metrov. Za trenutek smo postali del gozdnega življenja, v katerem se lahko srečujemo s številnimi živalmi in rastlinami, ki jih ne najdemo drugje. Nato smo se odpravili  do starega stolpa, ki je druga znamenitost, prehodili še 30 metrov v višino.

Tretja znamenitost Rogle, za katere ogled smo se odločili, so Lovrenška jezera, do njih in do lesenih brvi je dobro uro hoje. Povzpeli smo se na lesen stolp, ki nam je nudil razgled na barje, sestavljeno iz dveh delov, ki ju ločuje pas gozda. Nastalo je kot mineralno močvirje, staro pa naj bi bilo okrog osem tisoč let. Na osrednjem delu se nalaga šota, ki je debela skoraj tri metre. Po lesenih brveh se da sprehoditi v osrčje barja, kjer so tudi jezera, v neokrnjeni naravi pa se po enourni hoji lahko odpočijemo.

Do kombija smo morali prehoditi še pet kilometrov, skupaj smo prehodili dvanajst kilometrov, a nam sprehod po gozdnih poteh ni delal težav, saj smo bili dobre volje, navdušeni in nasmejani, skratka, imeli smo se zelo lepo. Domov smo prispeli okoli devete ure zvečer.

Zahvaljujemo se predsedniku Vladimirju Kastelcu, ki je pripravil pohod in skupaj zbral dobro družbo.

Bojan Čustič

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 145 gostov in ni članov .