Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineDruženje na 1.500 metrov nadmorske višine

Skupina za samopomoč naglušnih, ki neprekinjeno deluje že neverjetnih devetnajst let, se je za zaključek sestajanja med poletnimi počitnicami odpravila na Roglo.

Zelena Rogla, kraj, ki privablja v teh vročih dneh obiskovalce v svoje širne iglaste gozdove, jezera, pohodništvo, pot med krošnjami …

Skupina je letos izgubila članico Majdo, ki se po obisku v bolnišnici ni več vrnila med nas. Zaradi visokih temperatur pa se je še ena članica odpovedala druženju.

In smo šli, dogodivščinam naproti. Rogla nas je pričakala v vsej svoji lepoti ter čistim in hladnejšim zrakom, prepojenim z vonjem smrek, pokošenimi strminami, rožami, sprehajalnimi potmi …

Sledil je sprehod po Poti med krošnjami na dvajset metrov visoko in kilometer dolgo stezo. Do vrha sedemintrideset metrov visokega stolpa smo se ustavljali na dih jemajočem pogledu širnih gozdov, se seznanjali s kamninami, živalmi in rastlinami tega območja. Veliko smeha je bilo ob adrenalinskem spuščanju nekaterih članov po toboganski cevi in animaciji maskote veverice.

V lično urejenem prostoru za piknik med smrekami smo uživali tako ob doma prinesenih dobrotah kot ob širnem pogledu po naravi in medsebojnem druženju.

Krajši sprehod smo opravili do planinske koče Pesek in si med potjo ogledali čez dvajset mravljišč, lesene skulpture umetnikov, razgledni leseni stolp. Omembe vredna je pot, po kateri smo hodili, saj se je ves čas svetila zaradi tipične sestave tal. Kot bi hodili po biserih!

Po kavi smo se odpravili z res zelene Rogle. Postanek smo naredili na petsto let stari Aškerčevi domačiji v Senožetih. Anton Aškerc, znani pesnik, duhovnik, publicist, popotnik, ki je živel v času od 1856. do 1912. leta. Domačija je zaščitena kot kulturni in arhitekturni spomenik.

Zanimiv je bil ogled črne kuhinje in bivanjskih prostorov te petsto let stare hiše. Na ogled so postavljene Aškerčeve slike, literatura … Potomec Aškerčevih, gospod, ki živi na domačiji in sprejema obiskovalce, nas je na duhovit in zanimiv način seznanil z življenjem in delom Antona Aškerca. V sproščenem druženju je bil vesel tudi naših duhovitih pripomb. Na domačiji črno kuhinjo uporabljajo za dimljenje sira ter peko kruha tudi za obiskovalce. Seveda se temu nismo odrekli.

Proti večeru smo nadaljevali pot domov, s postankom v Zidanem Mostu, ter se v Novem mestu razšli z lepim občutkom celodnevnega druženja od narave do kulture.

Skupina se snide septembra. Hvaležni smo društvu, ekipi, kjer smo vsi skrbeli za nekaj, od organizacije, varne vožnje, prehrane, pijače in dobre volje.

V. Banić

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 150 gostov in ni članov .