Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePust in pepelnica

Pustne navade segajo dva tisoč let v preteklost, v čas starega Rima, ko so praznovali prihod novega leta in se ob tem maskirali.

V srednjem veku so kristjani prevzeli ta praznik in ga preimenovali v karneval, kar v prevodu iz latinščine pomeni »pusti meso«, saj po pustnih norčijah pride na vrsto 40-dnevni post, ki traja vse do velike noči.

Praznovanje in šemljenje sta se kljub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevala tudi po pokristjanjenju, od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom. Ljudje pa se šemimo zato, da bi odgnali zimo in priklicali pomlad. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Prava pustna dneva sta dva: pustna nedelja in pustni torek.

Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, tj. iz besed meso in postiti se, kar bi bil prevod iz italijanskega izraza carneleva v smislu »opusti meso. Danes je pri nas izraz »mesopust« zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«.

Pepelnica

Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post, ki je priprava na veliko noč. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Cerkev je ta praznik uvedla po letu 1091. Bistvena značilnost pepelnice je, da duhovnik vernikom na čelo s pepelom nariše znamenje križa.

Vir: Infodrom, Wikipedija

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 966 gostov in ni članov .