Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine01. Medeno-lešnikova parfe rezina

02. Jagodno-medeni parfe

03. Malinovo-rabarbarina zmrzlina z medom

04. Medeni sladoled

05. Medeno-melonin sorbet

06. Medena kupa princese Beatrix

07. Jagodna kupa z medom

08. Medeni mošnjički s hruškami

09. Medena kefirjeva strjenka na jagodnem pireju

10. Ocvrte ananasove rezine z medeno-jogurtovo omako

11. Medeno-jogurtova strjenka s pomarančo

12. Medena šarlota

13. Pomarančna skuta s koščki banane in medom

14. Medeno-pomarančna krema

15. Ocvrti jabolčni zavitki v medeni omaki

16. Medena omaka

17. Medena smetanova strjenka (panna cotta) z medeno višnjevo omako

18. Snežne kepe z medeno-malinovim šodojem

19. Ocvrto medeno bezgovo cvetje

20. Medeno-jagodna krema s čokoladnimi ostružki

21. Dušeno jabolko v medu in malinah z limoninim sorbetom

22. Pečena nadevana jabolka

23. Ajdove palačinke s sadjem in medom

24. Rabarbarine palačinke s krompirjem

25. Medena koruzna vlivanka z jabolki

26. Medene palačinke s skuto

27. Malinov narastek z lešniki

28. Ajdova češnjeva pogača

29. Sočni medeni makov kolač

30. Medene rezine

31. Breskovo-medena rezina

32. Medena pita

33. Preliv

34. Medeno-višnjeva torta

35. Medeno-smetanova rolada

36. Medeno-kakavove rezine

37. Čokoladno-medena torta s sadjem

38. Medeni pirini piškoti z mandlji

39. Medeni kolački

40. Piškotne medene rezinice

41. Medeni poljubčki

42. Medeno-skutni žepki

43. Medeni rogljički

44. Preprosto medeno rožičevo pecivo

45. Medeni srčki

46. Medene mandljeve kocke

47. Medenjaki z mandlji

48. Medenjaki

49. Medena potica

50. Medeno-orehova potica

51. Kvašeni medeno-skutni štrukeljci

52. Medeno-kokosovi rogljiči z dateljni

53. Ocvrte miške z medom

54. Koruzno-medena mandljeva pita s slivami

55. Ferdinandov medeni kolač

56. Medeni marmorni šarkelj

57. Medeno-češnjevi mafini

58. Medeni mafini

59. Medeno-zdrobovi sadni cmoki

60. Kuhan medeni ajdov štrukelj z bučnimi semeni

61. Kuhan medeno-jabolčni štrukelj s cimetovo omako

62. Kuhan kvašeni medeni štrukelj v foliji

63. Krompirjevo-medeni štrukelj z jabolki

64. Tirolski medeni skutni zavitek s češnjami

65. Ocvrte ploščice (Bunuelos)

66. Medene tulumbe

67. Medeno-orehova baklava

68. Medena bela halva

01. Medeno-lešnikova parfe rezina

Biskvit:  4 jajca, 80 g sladkorja, 80 g bele moke

Nadev: 100 g medu, 20 g sladkorja, 4 rumenjaki, 4 beljaki, 4 dl sladke smetane, 50 g mletih praženih lešnikov, rum, medena voda

Biskvit: Iz beljakov stepemo trd sneg z dodatkom sladkorja, dodamo rumenjake, še nekoliko stepamo in narahlo primešamo moko. Maso enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Približno osem minut pečemo pri 180 °C. Biskvit takoj po peki stresemo na pomokan prt (če ga pustimo na pekaču, se nam osuši).

Nadev: Rumenjake z medom penasto umešamo, primešamo mlete pražene lešnike, rum in stepeno sladko smetano, na koncu narahlo primešamo trd sneg iz beljakov in sladkorja. Biskvit prerežemo na pol, eno polovico položimo v pravokotni model, jo pokapamo z medeno vodo (med nekoliko razredčimo z vodo), napolnimo s parfejem, pokrijemo z drugo polovico biskvita in zamrznemo. Zamrzujemo vsaj pet ur. Parfe narežemo na trikotnike, potresemo s sladkorjem v prahu ali s čokoladnimi ostružki, poljubno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

02. Jagodno-medeni parfe

Sestavine: 100 g medu, 4 rumenjaki, 4 beljaki, 20 g sladkorja, 5 dl sladke smetane, 100 g jagodnega pireja (sveže jagode skuhamo v lastnem soku in pretlačimo), 0,2 dl maraskina

Priprava: Rumenjake z medom penasto umešamo, primešamo jagodni pire, maraskino in stepeno sladko smetano, na koncu narahlo primešamo trd sneg iz beljakov in sladkorja. Napolnimo ustrezne modele in zamrznemo. Zamrznjen parfe stresemo iz modela, ga narežemo, poljubno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

03. Malinovo-rabarbarina zmrzlina z medom

Sestavine: 100 g medu, 200 g malin, 200 g rabarbare, 0,5 dl jabolčnega soka, 300 g jogurta, mlet cimet

Priprava: Rabarbaro očistimo, olupimo, narežemo na cm velike koščke ter v jabolčnem soku pokuhamo. Dodamo maline in kuhamo toliko časa, da tekočina izpari. Ohladimo. Ohlajeni mešanici rabarbare in malin brez tekočine primešamo jogurt, med in cimet. Maso stresemo v model za zamrzovanje, ki smo ga obložili s folijo za živila. Maso zamrzujemo najmanj pet ur. Zmrzlino stresemo iz modela, jo narežemo na rezine, poljubno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

04. Medeni sladoled

Sestavine: 200 g medu, 5 rumenjakov, 5 dl mleka, 2 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka

Priprava: Rumenjake penasto umešamo z medom, med stalnim mešanjem počasi dolivamo vrelo mleko in pomarančni sok, kuhamo do vrelišča (zavreti ne sme), posodo postavimo v večjo količino hladne vode in maso med občasnim mešanjem ohladimo. Ohlajeno zmešamo v strojčku za sladoled.

[ Na vrh ]

05. Medeno-melonin sorbet

Sestavine: 200 g medu melona, 2,5 dl vode, limona beljak

Priprava: Sok limone in vodo zavremo, ohladimo in primešamo med. Melono olupimo, razpolovimo, odstranimo seme in meso zmeljemo v mešalniku. Ohlajeni tekočini primešamo melonin pire, stresemo v strojček za mešanje sladoleda, ko se sorbet začne strjevati, dodamo v sneg stepen beljak in zmešamo do konca.

[ Na vrh ]

06. Medena kupa princese Beatrix

Sestavine: 150 g medu, 1 zavitek preliva za torte, 150 g breskev iz kompota, 150 g ananasa iz kompota, 150 g banan, sok polovice limone, maraskino, 4 kepice vaniljevega sladoleda, 4 kepice jagodnega sladoleda, 2 dl sladke smetane 4 holipi

Priprava: Medu dodamo limonin sok, primešamo narezano sadje, maraskino, dodamo zavojček preliva za torte, pripravljenega po navodilih na ovojnici, zmešamo s sadjem, napolnimo kozarce in ohladimo. Ohlajene kozarce s sadjem napolnimo izmenično s sladoledoma, obrizgamo s stepeno sladko smetano, dodamo holipe, pokapamo z medom in ponudimo.

[ Na vrh ]

07. Jagodna kupa z medom

Sestavine: 150 g medu, 500 g jagod, sok polovice pomaranče grand, marnier, 4 kepice vaniljevega sladoleda, 2 dl sladke smetane

Priprava: Očiščene narezane sveže jagode mariniramo z medom, grand marnierjem in pomarančnim sokom ter pustimo pol ure. Kozarce za kupe napolnimo z jagodami, v vsakega položimo kepico vaniljevega sladoleda in obrizgamo s stepeno sladko smetano, poljubno okrasimo in ponudimo.

{rt

08. Medeni mošnjički s hruškami

Sestavine: 100 g medu, 250 g vlečenega testa, 400 g hrušk, 50 g rozin, 3 dag masla, limonina lupina, mlet cimet, beljak

Refoškovo-medena omaka: 200 g medu, 2 d! refoška, 10 g gustina

Priprava: Olupljene hruške narežemo na krhlje, odstranimo pečke, krhlje narežemo na tanke rezine, jih z medom in limoninim sokom sortiramo na maslu, dodamo namočene rozine in cimet ter ohladimo. Vlečeno testo razrežemo na primerno velike pravokotnike, za vsak mošnjiček uporabimo dve do tri plasti testa, ki jih vmes namažemo z mešanico kisle smetane in olja. V sredino pripravljenih plasti naložimo hruškov nadev, robove vzdignemo, oblikujemo mošnjičke ali culice, jih postavimo na pomaščen pekač in približno 20 minut pečemo pri 180 °C.

Refoškovo-medena omaka: V posodi zavremo med in vino, zgostimo z mešanico gustina in vode in prevremo.

[ Na vrh ]

09. Medena kefirjeva strjenka na jagodnem pireju

Sestavine: 200 g medu 8 dl kefirja, 40 g želatine v prahu, 400 g jagod, 80 g medu

Priprava: Želatino v prahu zmešamo z 1,5 dl hladne vode in pustimo, da se napne. Stopimo v vodni kopeli. Kefir zmešamo z medom in mu primešamo stopljeno želatino, napolnimo pooljene modele in ohladimo. Oprane jagode v mešalniku zmešamo z medom, pire naložimo na krožnike, nanj pa stresemo medeno kefirjevo strjenko iz modelov.

[ Na vrh ]

10. Ocvrte ananasove rezine z medeno-jogurtovo omako

Sestavine: 60 g medu, 4 koluti ananasa iz kompota, 2 dl namiznega belega vina, 2 jajci, približno 200 g bele pšenične moke, mlet cimet, mleti klinčki, vaniljev sladkor, limonina lupinica, olje za cvrtje

Medeno-jogurtova omaka: 80 g cvetličnega medu, 180 g navadnega jogurta

Priprava: Iz belega vina, jajc, moke, medu, cimeta, klinčkov, vaniljevega sladkorja in limonine lupinice razžvrkljamo gostejše testo, vanj pomakamo osušene kolute ananasa in jih zlato rumeno z obeh strani ocvremo v vročem olju. Ocvrte kolute dobro odcedimo, jih zložimo na krožnike in prelijemo z medeno-jogurtovo omako. Ponudimo lahko tudi s sladoledom.

Medeno-jogurtova omaka Med in jogurt zmešamo.

[ Na vrh ]

11. Medeno-jogurtova strjenka s pomarančo

Sestavine: 200 g medu, 4 jogurti, 2 pomaranči, 30 g želatine v prahu, 1 dl vode

Priprava: Jogurt stresemo iz embalaže v posodo in ga zmešamo z medom. Želatino v prahu namočimo v hladno vodo, hitro zmešamo in počakamo, da želatina nabrekne. Stopimo jo na sopari (vodni kopeli) in nekoliko ohlajeno še tekočo primešamo jogurtu. Premešamo, napolnimo z oljem ob mazane poljubne modele ali skodelice in ohladimo. Ohlajeno strjenko zvrnemo iz modelov na krožnike, prelijemo z medom in obložimo s pomarančnimi krhlji.

[ Na vrh ]

12. Medena šarlota

Biskvit: 1 jajce, 20 g sladkorja, 20 g bele moke

Šarlota: 120 g medu, 5 rumenjakov, 5 dl mleka, 40 g želatine, 5 dl sladke smetane, rum

Biskvit: Iz beljaka in sladkorja stepemo trd sneg, dodamo rumenjak in še nekoliko stepamo. Narahlo primešamo moko. Na peki papir namažemo 2 cm debelo biskvitno testo in ga spečemo pri 180 °C. Pečenega položimo na pomokan prt in ohladimo. Odstranimo papir in biskvit delno narežemo na pravokotnike in na kocke.

Šarlota: Rumenjake penasto umešamo z medom, jih med stalnim mešanjem postopoma zalijemo z vrelim mlekom in nad soparo stepamo do vrelišča. Dodamo namočeno želatino in med občasnim mešanjem ohlajamo v hladni vodni kopeli. Skoraj ohlajeni primešamo rum, svež na kocke narezan vaniljev biskvit in stepeno sladko smetano, premešamo, vlijemo v pooljen model in ohladimo. Ohlajeno šarloto zvrnemo iz modela, jo obložimo z biskvitnimi pravokotniki, pokapamo z medom, poljubno okrasimo in postrežemo. Zraven lahko ponudimo tudi katero od sadnih omak.

[ Na vrh ]

13. Pomarančna skuta s koščki banane in medom

Sestavine: 160 g medu, 250 g skute, 2,5 dl sladke smetane, pol zavitka vaniljevega pudinga brez kuhanja, 2 pomaranči, 2 banani, 160 g medu (8 žlic) naribana čokolada po želji

Priprava: Skuti primešamo lupinico ene pomaranče in sok obeh pomaranč, dobro premešamo, primešamo puding, na kolobarje narezani banani in stepeno sladko smetano. Rahlo premešamo, razdelimo v štiri steklene skodelice in jih postavimo v hladilnik. Pred serviranjem vsako skodelico prelijemo z dvema žlicama medu. Naribana jedilna čokolada bo sladici polepšala izgled.

[ Na vrh ]

14. Medeno-pomarančna krema

Sestavine: 120 g medu, 4 jajca, 40 g sladkorja, 3 dl soka svežih pomaranč, 60 g gustina, grand marnier, 4 izdolbene pri vrhu odrezane pomarančne lupine

Priprava: Rumenjake z medom penasto umešamo, dodamo gustin in zalijemo z vrelim pomarančnim sokom. Prevremo in vreli kremi primešamo trd sneg iz beljakov in sladkorja ter nekaj kapljic grand marnierja. Kremo nalijemo v pripravljene pomarančne lupine ali kozarce, jo ohladimo, primerno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

15. Ocvrti jabolčni zavitki v medeni omaki

Sestavine: 100 g medu, 400 g vlečenega industrijskega testa, 400 g jabolk, 30 g masla, limonin sok, mlet cimet, beljak, olje za cvrtje, voda

Medena omaka: 200 g medu, 2 dl belega vina, 10 g gustina

Priprava: Olupljena jabolka grobo naribamo, jih z medom in limoninim sokom sortiramo na maslu, dodamo cimet in ohladimo. Testo narežemo na majhne pravokotnike, jih po sredini tanko nadevamo z jabolčnim nadevom, zvitka po dolžini zapognemo in namažemo z beljakom. Zavijemo rob in zlato rumeno ocvremo. Zvitke odcedimo in prelijemo z medeno omako.

[ Na vrh ]

16. Medena omaka

Sestavine: 180 g medu, 400 g kislih jabolk, pekač 28 x 20 cm, 60 g masla, 250 g maslenega listnatega testa vaniljev sladoled

Priprava: V posodi zavremo med in vino, zgostimo z mešanico gustina in vode ter prevremo. Medeno-jabolčna pita (tatin) z vaniljevim sladoledom Med kuhamo toliko časa, da se zgosti in ga enakomerno porazdelimo po dnu ognjevarne posode. Čez naložimo narezane rezine očiščenih jabolk, ki jih pokapamo s stopljenim maslom in pokrijemo z listnatim testom, ki ga na več mestih prebodemo. Pečemo 10 minut pri 180 °C, nato znižamo temperaturo na 160 °C in pečemo še 10 minut. Pečeno takoj zvrnemo iz modela, ohladimo in narežemo. Ponudimo z vaniljevim sladoledom.

[ Na vrh ]

17. Medena smetanova strjenka (panna cotta) z medeno višnjevo omako

Sestavine: 40 g medu, 4 dl sladke smetane, 2 g želatine vaniljev sladkor

Višnjeva omaka: 200 g višenj iz kompota, 80 g medu

Priprava: Z medom zavremo 2 dl smetane, dodamo vaniljev sladkor in namočeno želatino ter ohlajamo. Skoraj ohlajeni masi dodamo 2 dl stepene smetane in zmešamo. Napolnimo z oljem namazane modele, ohladimo in ponudimo z medeno višnjevo omako.

Višnjeva omaka: Izkoščičene višnje zmešamo z medom in pretlačimo. Z omako prelijemo smetanovo strjenko.

[ Na vrh ]

18. Snežne kepe z medeno-malinovim šodojem

Sestavine: 140 g medu, 4 jajca, 40 g sladkorja, 1 dl pretlačenih malin

Priprava: Iz treh beljakov in 40 g sladkorja stepemo trd sneg. V blago vrelo vodo z žlico zakuhamo kepe (lahko tudi žličnike), jih hitro obrnemo, še malo pokuhamo in s cedilko poberemo iz vode. Položimo na globoke krožnike ali skodelice, oblijemo z malinovim šodojem in takoj postrežemo. Tri rumenjake in eno celo jajce, med in malinovo kašo damo v kotliček, zmešamo in stepamo nad soparo toliko časa, da se zgosti (ne sme zavreti). Takoj postrežemo. Daljšo obstojnost šodoja (do pol ure) dosežemo, če zgoščen vroč šodo odmaknemo s sopare in ga naprej stepamo do hladnega.

[ Na vrh ]

19. Ocvrto medeno bezgovo cvetje

Sestavine: 40 g medu, 8 velikih bezgovih cvetov, 2 jajci, 40 g moke, ščepec soli, maslo za peko, mlet sladkor za posip, 4 manjši bezgovi cvetovi za okrasitev

Rabarbarino-medeni pire: 100 g medu, 200 g rabarbare maraskino gustin

Priprava:  Bezgovemu cvetju oberemo cvetke, stebla ne uporabimo. Iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg, ki mu narahlo primešamo rumenjake, med, bezgovo cvetje in moko. Ocvremo na maslu v ponvici s pomočjo kovinskih obročev (za krote), da dobimo lepe okrogle hlebčke. Še tople položimo na krožnike, jih potresemo s sladkorjem v prahu in oblijemo z rabarbarino-medenim pirejem.

Rabarbarino-medeni pire: Rabarbaro olupimo, narežemo in skuhamo z medom, po potrebi dolijemo vodo. Kuhano zmes pretlačimo, ponovno zavremo, nekoliko zgostimo z zmesjo gustina in vode, vendar le toliko, da je gosto tekoče. Aromatiziramo z maraskinom.

[ Na vrh ]

20. Medeno-jagodna krema s čokoladnimi ostružki

Sestavine: 80 g medu, 2 rumenjaka, 1 dl pretlačenih jagod, 0,20 I mleka, 3 listi želatine (5 g mlete, ki jo namočimo v dveh žlicah hladne vode, zmešamo in pustimo, da nabrekne), 2 dl sladke smetane, 150 g svežih jagod maraskino, rdeča jagodna jedilna barva, 40 g jedilne čokolade

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pretlačene jagode. Maso stepamo nad soparo toliko časa, da doseže temperaturo 80 °C. Lahko jo stepamo nad ognjem, vendar nam ne sme zavreti, torej jo stepamo samo do vrelišča. Dodamo namočeno želatino, premešamo in ohlajamo. Med ohlajanjem kremo večkrat pomešamo. Tik pred strditvijo primešamo kremi maraskino, malo tekoče jedilne barve, stepeno sladko smetano in oprane osušene in narezane sveže jagode. Napolnimo pooljene modele, ohladimo in postrežemo s svežimi jagodami in čokoladnimi ostružki. Ostružke z robom noža in pod določenim kotom nastržemo iz čokoladne tablice.

[ Na vrh ]

21. Dušeno jabolko v medu in malinah z limoninim sorbetom

Sestavine: 100 g medu, 2 kisli jabolki (400 g), 200 g zmrznjenih malin, 4 kepice limoninega sorbeta ali sladoleda

Priprava: Maline z medom in 1 dl vode zavremo in vstavimo jabolka, ki smo jih olupili, jim odstranili pečke in prerezali na pol. Jabolka kuhamo do mehkega in jih ohladimo v malinah. Ohlajena jabolka očistimo malin in jih razdelimo na krožnike. Izdolbine pečk napolnimo s sorbetom in vse skupaj prelijemo s pretlačeno medeno-malinovo omako.

[ Na vrh ]

22. Pečena nadevana jabolka

Sestavine: 200 g medu, 4 kisla jabolka košček masla, 2 dl stepene sladke smetane

Priprava: Jabolka operemo, obrišemo in z ostrim nožem odrežemo pokrov s pecljem, spodnji del jabolka pa spodrežemo le toliko, da stoji naravnost. Izdolbemo peščišča in pazimo, da ostanejo jabolka cela. Vdolbine nadevamo z medom in jih pokrijemo s pokrovi. Jabolka zložimo na pomaščen pekač in pečemo približno 20 minut. Čas je odvisen od sorte. Pečena jabolka ohladimo, odkrijemo in poleg vsakega nabrizgamo stepeno sladko smetano, dekorativno zataknemo pokrove, poljubno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

23. Ajdove palačinke s sadjem in medom

Testo: 40 g medu, 50 g bele moke, 200 g ajdove moke, 2 jajci, 2,5 I vode, sol, olje za peko

Sadni nadev: 500 g mešanega sadje (jagode, banane, jabolka, hruške, breskve, marelice ...), sok polovice limone, maraskino, med za preliv

Priprava: Iz naštetih sestavin razžvrkljamo redkejše testo za palačinke. V ponvi segrejemo olje in nanj zlijemo majhno količino testa, ponev zavrtimo, da se testo enakomerno porazdeli in dobimo tanko palačinko, ki jo opečemo na obeh straneh. Ajdove palačinke nekoliko bolj pečemo, da se nam pri obračanju ne trgajo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Sadni nadev: Olupljeno sadje izkoščičimo in narežemo na drobne kocke, dodamo limonin sok in maraskino ter premešamo. S pripravljeno sadno sekanico nadevamo ajdove palačinke, jih prepognemo na polovico, prelijem z medom in ponudimo.

[ Na vrh ]

24. Rabarbarine palačinke s krompirjem

Sestavine: 100 g medu, 300 g rabarbare, 300 g krompirja, 2 jajci, bela moka po potrebi, vaniljev sladkor, limonina lupinica, mlet cimet, olje za peko, mlet sladkor za posip

Priprava: Krompir olupimo, opranega zelo drobno naribamo (kot hren). Nato ga dva- do trikrat ožamemo z rokami. Dodamo na tanke lističe narezano rabarbaro, jajci, med, vaniljev sladkor, cimet, limonino lupinico in moko po potrebi ter dobro premešamo. V ponvi za palačinke segrejemo malo olja, dodamo 3-4 žlice mase, jo razravnamo po ponvici in spečemo kot nekoliko debelejše palačinke. Pečene palačinke potresemo s sladkorjem v prahu ali ponudimo s poljubno sadno omako.

[ Na vrh ]

25. Medena koruzna vlivanka z jabolki

Sestavine: 140 g medu, 5 dl mleka, 250 g koruzne moke, 2 jajci, 2 jabolki, pecilnega praška, mlet cimet, maščoba za pekač

Priprava: V posodi razžvrkljamo mleko, jajci in med, dodamo koruzno moko, naribani olupljeni jabolki, pecilni prašek in cimet ter dobro premešamo. Vse skupaj zlijemo v pomaščen pekač in pečemo pri 180 °C približno 12 minut (glede na debelino testa). Pečeno vlivanko zrežemo na kose in jo ponudimo.

[ Na vrh ]

26. Medene palačinke s skuto

Testo: 40 g medu, 250 g bele moke, 3 jajca, 2,5 I mleka, sol, olje za peko

Skutni nadev: 100 g medu, 400 g skute, 40 g namočenih rozin, 50 g kisle smetane, vaniljev sladkor, limonina lupinica

Preliv: 60 g medu, 200 g kisle smetane, 2 jajci

Priprava: Iz naštetih sestavin razžvrkljamo redkejše testo za palačinke. V ponvi segrejemo olje in nanj zlijemo majhno količino testa, ponev zavrtimo, da se testo enakomerno porazdeli in dobimo tanko palačinko, ki jo opečemo na obeh straneh. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Skutni nadev: Pretlačeni skuti dodamo med, kislo smetano, vaniljev sladkor in limonino lupinico, dobro premešamo ter narahlo vmešamo še namočene in ožete rozine. S pripravljeno maso namažemo palačinke, ki jih zložimo v trikotnike ali pa jih zvijemo v rolade. Palačinke potresemo z mletim sladkorjem ali pa jih položimo v pomaščeno ognjevarno posodo, prelijemo z mešanico jajc, medu in kisle smetane in pečemo pri temperaturi 180 °C toliko časa, da preliv zakrkne.

[ Na vrh ]

27. Malinov narastek z lešniki

Sestavine: 140 g medu, 250 g bele moke, 1 žlička cimeta, 1 vrečka pecilnega praška, 125 ml pomarančnega soka, 100 ml oljčnega olja, 2 jajci, 100 g olupljenih in zmletih lešnikov, 200 g svežih ali zamrznjenih malin maslo za premaz modela, bela ostra moka za model, mlet sladkor za posip

Priprava: V multipraktiku zmešamo skupaj z moko oluščene (lahko tudi prepražene, ker dajo boljši okus) lešnike. Moko stresemo v skledo, dodamo cimet, pecilni prašek, med in jajci, prilijemo olje in pomarančni sok ter z metlico mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. Narahlo primešamo maline in zmes vlijemo v pekač, ki smo ga namazali z maslom in obsuli z ostro moko (lahko ga obložimo s peki papirjem). Pečemo eno uro pri temperaturi 180 °C. Pečen narastek vzamemo iz pečice, ga pustimo 10 minut v modelu, nato ga zvrnemo in ohladimo. Ohlajenega narežemo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

[ Na vrh ]

28. Ajdova češnjeva pogača

Sestavine: 120 g medu, 4 jajca, 150 g ajdove moke, 50 g bele moke, 80 g masla ali margarine, 100 g skute, 40 g kristalnega sladkorja, pol zavitka pecilnega praška, rum, limonina lupinica, mlet cimet, pehtran, 40 dag svežih češenj, maslo za premaz modela, bela ostra moka za model, sladkor za posip

Priprava: Maslo, med in rumenjake penasto umešamo, primešamo pretlačeno skuto, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico, cimet in pehtran. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga z mokama in pecilnim praškom primešamo rumenjakovi masi. Testo enakomerno porazdelimo po namazanem in z ostro moko obsutem modelu, potresemo z izkoščičenimi češnjami in približno 25 minut pečemo pri 180 °C. Pečeno pito ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

[ Na vrh ]

29. Sočni medeni makov kolač

Sestavine: 200 g medu, 120 g masla ali margarine, 3 jajca, 50 g zmletih mandljev, 50 g zmletih orehov, 250 g zmletega maka, 250 g moke, 1 pecilni prašek, 4 žlice vode, vaniljev sladkor, maslo za pekač, bela ostra moka za model

Za obliv: 200 g sladkorja v prahu, 1 žlica ruma, 2 žlici vroče vode

Priprava: Maslo penasto umešamo, dodamo med in vaniljev sladkor, med mešanjem postopoma dodajamo jajca, mandlje, orehe, mak, limonino lupinico in moko s pecilnim praškom. Dobro premešamo, napolnimo z maslom obmazan in z ostro moko obsut model. Pečemo eno uro pri 180 °C. Kolač ohladimo in zvrnemo na primerno mrežico. Zmešamo sladkor v prahu, rum in vodo in z zmesjo oblijemo kolač. Počakamo, da se glazura nekoliko osuši, razrežemo in ponudimo.

[ Na vrh ]

30. Medene rezine

Sestavine: 350 g medu, 500 g moke, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlička sode bikarbone, 3,5 dl mleka, mlet cimet, limonina lupina, 100 g sesekljanih ali narezanih, orehov, maslo za pekač, bela ostra moka za model

Priprava: V skledo stresemo moko s pecilnim praškom in sodo, dodamo mleko, med, cimet in limonino lupino. Vse skupaj dobro zmešamo z metlico za stepanje. Vlijemo v pomaščen in z moko obsut pekač, maso poravnamo in potresemo z orehi. Pečemo približno 40 minut pri 180 °C. Pečeno sladico zrežemo na rezine.

[ Na vrh ]

31. Breskovo-medena rezina

Sestavine: 200 g medu, 2 dl kisle smetane, 4 jajca, 240 g bele mehke moke, 100 g masla ali margarine, 2 zavitka pecilnega praška, limonina lupinica, vaniljev sladkor, rum, 500 g na drobne koščke narezanih breskev

Priprava: Maslo in med penasto umešamo, postopoma dodajamo jajca, primešamo moko s pecilnim praškom, limonino lupinico, vaniljev sladkor, rum in na drobne koščke narezane breskve. Maso vlijemo v pomaščen ali s peki papirjem obložen model in približno eno uro pečemo pri 160 °C. Ohlajen kolač narežemo na rezine in potresemo s sladkorjem v prahu.

[ Na vrh ]

32. Medena pita

Testo: 160 g medu, 2 jajci, 100 g masla ali margarine, 1 dl mleka 500 g moke, 2 žlički sode bikarbone limonina lupina, vaniljev sladkor

Nadev: 200 g medu, 7,5 dl mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 250 g masla ali margarine, vaniljev sladkor, rum, 50 g sladkorja v prahu za posipanje

Preliv: 150 g čokolade, 150 g masla ali margarine

Testo:  Moki primešamo med, jajci, mleko, limonino lupino in vaniljev sladkor ter zgnetemo testo. Razdelimo ga na tri dele, pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati 30 minut. Vsak del testa posebej razvaljamo v velikosti približno 20 x 30 cm. Pekač obložimo s peki papirjem in vsako ploščo testa posebej pečemo 6 do 8 minut pri temperaturi 180 °C. Ohladimo.

Nadev: V vroče medeno mleko zakuhamo zdrob in ga ohladimo. Margarino, sladkor v prahu in vaniljev sladkor penasto umešamo, dodamo ohlajen zdrob in malo ruma ter vse skupaj zmešamo v gladko kremo. Testene plošče namažemo s kremo, naložimo eno na drugo - na vrhu mora biti plast kreme - in ohladimo.

[ Na vrh ]

33. Preliv

Testo: 200 g medu, 280 g bele moke, 250 g masla, 5 jajc, 100 g mletih orehov, 0,5 dl mleka, pecilni prašek, vaniljev sladkor noževa konica, soli, rum, pol kozarca izkoščičenih višenj iz kompota

Glazura: 100 g mlečne čokolade, 0,8 dl olja, 50 g sesekljanih orehov

Priprava: Margarino in čokolado stopimo nad soparo, nekoliko ohladimo, prelijemo ohlajeno pito in jo za 24 ur postavimo na hladno. Naslednji dan jo razrežemo, poljubno okrasimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

34. Medeno-višnjeva torta

Testo: 200 g medu, 280 g bele moke, 250 g masla, 5 jajc, 100 g mletih orehov, 0,5 dl mleka pecilni prašek, vaniljev sladkor noževa konica, soli, rum, pol kozarca izkoščičenih višenj iz kompota

Glazura: 100 g mlečne čokolade, 0,8 dl olja, 50 g sesekljanih orehov

Maslo in med penasto umešamo, postopoma dodajamo jajca, vaniljev sladkor, mlete orehe, rum, moko in pecilni prašek ter dobro premešamo. Testo stresemo v pomaščen tortni pekač, dno pekača lahko obložimo s peki papirjem, testo potresemo z izkoščičenimi odcejenimi višnjami in približno 40 minut pečemo pri 180 °C. Ohlajeno torto premažemo s čokoladno glazuro (stopljeni čokoladi primešamo olje) in potresemo s sesekljanimi orehi. Ko se čokolada strdi, torto razrežemo. Ponudimo jo lahko s stepeno sladko smetano.

[ Na vrh ]

35. Medeno-smetanova rolada

Biskvit: 4 jajca, 100 g sladkorja, 120 g bele moke, 2 žlici stopljenega masla, 40 g mletih mandljev

Krema: 100 g medu, 4 dl sladke smetane, 20 g želatine, rum

Za vlaženje biskvita: Pripravimo medeno vodo z dodatkom ruma za namakanje biskvitnega testa. mlet sladkor za posip

Biskvit: Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg, dodamo rumenjake, še malo stepamo, narahlo primešamo stopljeno maslo, moko in mandlje. Maso razmažemo po peki papirju v velikosti pekača in 8 -10 minut pečemo pri 190 °C. Pečen biskvit takoj po peki stresemo na pomokan prt. (Če ga pustimo na pekaču, se osuši).

Krema: Smetano stepemo, dodamo s stopljeno želatino zmešan med, rum, dobro premešamo. Biskvit nekoliko navlažimo, namažemo s pripravljeno kremo, tesno zvijemo in ohladimo. Ohlajeno rolado potresemo s sladkorjem v prahu.

[ Na vrh ]

36. Medeno-kakavove rezine

Testo: 200 g medu, 4 jajca, 250 g bele moke pecilni prašek, 1 del mineralne vode, 1 del vode, 2-3 žlice kakava, vaniljev sladkor, maslo za pekač, bela ostra moka za pekač

Nadev: 100 g medu, 400 g kisle smetane, 100 g mletih orehov, 20 g želatine (namočene v 0,5 dl hladne vode; počakamo, da nabrekne, stopimo v vodni kopeli), 1 žlica ruma

Glazura: 150 g margarine ali masla, 100 g temne čokolad

Biskvit: Vse sestavine za testo zmešamo, maso vlijemo v pomaščen in z moko obsut pekač in približno 25 minut pečemo v pečici pri temperaturi 190 °C.

Nadev: Skupaj zmešamo kislo smetano, med, stopljeno želatino, orehe in rum.

Glazura: Stopljeni čokoladi dodamo maslo in premešamo, da se maslo raztopi. Ohlajen biskvit zvrnemo iz pekača in ga prerežemo po dolgem na dva dela. Spodnji del testa namažemo z nadevom, pokrijemo z drugo polovico testa, ga po površini tanko premažemo z ostankom nadeva, prelijemo s čokoladnim prelivom, ohladimo, razrežemo in ponudimo.

[ Na vrh ]

37. Čokoladno-medena torta s sadjem

Krhko testo za dno pekača:  50 g medu, 150 g bele mehke moke, 100 g masla ali margarine, 50 g zmletih orehov, 1 rumenjak, vaniljev sladkor, limonina lupinica

Nadev: 150 g medu, 400 g jabolk, sok polovice limone, mlet cimet, 40 g medu za premaz

Čokoladna biskvitna masa: 150 g medu, 200 g gladke moke, 100 g rumenjakov, 150 g beljakov, 100 g masla ali margarine, 50 g kristalnega sladkorja, 50 g jedilne čokolade

Stepena sladka smetana: 2 dl sladke smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek utrjevalca za smetano (kremfiksa)

Krhko testo za dno pekača: Iz naštetih sestavin hitro zgnetemo testo (maslo ali margarina mora imeti sobno temperaturo) in ga pustimo počivati pol ure.

Nadev: Olupljena jabolka naribamo, pokapamo z limoninim sokom ter primešamo med in cimet.

Čokoladna biskvitna masa: Maslo in med penasto umešamo, dodamo rumenjake in stopljeno čokolado, dobro premešamo, narahlo primešamo trd sneg iz beljakov in 50 g sladkorja ter moko.

Stepena sladka smetana: Smetano stepemo z dodatkom vaniljevega sladkorja in kremfiksa. Krhko testo razvaljamo, z njim obložimo dno tortnega modela, utrdimo robove, prebodemo in osem minut pečemo pri 180 °C. Pečeno testo namažemo z medom, obložimo z naribanimi pripravljenimi jabolki, premažemo s čokoladno biskvitno maso in pečemo 30 minut pri 175 °C. Pečeno torto ohladimo, jo premažemo s stepeno sladko smetano, razrežemo in ponudimo.

[ Na vrh ]

38. Medeni pirini piškoti z mandlji

Sestavine: 150 g medu, 500 g pirine moke, 350 g margarina za peko, 150 g mletih oluščenih mandljev, 1 jajce, vaniljev sladkor, limonina lupinica, med za mazanje, sladkor v prahu za posip

Priprava: Iz moke, margarine, mandljev, sladkorja, medu in jajca zgnetemo testo in ga pustimo počivati pol ure. Nato ga razvaljamo na 3 mm debelo, izrežemo poljubne oblike in približno osem minut pečemo pri 190 °C. Piškote po dva zlepimo z medom in potresemo s sladkorjem v prahu.

[ Na vrh ]

39. Medeni kolački

Sestavine: 350 g medu, 600 g moke, 2 jajci, 1 žlička sode bikarbone, mlet cimet, mleti klinčki, 1 žlica ruma, peki papir ali maščoba za pekač, beljak za mazanje

Priprava: Iz medu, jajc, sode bikarbone, cimeta, klinčkov, ruma in moke zgnetemo testo. Pripravljeno testo naj počiva dve uri na hladnem. Pekač obložimo s peki papirjem. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih polagamo v zadostni razdalji na pekač. Pomažemo z beljakom in 12 minut pečemo pri 180 °C.

[ Na vrh ]

40. Piškotne medene rezinice

Sestavine: 450 g medu, 100 g grobo sesekljanih orehov, 100 g grobo sesekljanih mandljev, 400 g bele moke, pecilni prašek, 50 g kandirane limonine lupinice, 50 g kandirane pomarančne lupinice, 0,2 dl češnjevega žganja, mešanica začimb za medenjake (ali žlica mletega cimeta, žlička mletih klinčkov, noževa konica, mletega ingverja) lahko tudi ščepec soli

Glazura: 100 g mletega sladkorja ,žlica limoninega soka, žlica češnjevega žganja

Priprava: Med segrejemo, ga dodamo moki zmešani s pecilnim praškom, dodamo orehe, mandlje, kandirane limonine in pomarančne lupinice, češnjevo žganje, mešanico začimb za medenjake in sol. Testo narahlo zgnetemo skupaj, na pomokani površini še toplega razvaljamo pol cm debelo v velikosti pekača (ali več pekačev) in ga pustimo na pekaču obloženem s peki papirjem dve uri, lahko tudi čez noč, da se osuši. Pečemo pri 165 °C 12-15 minut. Pečeno testo vzamemo iz pečice in še toplega premažemo s sladkorno glazuro (mlet sladkor, limonin sok in češnjevo žganje zmešamo skupaj). Ko se začne glazura strjevati, narežemo rezinice in ohladimo. Ohlajene shranimo v pokriti posodi, če jih želimo postreči nekoliko bolj mehke, jih nekaj ur pustimo na zraku.

[ Na vrh ]

41. Medeni poljubčki

Sestavine: 300 g medu, 2 jajci, 450 g polbele moke tipa, 850 pecilni prašek, mlet cimet, mleti klinčki, slivova marmelada za polnjenje poljubčkov, maščoba za pekač ali peki papir

Priprava: Jajci, med, cimet, klinčke, moko in pecilni prašek zmešamo v srednje gosto testo. Testo pustimo počivati eno uro. Iz testa oblikujemo kroglice velikosti oreha, v vsaki s prstom naredimo vdolbinico, ki jo napolnimo s slivovo marmelado. Poljubčke zložimo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač in jih glede na velikost pečemo 12-15 minut pri temperaturi 150 °C.

[ Na vrh ]

42. Medeno-skutni žepki

Testo: 250 g masla ali margarine, 250 g skute, 250 g moke, zavitek pecilnega praška, 1 noževa konica soli, limonina lupina, vaniljev sladkor, mlet sladkor za posip

Medeni nadev: 200 g medu, 120 g piškotnih drobtin, 40 g mletih orehov

Priprava: Med zmešamo s piškotnimi drobtinami in mletimi orehi. Iz moke, masla, skute, soli, pecilnega praška, vaniljevega sladkorja in limonine lupine zgnetemo testo, ga pokrijemo s folijo za živila in shranimo za pol ure v hladilnik. Testo razvaljamo pol cm na debelo in ga zrežemo na pravokotnike. Na sredino vsakega damo medeni nadev in prepognemo, da dobimo obliko pravokotnika ali trikotnika. Rob narahlo stisnemo z vilicami, da nadev ne izteka. Žepke zložimo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač in pečemo 15 minut pri temperaturi 180 °C. Še tople posujemo z mletim sladkorjem.

[ Na vrh ]

43. Medeni rogljički

Sestavine: 240 g medu, 2 jajci, 250 g bele moke, 2 pecilna praška, 100 g mletih lešnikov, mleti klinčki, mlet cimet, mlet ingver, limonina lupina, maščoba za pekač ali peki papir, mlet sladkor za posip

Priprava: Iz medu, jajc, moke, pecilnega praška, mletih praženih lešnikov in dišav zgnetemo testo. Testo pustimo počivati eno uro, nato iz njega oblikujemo 1 cm debele in 7 cm dolge svaljke in jih oblikujemo v rogljičke. Zložimo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo približno 10 minut pri 160 °C. Še tople povaljamo v mletem sladkorju.

[ Na vrh ]

44. Preprosto medeno rožičevo pecivo

Sestavine: jogurtov lonček medu, jogurtov lonček bele moke, jogurtov lonček rožičeve moke, jogurtov lonček kokosove moke, 4 jajca, jogurtov lonček mleka jogurtov, lonček stopljenega masla ali margarine, zavitek pecilnega praška, zavitek vaniljevega sladkorja, maščoba in moka za pekač, mlet sladkor za posip

Priprava: Jajca in med zmešamo, dodamo mleko, stopljeno maslo, belo, kokosovo in rožičevo moko, pecilni prašek in vaniljev sladkor ter vse skupaj dobro premešamo. Maso vlijemo v pomaščen in z ostro moko obsut pekač in pečemo 25 minut v segreti pečici pri temperaturi 180 °C. Pečeno pecivo ohladimo, narežemo na kocke, posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

[ Na vrh ]

45. Medeni srčki

Sestavine: 450 g medu, 250 g sladkorja, 100 g masla ali margarine, 2 jajci, 1 kg bele moke, 2 zavitka pecilnega praška, limonina in pomarančna lupinica, mlet ingver, mleti klinčki, mlet cimet, marmelada po okusu, maščobni čokoladni obliv

Priprava: Med, maslo in sladkor segrejemo, zmešamo v kremasto maso in nekoliko ohladimo. Mlačni masi primešamo limonino in pomarančno lupinico, ingver, klinčke, cimet, jajci, pecilni prašek in moko. Zgnetemo v gladko testo, ga pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati eno uro. Nato ga razvaljamo 4 mm debelo, izrežemo srčke in pečemo sedem minut pri 170 °C, da so srčki svetlo zapečeni. Po dva ohlajena srčka zlepimo z marmelado, jih do polovice pomočimo v stopljeno čokolado, dobro odcedimo in položimo na peki papir, da se čokolada strdi. Srčke shranimo v zaprte posode.

[ Na vrh ]

46. Medene mandljeve kocke

Sestavine: 300 g medu, 3 jajca, 400 g bele moke, pecilni prašek, 0,5 dl mandljevega, žganja (amareta), vaniljev sladkor, limonina lupinica,, mlet cimet, marelična marmelada za premaz, 200 g temne čokolade, 200 g sesekljanih mandljev

Priprava: Med segrejemo z vaniljevim sladkorjem, nekoliko ohladimo, mlačnemu primešamo mandljevo žganje, jajca, limonino lupinico, cimet, moko in pecilni prašek. Dobro premešamo, maso stresemo na pomaščen in z ostro moko obsut pekač, poravnamo za prst debelo in pečemo 20 minut pri 175 °C. Pekač vzamemo iz pečice, testo premažemo z marelično marmelado in ohladimo. Ohlajeno prelijemo s stopljeno čokolado, kateri smo primešali sesekljane mandlje. Ko se čokolada strdi, narežemo na kocke.

[ Na vrh ]

47. Medenjaki z mandlji

Sestavine: 200 g medu, 500 g moke (polovico ostre, polovico gladke), 130 g masla ali margarine, 2 jajci, polovico vrečke sode bikarbone, 50 g mletih neolupljenih mandljev, žlica mešanice začimb za medenjake (mleti klinčki, mlet cimet, mlet ingver) celi olupljeni mandlji za okrasitev

Glazura: 120 g sladkorja, pol beljaka, sok polovice limone

Priprava: Med in maslo zavremo in ohladimo. Moki zmešamo, dodamo sodo bikarbono, zmlete mandlje in mešanico začimb za medenjake, dobro premešamo in dodamo prevreta ohlajena med in maslo ter jajci. Testo dobro premešamo, pokrijemo in shranimo čez noč na hladnem. Drugi dan testo razvaljamo pol cm debelo, izrežemo različne oblike, ki jih zložimo na s peki papirjem obložen pekač. Okrasimo z mandljem. Pečemo 12 minut v ogreti pečici pri temperaturi 175 °C. Pečene medenjake ohladimo. Ohlajene medenjake premažemo z glazuro. Pazimo, da ne premažemo mandljev.

Glazura: Iz sladkorja, beljaka in limoninega soka penasto umešamo glazuro, da postane gladka in bela.

[ Na vrh ]

48. Medenjaki

Sestavine: 300 g medu, 500 g bele moke, 150 g masla ali margarine, 2 jajci, zavitek vaniljevega sladkorja, žlica mešanice začimb, za medenjake (mleti klinčki, mlet cimet, mlet ingver), žlica kakava v prahu, pol vrečke sode bikarbone

Sladkorna glazura: 100 g mletega sladkorja beljak

Priprava: Maslo in med penasto umešamo, dodamo jajca, moko, kakav, sodo bikarbono, vaniljev sladkor in mešanico začimb za medenjake ter vse skupaj hitro gladko zmešamo. Z ravnim nastavkom nabrizgamo na peki papir majhne kupčke, jim po potrebi z mokrim prstom poravnamo površino in približno 6-7 minut pečemo pri 185 °C. Pečene vzamemo iz pečice in še mlačne s čopičem premažemo s sladkorno glazuro. Ko se glazura osuši, jih ponudimo ali shranimo. Če medenjaki nekaj dni počivajo v škatli, se omedijo in postanejo mehkejši in še slajši.

Sladkorna glazura: Beljake z mletim sladkorjem zmešamo, med mešanjeni dodamo v limonin sok in s čopičem premažemo še mlačne medenjake.

[ Na vrh ]

49. Medena potica

Kvašeno testo: 500 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 60 g masla ali margarine, 80 g sladkorja, 2 jajci ali 5 rumenjakov, približno 2 dl mleka, rum, limonina lupinica, vaniljev sladkor, ščepec soli

Medeni nadev: 300 g medu, 300 g piškotnih drobtin, 80 g masla, 2 jajci, limonina lupinica, mlet cimet, mleti klinčki, domači sadjevec mleko po potrebi

Medeni nadev: Med segrejemo, mu primešamo dve tretjini drobtin, orehe in maslo. Nekoliko ohlajenemu nadevu dodamo še jajci, arome, dišave in domači sadjevec, gostoto uravnavamo z mlekom. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo z ostankom piškotnih drobtin. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc in pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Potico pečemo na 175 °C (ventilacijska pečica) še približno 45 minut.

[ Na vrh ]

50. Medeno-orehova potica

Kvašeno testo: 500 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 60 g masla ali margarine, 80 g sladkorja, 2 jajci ali 5 rumenjakov, približno 2 dl mleka, rum, limonina, vaniljev sladkor, ščepec soli

Medeno-orehov nadev: 150 g medu, 500 g mletih orehov, 1,5 dl mleka, 2 jajci, vaniljev sladkor, mlet cimet, limonina lupinica, rum

Priprava: V mlačnem mleku raztopljen med primešamo orehom, dodamo jajci, vaniljev sladkor, cimet, limonino lupinico in rum. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Moko stresemo v plastično posodo, dodamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Mleko segrejemo in raztopimo maščobo. Moki dodamo mlačno mleko, primešamo jajci ali rumenjake, sladkor, rum, limonino lupinico, vaniljev sladkor in premešamo. Dodamo sol no kvasno emulzijo in maščobo, zmešamo srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini in se ne prijema posode. Količine mleka v receptu ni mogoče določiti čisto točno, saj vlažnost moke in velikost jajc oz. rumenjakov nista vedno enaka. Testo pokrijemo s folijo in vzhajamo na sobni temperaturi. Ko se količina testa podvoji, še enkrat premesimo. Ponovno vzhajano testo razvaljamo v obliki pravokotnika na pol cm debelo. Namažemo z orehovim nadevom, potresemo s suhimi drobtinami, trdo zvijemo, položimo v pomaščen in z ostro moko obsut model, premažemo z zmesjo jajca in mleka, prebodemo, ponovno vzhajamo in približno 40 minut pečemo pri 175 °C.

[ Na vrh ]

51. Kvašeni medeno-skutni štrukeljci

Kvašeno testo: 500 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 80 g masla ali margarine, 80 g sladkorja, jajce, približno 2,5 dl mleka, rum, limonina lupinica, vaniljev sladkor, sol

Nadev: 150 g medu, 400 g skute, 2 jajci, 80 g pšeničnega zdroba (približno)

Kvašeno testo: Iz naštetih surovin zgnetemo kvašeno testo kot v prejšnjem receptu.

Nadev: Skuto prepasiramo, ji primešamo med, jajci in zdrob po potrebi (zdrob popije vlago v nadevu, zato ga dodajamo glede na vlažnost nadeva) in dobro premešamo. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ga enakomerno namažemo s skutnim nadevom in zavijemo v štrukelj. Štrukelj narežemo na 6 cm dolge štrukeljce, jih naložimo na pekač obložen s peki papirjem, premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka, vzhajamo in pečemo 20 minut pri temperaturi 180 °C. Pečene štrukeljce ohladimo in ponudimo.

[ Na vrh ]

52. Medeno-kokosovi rogljiči z dateljni

Testo: 100 g medu, 500 g bele moke tipa 500, 40 g kvasa, 80 g masla ali margarine, 100 g kokosove moke, 2 jajci, ščepec soli, vaniljev sladkor, rum, približno 1,5 dl mleka (lahko uporabimo kokosovo mleko), izkoščičeni dateljni za nadev jajce za premaz

Testo: Iz naštetih surovin zgnetemo kvašeno testo kot v prejšnjem receptu.

Priprava: Vzhajano testo razvaljamo pol cm debelo in izrežemo trikotnike 12 x 20 x 20 cm, ki jih na krajši strani na sredini zarežemo, napolnimo z dateljni in zavijemo v rogljičke. Premažemo z jajčnim premazom, vzhajamo in približno 15 minut pečemo pri 180 °C.

[ Na vrh ]

53. Ocvrte miške z medom

Sestavine: 250 g bele moke tipa 500, 40 g sladkorja, 20 g kvasa, 2 rumenjaka, 25 g masla ali margarine, približno 1,5 dl mleka, limonina lupinica, vaniljev sladkor, ščepec soli, olje za cvrtje, 100 g medu

Priprava: Iz sestavin zamesimo kvašeno testo. Kvasa ni treba posebej vzhajati, le zaradi lažjega postopka pri ročnem mešenju kvas raztopimo v hladni ali mlačni vodi. Temperatura tekočine pri pripravi testa naj ne presega 50 °C, najprimernejša temperatura sestavin oziroma testa je 35 °C. Vzhajano testo zajemamo s pooljeno žlico in ga vlagamo v vroče olje, zlato rumeno ocvremo, dobro odcedimo, prelijemo z medom in ponudimo.

[ Na vrh ]

54. Koruzno-medena mandljeva pita s slivami

Sestavine: 100 g medu, 200 g koruzne moke, 200 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 100 g na lističe narezanih mandljev, 80 g masla ali margarine, približno 1,5 dl jabolčnega soka, mlet cimet, limonina lupinica, vaniljev sladkor, 1 kg svežih sliv, med za premaz

Priprava: Koruzno moko poparimo z vročim jabolčnim sokom, primešamo belo moko, z rokami razdrobimo grudice, primešamo stopljeno maslo, med, zdrobljen kvas, cimet, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Testo z ročnim mešalcem s priključkom za testo gladko stepemo in mu primešamo na lističe narezane mandlje. Mehkejše kvašeno testo porazdelimo po namazanem in pomokanem pekaču, ga obložimo z razpolovljenimi in izkoščičenimi svežimi slivami. Vzhajamo in približno 30 minut pečemo pri temperaturi 175 °C, še vroče premažemo z medom in ohladimo. Ohlajeno narežemo in ponudimo.

[ Na vrh ]

55. Ferdinandov medeni kolač

Testo: 500 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 80 g masla ali margarine, 80 g sladkorja, jajce, približno 2,5 dl mleka, rum, limonina lupinica, vaniljev sladkor, sol

Nadev: 150 g medu, 400 g skute, 3 jajca, 100 g rozin, 100 g sesekljanih orehov, vaniljev sladkor, limonina lupinica

Testo: Iz naštetih surovin zgnetemo kvašeno testo kot v prejšnjem receptu. Kvašeno testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo z nadevom.

Nadev: Prepasirani skuti primešamo med, jajca, namočene rozine, sesekljane orehe, vaniljin sladkor in limonino lupinico. Zvijemo štrukelj in narežemo na 3 cm debele rezine, ki jih polagamo v pekač tako, da vidimo zvitek. Vzhajamo, do polovice višine zvitkov zalijemo z mlekom in pečemo približno 35 minut pri 175 °C. Mleko naj med peko izpari.

[ Na vrh ]

56. Medeni marmorni šarkelj

Sestavine: 240 g medu, 200 g bele moke, 100 g graham moke, 180 g masla ali margarine, 5 jajc, 1 dl mleka, zavitek pecilnega praška, limonina lupinica, vaniljev sladkor, žlica kakava v prahu, maščoba in ostra moka za model

Priprava: Maslo z 200 g medu penasto umešamo, dodamo jajca, vaniljev sladkor, limonino lupinico, pol dl mleka, pecilni prašek in obe moki ter premešamo. Model ob mažemo z maščobo, obsujemo z ostro moko in vanj vlijemo polovico testa, drugi polovici testa pa primešamo preostalo mleko, kakav in med. Prelijemo svetlo maso in pomešamo z vilicami. Pečemo približno eno uro pri 175 °C.

[ Na vrh ]

57. Medeno-češnjevi mafini

Sestavine: 200 g medu, 250 g bele moke, 50 g masla ali margarine, 200 g kisle smetane, 0,2 dl češnjevega žganja, 2 jajci, zavitek pecilnega praška, vaniljev sladkor, mlet cimet, 200 g češenj - svežih ali iz kompota sladkor za posip

Priprava: Moko, pecilni prašek, med, cimet, vaniljev sladkor, stopljeno maslo, kislo smetano, češnjevo žganje in jajci zmešamo v gladko testo, primešamo izkoščičene češnje, napolnimo pomaščene modele za mafine in 20 minut pečemo pri temperaturi 175 °C. Ohlajene mafine stresemo iz modelov in ponudimo potresene s sladkorjem v prahu.

[ Na vrh ]

58. Medeni mafini

Sestavine: 250 g medu, 70 g masla ali margarine, 250 g bele moke, pol zavitka pecilnega praška, žlica kakava v prahu, 100 g sesekljanih orehov, 2 jajci mlet kardamom, mlet cimet, mleti klinčki, mlet janež, mlet ingver

Za polnitev: 250 g pomarančne marmelade, 50 g mlečne čokolade (mlečni čokoladni obliv - kuvertura)

Priprava: Med stopimo, dodamo maslo in ohladimo. Primešamo moko s pecilnim praškom, jajci, kardamom, cimet, klinčke, janež, ingver, kakav in sesekljane orehe, zmešamo, napolnimo modele za mafine, vsakemu v sredino kanemo pomarančno marmelado in približno 25 minut pečemo pri temperaturi 175 °C. Mafine ohladimo, jih vzamemo iz modelov, s papirnato vrečko prebrizgamo s stopljeno mlečno čokolado, počakamo, da se čokolada strdi, in ponudimo.

[ Na vrh ]

59. Medeno-zdrobovi sadni cmoki

Sestavine: 100 g medu, 1 l mleka, 500 g pšeničnega zdroba, 100 g masla, 4 jajca, vaniljev sladkor, limonina lupinica, 20 svežih ali konzerviranih marelic

Karamelna omaka: 150 g sladkorja, 0,5 dl hladne vode, 10 g gustina, 2 dl mleka, 2 dl sladke smetane, rum

Priprava: Mleko z medom, vaniljevim sladkorjem in limonino lupinico zavremo in vanj zakuhamo zdrob. Ko se zdrob zgosti, ga predenemo v drugo posodo, dodamo maslo, večkrat pomešamo, še toplemu dodamo jajca in hitro zgnetemo testo. Testo razdelimo na 20 enakih delov, v vsakega vložimo marelico (svežim dodamo kocko sladkorja) in oblikujemo cmoke (pri oblikovanju moramo imeti nekoliko vlažne roke), ki jih 20 minut kuhamo na zmernem ognju v vreli sladki vodi ali nad soparo. Kuhane cmoke odcedimo, zložimo na krožnike ali v skledo, prelijemo s hladno karamelno omako in potresemo z naribano čokolado.

Karamelna omaka: Sladkor v kozici med stalnim mešanjem svetlo karameliziramo, dolijemo vodo, takoj nato še mleko in sladko smetano ter kuhamo. Ko se karamel raztopi, dodamo omaki v rumu razredčen gustin, premešamo, prevremo, kuhamo do želene gostote in ohladimo. (Paziti moramo, saj se krema pri ohlajanju nekoliko zgosti.)

[ Na vrh ]

60. Kuhan medeni ajdov štrukelj z bučnimi semeni

Nadev: 80 g medu, 200 g ajdove moke, 200 g polnozrnate pšenične moke, 10 g kvasa, 50 g masla ali margarine, vaniljev sladkor, približno 1 dl mleka, 0,5 dl vode za poparjene, ajdove moke

Nadev: 100 g medu, 1 dl kisle smetane, jajce, 80 g piškotnih drobtin, 300 g oluščenih mletih bučnih semen, mlet cimet, limonina lupinica

Testo: Ajdovo moko poparimo z 1 dl vrele vode, dodamo polnozrnato pšenično moko, med in vaniljev sladkor, premešamo, nekoliko ohlajenima mokama primešamo stopljeno maslo in v hladnem mleku stopljen kvas ter zgnetemo srednje gosto testo. Testo pustimo vzhajati.

Nadev: Mleta bučna semena, piškotne drobtine, med, kislo smetano, jajce, cimet in limonino lupinico zmešamo. Ajdovo kvašeno testo razvaljamo v pravokotnik, namažemo z nadevom, zvijemo štrukelj, ki ga zavijemo v pooljeno alufolijo, vzhajamo in 25 minut kuhamo v vreli vodi. Ko zavijamo kvašen štrukelj v alufolijo, ga trdo zavijemo po debelini, konca pa pustimo, da štrukelj lahko vzhaja v dolžino. Pred kuho s prsti ugotovimo, koliko se je štrukelj podaljšal, na vsaki strani pustimo še za prst prostora in konca trdo zavijemo. Kuhan štrukelj odvijemo, narežemo in ponudimo z eno od sadnih, vaniljevih ali čokoladnih omak.

[ Na vrh ]

61. Kuhan medeno-jabolčni štrukelj s cimetovo omako

Sestavine: 100 g medu, 240 g vlečenega testa, 800 g jabolk, 80 g rozin, vaniljev sladkor, mlet cimet, limonina lupinica, rum, kisla smetana, jajce, olje, alufolija ali folija za živila

Cimetova omaka: 200 g jabolk, 100 g medu, sok pol limone

Priprava: Jabolka olupimo in jim odstranimo pečke, naribamo, začinimo s polovico medu, dodamo v rumu namočene rozine, limonino lupino in vaniljev sladkor, premešamo, potresemo po z jajcem in smetano namazanem vlečenem testu in zavijemo. Štrukelj zavijemo v folijo za živila, nato pa še v alufolijo. Kuhamo 25 minut.

Cimetova omaka: Jabolka, med, limonin sok in cimet kuhamo z malo vode toliko časa, da se jabolka razpustijo. Pretlačimo, ohladimo in polijemo pod štruklje.

[ Na vrh ]

62. Kuhan kvašeni medeni štrukelj v foliji

Kvašeno testo: 500 g bele moke tipa 500, 30 g kvasa, 80 g masla ali margarine, 80 g sladkorja, jajce, približno 2,5 dl mleka, rum, limonina lupinica, vaniljev sladkor, sol

Nadev: 250 g medu, 250 g piškotnih drobtin, 2 jajci

Priprava: Iz naštetih sestavin zamesimo kvašeno testo. Na splošno velja, da zamesimo testo iz moke, kvasa, soli, sladkorja, maščobe, začimb in dišav ter tekočine. Kvasa ni treba posebej vzhajati, le zaradi lažjega postopka pri ročnem mesenju ga raztopimo v hladni ali mlačni vodi. Temperatura tekočine pri pripravi testa naj ne presega 50 °C, najprimernejša temperatura sestavin oziroma testa je 35 °C (telesna temperatura).

Nadev: Med, drobtine in jajci zmešamo. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ga enakomerno namažemo z medenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Štrukelj trdno zavijemo v pooljeno alufolijo (koncev ne zapiramo) in pustimo vzhajati. Vzhajane štruklje na konceh zatisnemo, na vsakem koncu pustimo za dva prsta prostora, kajti štrukelj bo pri kuhanju še nekoliko vzhajal. Štruklja v foliji ne smemo zvijati. Kuhamo ga 20 minut na blagem ognju. Kuhanega odvijemo, narežemo in prelijemo z eno od sadnih omak ali pokapamo z na maslu prepraženimi piškotnimi drobtinicami.

[ Na vrh ]

63. Krompirjevo-medeni štrukelj z jabolki

Krompirjevo medeno testo: 100 g medu, 1 kg krompirja, 300-400 g bele ostre moke, 3 jajca, 80 g masla, vaniljev sladkor, limonina lupinic, sol

Jabolčni nadev: 200 g medu, 1 kg jabolk, 150 g rozin, 50 g masla, mlet cimet

Testo: V olupkih kuhan krompir olupimo, pretlačimo, mu dodamo maslo in ohladimo. Ohlajenemu primešamo jajca, moko, med, vaniljev sladkor in limonino lupinico.

Nadev: Na maslu ovenimo olupljena in na tanke rezine naribana jabolka brez pečk, dodamo med, rozine in cimet. Testo čim hitreje zgnetemo, razvaljamo v pravokotnik, potresemo z nadevom, zavijemo štrukelj, tesno zavijemo v pooljeno alufolijo in 20 minut kuhamo v vreli vodi na blagem ognju. Kuhan štrukelj odvijemo, narežemo in pokapamo z na maslu prepraženimi drobtinicami in nekaj kapljicami medu.

[ Na vrh ]

64. Tirolski medeni skutni zavitek s češnjami

Sestavine: 100 g medu, 500 g maslenega listnatega testa, 500 g skute, 200 g svežih izkoščičenih češenj, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, 80 g pšeničnega zdroba, vaniljev sladkor, cimet, nageljnove žbice, jajce za premaz

Priprava: Skuto zmešamo z medom, kislo smetano, jajcema, pšeničnim zdrobom, izkoščičenimi češnjami, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Masleno listnato testo razvaljamo na pol cm debelo v obliki pravokotnika, robove premažemo z jajcem, ob daljšem robu porazdelimo pripravljen skutni nadev in zavijemo. Zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem, spoje pa utrdimo z nageljnovimi žbicami. Po vsej dolžini zavitek prebodemo, iz ostankov testa pa lahko izrežemo okraske in z njim okrasimo zavitek. Zavitek položimo na pekač in približno 35 minut pečemo pri začetni temperaturi 180 °C, ki jo glede na porjavelost zavitka postopoma zmanjšujemo.

[ Na vrh ]

65. Ocvrte ploščice (Bunuelos)

Sestavine: 60 g medu, 400 g bele moke žlička pecilnega praška, 50 g margarine, 2 jajci, 150 ml mleka, sol, olje za cvrtje, z mletim cimetom pomešan, mlet sladkor ali segret med in sezamovo seme

Priprava: Iz moke, medu, jajc, mleka, margarine, pecilnega praška in soli zgnetemo srednje gosto testo, da postane elastično, ga pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti jajca, jih stisnemo v debelejše ploščice, ki jih v vroči maščobi z obeh strani zlato rumeno ocvremo. Ocvrte dobro razmastimo, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta ali jih navlažimo s pogretim medom in posujemo s sezamom.

[ Na vrh ]

66. Medene tulumbe

Sestavine: 320 g bele moke, 5 dl vode, 250 g masla ali margarine, 20 g sladkorja (1 žlica), 8 jajc, 1 žlička limoninega soka, sol, olje za cvrtje

Medena raztopina: 500 g medu, 4 dl vode sok, 1 limone

Priprava: V posodi zavremo vodo s sladkorjem, soljo in maslom. Ko se maslo stopi, zakuhamo moko in kuhamo toliko časa, da testo odstopi od posode. Nekoliko ohladimo, postopoma primešamo jajca in limonin sok ter ohladimo. Z dresirano vrečko in zvezdastim nastavkom brizgamo v vroče olje 6-7 cm dolge palčke iz ohlajenega testa in jih zlato rumeno ocvremo. Ocvrte dobro razmastimo, zložimo v posodo, zalijemo z vročo medeno raztopino in ohladimo.

Medena raztopina: Med, vodo in limonin sok zavremo.

[ Na vrh ]

67. Medeno-orehova baklava

Sestavine: 500 g vlečenega testa za baklave, 200 g masla za mazanje testa (lahko uporabimo tudi olje), 900 g mletih orehov, 300 g sladkorja, mlet cimet

Medeni sirup (šerbet): 600 g medu, 3 dl vode, vaniljeva aroma ali vaniljev strok, sok 1 limone

Priprava: Testo narežemo na velikost modela. Orehe, sladkor in cimet zmešamo. Dno pekača namažemo z maščobo, nanj položimo dva lista testa, ki smo ju zlepili z maščobo (eno plast testa namažemo z maščobo in jo pokrijemo z drugo plastjo), potresemo s pripravljenimi orehi in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka nadeva in testa - na vrhu mora biti testo. Z ostrim nožem narežemo še surovo baklavo na kvadrate ali trikotnike in 40 minut pečemo pri temperaturi 175 °C. Proti koncu pečenja temperaturo nekoliko zmanjšamo. Še mlačno zalijemo s vročim sladkornim sirupom in pustimo 12 ur, da se baklava ohladi in napoji.

Medeni sirup (šerbet): Med, vodo, limonin sok in vaniljev strok ali aromo zavremo in kuhamo toliko časa, da dobimo gostejši sirup.

[ Na vrh ]

68. Medena bela halva

Sestavine: 200 g medu, 4 beljaki, 150 g sladkorja, 200 g sesekljanih orehovih jederc, 2 oblata

Priprava: Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg in mu med mešanjem dodamo pogret med. Posodo z snegom postavimo nad soparo in stepamo toliko časa, da postane masa gosta in gladka. Odstavimo in primešamo sesekljana orehova jedrca. Pripravljeno maso stresemo na oblat, jo poravnamo z mokro paleto ali nožem, pokrijemo z drugim oblatom, nekoliko obtežimo, da se masa lepo stisne, in ohladimo. Ohlajeno zrežemo na poljubne kose.

[ Na vrh ]

Slušna zanka v Kulturnem domu Straža
Občina Straža je sprejela pobudo Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine ter... Beri dalje...
NA VZLETIŠČU PETER – STRAŠKI HRIB
Za popestritev dogajanja (sploh v teh »korona časih«, ko je bolj varno druženje v naravi, kot v... Beri dalje...
Dan upora proti okupatorju
Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki... Beri dalje...
Tečaj SZJ
Pred kratkim smo v Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine uspešno zaključili... Beri dalje...
Peka kruha z drožmi
Skupina za samopomoč naglušnih si je zaželela delavnico za peko kruha z drožmi. Beri dalje...
Velika noč
Velika noč (vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo... Beri dalje...
prev
next

Nove objave

Občina Straža je sprejela pobudo Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine ter Regijskega NVO centra – stičišča nevladnih organizacij Jugovzhodne Slovenije,

Beri dalje

Za popestritev dogajanja (sploh v teh »korona časih«, ko je bolj varno druženje v naravi, kot v zaprtih prostorih) smo se skupina za samopomoč naglušnih dogovorili za krajši pohod.

Beri dalje

Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki se v Sloveniji praznuje 27. aprila.

Beri dalje

V letu 2020


Božični čas – res poznamo pomen božiča?
23 dec 2020 06:59

Božič je svetovni praznik v cerkvenem in protestantskem koledarju, ki ga praznujemo 25. decembra.  [ ... ]

Beri dalje
Legenda o dedku mrazu
23 dec 2020 05:49

Dedek Mraz je dobrotnik, katerega izvor je precej drugačen od izvora Božička in Miklavža.

Beri dalje
4. del kuharske delavnice - Rulada iz bučnih semen...
21 dec 2020 10:00

Rulada z bučnimi semeni je pripravljena brez moke in polnjena s slastno, lahko kremo iz kisle smeta [ ... ]

Beri dalje
Kuharska delavnica 3.del - čokoladni mafini
15 dec 2020 10:23

Čokoladni mafini s koščki čokolade.

Beri dalje
Ostali prispevki

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 446 gostov in ni članov .

1834271
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
903
1010
903
16880
52498
1834271