DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineMajski pohod na Javorovico

Nad Šentjernejem, v osrčju Gorjancev, se nahaja znana Javorovica, kjer smo se v nedeljo, 20. maja vzpenjali okoli 4 ure.

Štartali smo iz Novega mesta proti Šentjerneju do Kartuzije Pleterje. Tam se nam je pridružilo nekaj članov, ki so iz bližnjih občin in vasi. Muzej na prostem si v celoti nismo ogledali, saj še ni bil odprt, smo pa pokukali čez ograjeni prostor. Marjan, naš vodič in gostitelj nas je pričakal z nasmehom in z domačim jabolkom za dobrodošlico. Ivan pa je podaril 2 klobuka. Po prisrčnem nagovoru, smo se odpravili na pohod, četica gluhih in naglušnih, zadovoljnih, da smo si lahko med mnogimi obveznostmi, izborili dan v naravi.

Pot nas je vodila po zaselkih, predvsem pa po gozdu, ki nas je ščitil od močnega sonca. Višje smo šli, lepši je bil pogled na šentjernejsko polje, Gorjance, vasi in v ozadju hribovje. Brez postankov s pokušino domačega zeliščnega napitka seveda ni šlo.

Javorovica ima za Dolenjce poseben pomen, saj je bilo ubitih med vojno kar 146 bork in borcev Cankarjeve brigade. Od 1966 leta jim je v spomin postavljen spomenik, vsako leto se več tisoč ljudi pokloni padlim za svobodo skupaj z državnimi predstavniki. Tudi mi smo si ogledali spomenik, Marjan in Ivan sta nam pripovedovala in pokazala brezno, kjer so s pomočjo domačih izdajalcev in okupatorja partizane obkolili v obroč in jih postrelili.

Pohod smo nadaljevali do Marjanove zidanice. Še pred prihodom, smo za Cvetko naredili korak za njo, saj ni mogla z nami na pohod. Že od ranega jutra je pripravljala kosilo, pekla kruh z orehi in pripravljala krem šnite. Pomagala ji je Ivanova partnerica.

Po simboličnem darilu našega predsednika, smo se lotili okusne hrane, domačega vina in vseh dobrot, ki so plod neutrudnih rok Cvetke. Res smo bili prijetno presenečeni, obilica hrane in dobra volja, sta nas razorožile. Ko pa je Cvetka vzela še harmoniko, smo tudi zapeli in zaplesali. A si je mogoče zaželeti še kaj več na ta sončen dan, visoko nad mestnim vrvežem, med vinogradi, češnjami, med črički in pticami v tako dobri družbi. Poleg je vzorno narejena vinska klet, iz katere sta nam domačina nosila cviček, sivi pinot….Smeh in vici so odmevali tisto nedeljo. Hvala Bratkoviči za prekrasen dan, za vodenje pohoda, prijaznost in za čas, posvečen naši skupinici.

Junija se spet vidimo na enem od izbranih pohodov. Pridružite se nam.

Vesela Banić

 

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 163 guests and no members online