DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIzlet v Kumrovec in Trakošćan

Čeprav Tita, Josipa Broza, mnogi primerjajo s svetovnimi diktatorji, je v srcih Jugoslovanov spomin nanj še živ in obudi tiste tople občutke in spomine na desetletja naše skupne domovine. To je bilo očitno tudi v rojstni vasi - Kumrovcu, na Dnevu mladosti, ko se je na tisoče ljudi valilo po tej zagorski vasici in smo zopet občutili 'bratstvo in enotnost'.

Zjutraj smo prišli v Kumrovec že zarana, da si v miru ogledamo vse ohranjeno in tradicionalno življenje celotnega jedra vasi z 19. v 20. stoletje - Staro selo, saj so številni avtobusi že začeli polniti parkirišča. Letos si je bilo vredno ogledati razstavo v stari Brozovi šoli, kjer smo sedeli v starih klopeh, dobili s šibo po prstih zaradi neznanja, klečali v kotu na koruzi…Letošnjo razstavo poštnih znamk ob 120 obletnici Titovega rojstva smo si z velikim zanimanjem ogledali prav vsi.

Kumrovec je bil letos zborno mesto različnih narodov, mladih in starih, vihrale so zastave, k spomeniku se je nosilo cvetje, pele so se pesmi domoljubne, harmonika je razveseljevala skupine na vsakem vogalu, iz zvočnikov so donele pesmi o komandantu in mladosti, stojnice so ponujale raznolike stvari. To je res treba doživeti!

Tradicija je tudi nošenje titovk, značk ter amblemov. Letos so zopet vsi govorci povdarili kako velik politik je bil Tito, kako velik svetovni sloves je imel, borec za mir, bratstvo in enotnost, za enakopravnost narodov, maršal in predsednik. Danes ga naši politiki ne cenijo, ustavno sodišče se je izreklo, da je bil diktator totalitarnega režima, a kot smo sami doživeli, se narod ne da prepričati!

Snemalna ekipa spletne TV je posnela nekaj naših izjav, oddaja bo posvečena Dnevu mladosti. Iz Kumrovca smo se poslovili, ko je bilo najlepše in si šli ogledat Trakoščan, dvorec ob jezeru iz 13.st., ki je obdan z enim najlepše oblikovanih in vzdrževanih parkov na Hrvaškem, katerega obišče čez 40 tisoč obiskovalcev. Ogledali smo si kuhinjo, sobe, pohištvo, orožje in opremo vojakov, slike, skratka dobili smo vtis, kako se je nekoč živelo na dvoru. Pogled z gradu pa sega daleč naokoli.

Utrujeni a zadovoljni, smo se okrepčali z dobrotami naših članov, še posebej je potrebno pohvaliti Boštjanovo salamo, Cvetkine potice, Janine kifeljčke, Marjanova jabolka…. Na poti proti domu, smo se ustavili na kosilu turistične kmetije Merkež ter se zadovoljni po planiranem času s šoferjem Jožetom pripeljali v Novo mesto. Anketa udeležencev je pokazala, da so bili nad izborom in organizacijo izleta vsi navdušeni. Bilo je lepo druženje, spoznavanje tako Zagorja kot udeležencev med seboj, smeh in norčije, a tudi veliko novih spoznanj, informacij, ki nam širijo razgledanost in duha.

Vesela Banić

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 163 guests and no members online