DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineNa srečanju v Gribljah

Zadnjo nedeljo v avgustu se je v Gribljah zbrala množica ljudi. Bilo je organizirano vsakoletno srečanje našega društva. Ker že dolgo nisem aktiven udeleženec (problem prevoza), pa še obetal sem si prepotrebne osvežitve v reki Kolpi, da ne omenjam mamljivega pršuta, sem se letos prijavil. No, tudi potreba po druženju je naredila svoje.

Že zjutraj, ko sem se pripravljal na pot iz Trebnjega v Belo Krajino, sem zaskrbljeno pogledoval proti nebu. Bilo je oblačno, v medijih pa so napovedovali ujmo in celo točo. Ni me skrbelo glede piknika, kajti vedel sem, da ga bodo izvedli v vsakem vremenu, saj je možnost umika pod streho. Glede tega so namreč bili odločni. Ne, bolj me je skrbelo glede prepotrebne osvežitve v reki. Kar bo, pa bo!

Pot v Belo Krajino se je vlekla, vendar ne tako zelo, kot sem se spominjal iz kratko hlačniških let. Svoj čas sem namreč kot tabornik redno taboril pri Podzemlju, nedaleč od Gribelj. Takrat mi je po dolgi in ovinkasti poti bilo vedno slabo. Nekajkrat sem celo bruhal. No, na srečo sem jo tokrat dobro odnesel.

Bilo je tam okoli poldneva, ko smo se začeli zbirati. Začele so se priprave, nekaj stvari za delavnico je bilo treba prenesti iz avtomobilov, v glavnem pa sem si ogledoval naravo, udeležence, prisrčne objeme in pozdrave. Bilo je oblačno, temni oblaki so naznanjali dež. Nekaj kampistov in kopalcev, so že odhajali v strahu pred dežjem. In res, komaj sem se že opogumil, da zapustim rastočo skupino in si namočim noge v Kolpi, so padle prve dežne kaplje. Razočaran, sem izpod strehe bolščal v toplo in zaradi suše še bolj plitko reko, ki mi je bila tako blizu, hkrati pa tako daleč. Začel se je namreč naliv, ki je trajal vse do mojega odhoda.

Vendar to ni ustavilo srečanja. Ne, samo v drugo prestavo je šel, umetniška delavnica je delovala s polno paro, patronažna sestra z majico Rdečega Križa je veselo merila pritisk in pikala prste, skupina žensk je kvačkala, gospodje pa smo se slinili ob pogledu na obešen pršut, katerega težo smo morali oceniti – zgolj na pogled. Na srečanju smo imeli nekaj zabavnih dejavnosti in tekmovanj; eni so igrali pikado, eni šah, mali nogomet, drugi pa so molzli kravo, improvizirano iz posode za vodo-mleko ter gumijastega nastavka. Špricalo je, da je bilo veselje!

Tam okoli druge ure, ko je bil naliv najmočnejši, nas je premamil vonj jedi z žara. Čevapčiči in pečeno meso z vsem, kar spada zraven! Po nekaj odigranih šahovskih partijah sem se hitro vključil v dolgo vrsto in čakal na svojo porcijo. Pri tem smo se morali prebiti tudi po dežju, vendar nas lakotnikov to ni ustavilo.

Dobro razpoloženo druščino sem moral med prvimi zapustiti. Ujeti sem moral vlak, saj naslednji bi bil prepozno zvečer. Zato sem bil po krajšem slovesu primoran opustiti čare celodnevnega srečanja (petje pesmi ob harmoniki, ples, pokušino osvojenega pršuta, podelitev nagrad najuspešnejšim, intervju..). In to ravno takrat, ko je nehalo deževati. Imel sem občutek, da se mi je sonce, ki je pokukalo med oblaki, rogalo.

Nič ne de! Naklepetal sem se, čeprav mi je tu pa tam kdo prigovarjal, naj bom bolj aktiven (težko razumem sogovornike, še posebej v hrupu). Naužil sem se pogleda na lepotico Kolpo in njen jez, pa čeprav mi je dež onemogočil, da bi se namočil vanjo. Pri šahu sem si pretegnil sive celice. Skratka, imel sem se fajn, kljub omejenemu času. In to je najpomembnejše. Hvala vam da ste mi organizirali prevoz in s tem omogočili udeležbo.  

Da se imam fajn, da se nekaj dogaja, da si napolnim dušo, želodec, da sem v naravi in med prijetnimi in zabavnimi ljudmi.

Miha Petelin

Griblje 01Griblje 02Griblje 03Griblje 04Griblje 06Griblje 08

Griblje 09Griblje 11Griblje 13Griblje 14Griblje 15Griblje 16

Griblje 17Griblje 18Griblje 20Griblje 21Griblje 22Griblje 24

Griblje 25Griblje 26Griblje 27Griblje 28Griblje 29Griblje 30

Griblje 31Griblje 32Griblje 33Griblje 34Griblje 37Griblje 38

Griblje 39Griblje 41Griblje 42Griblje 43Griblje 44Griblje 45

Griblje 46Griblje 47Griblje 48Griblje 49Griblje 53Griblje 56

Griblje 57Griblje 58Griblje 59Griblje 60Griblje 61Griblje 63

Griblje 64

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 163 guests and no members online