Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineLista tehničnih pripomočkov

Težko smo pričakovali Pravilnik o tehničnih pripomočkih, v zvezi s katerim nam je bilo v društvu pojasnjeno, da je za pridobitev le-teh potrebno potrdilo o vsaj 80% okvari sluha.

Na okrogli mizi (organiziralo jo je lokalno društvo) smo v zvezi s tem pravilnikom prejeli v vpogled tudi Listo tehničnih pripomočkov. Iz nje je razvidno, da je za pridobitev nekaterih tehničnih pripomočkov (mobilnika, tabličnega računalnika, računalnika…) pogoj 95% okvara sluha ter izkaznica o priznani pravici do uporabe slovenskega znakovnega jezika.

S strani vodstva društva je bilo rečeno, da so na predstavitvi tega pravilnika utemeljevali, naj bi ti pripomočki služili za komunikacijo oseb v znakovnem jeziku s pomočjo video prenosa podatkov. Torej naj bi bil pogoj za pridobitev le-teh komuniciranje v znakovnem jeziku. Lista TP pa je še bolj konkretna: potrebna je tudi izkaznica o priznani pravici do uporabe slovenskega znakovnega jezika.

Zdaj pa se sprašujemo:

Ali osebe s težko naglušnostjo v razponu 80 -95% po Fowlerju ne potrebujejo komunikacije, čeprav to ni znakovni jezik? Ali ne spadajo te osebe med tiste, ki se v vsakdanjem življenju zelo(!) težko sporazumevajo v običajnih slušnih okoljih? Ali je narobe, če komunicirajo s tipkanjem (in ne z znakovnim jezikom) – npr. preko mnogo socialnih omrežij? In ali ni medmrežje (računalnik) pomoč za pridobivanje mnogih (nujnih!) informacij, ki jih težko pridobijo s poslušanjem?

Tu bo potreben boj za spremembo te liste! Apeliram, da o tem govorite med sabo v društvih; apeliram na Svet za tehnične pripomočke in na Odbor naglušnih, da pozitivno vplivamo na spremembo te liste v tem smislu, da znakovni jezik in 95% okvara sluha nista pogoj za sofinanciranje mobilnikov in računalnikov.

Saj vemo, da je v ozadju denar, sveta vladar. Ampak čemu potem ZIMI?

                                                                                                   J. Močnik, DGN Dolenjske in Bele Krajine

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 78 guests and no members online