Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineGluhi strežejo v planinski koči na Gospodični

Akcija »Gluhi strežejo v planinskih kočah« je potekala 22. 9. in 23. 9. 2018. Namen akcije je bil povečanje stopnje vključenosti, poznavanja in razumevanja drugačnosti,

različnosti, seznanjati ljudi z znakovnim jezikom, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, omogočiti polno dostopnost, vključiti komunikacijske interakcije in razblinjati strahove.

Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine se je odločilo, da podpre akcijo in s svojo prisotnostjo ozavešča o gluhoti in naglušnosti ter promovira znakovni jezik.

Kljub slabi vremenski napovedi smo se zbrali in se peš iz Gabrja podali na Gospodično. Skozi gozd smo v uri in petnajst minut premagali štiristo sedemintrideset metrov višinske razlike. Med nami je bilo kar nekaj članov, ki se bližajo osemdesetim, zato smo na svoj dosežek še toliko bolj ponosni.

Tik pod kočo izvira studenčnica Gospodična. Legenda pravi, kdor pije to vodo, se bo pomladil in ostal zdrav. Žal je zaradi suše Gospodična presahnila, tako da več sreče prihodnjič. Odšli smo do planinskega doma, kjer so naš pričakali še drugi člani, ki so se pripeljali z avtomobilom.

V planinski dom so prihajali pohodniki in z zanimanjem spremljali strežbo in animacijo gluhih oseb. Najbolj jim je bil zanimiv znakovni jezik. Uradno otvoritev je vodila Klarisa Bevc. Pozdravili pa so nas še predstavnik planinskega društva Krka Novo mesto, gospod Tone Murgelj in predsednik našega društva Vladimir Kastelec, ki je ekipi zaželel uspešno delo.

Okrepčali smo se z odlično gobovo juho in golažem v kruhovi posodi. Ura je tekla, naredili smo še skupinsko sliko in se podali do izhodne točke. Ker je vmes deževalo in so se tla razmočila, smo morali biti pri sestopu zelo previdni. Počasi in s pomočjo palic nam je brez težav uspelo priti v dolino.

Za nami je še en uspešen dan, s katerim smo dokazali, da zmoremo.

Geni Močnik

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 97 guests and no members online

2465177
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
264
440
704
9922
45596
2465177