DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePo prekrokani noči

Veseli december je marsikomu tudi mesec veselega rajanja s kozarcem alkohola.

 

A čemu bi se izogibali zabavam, kjer je veliko takih pijač, saj je vendar druženje koristno in sproščujoče? Nemalokrat pa so posledice presenetljive. Po taki noči seveda nismo vselej v najboljši formi: pojavijo se glavobol, vrtoglavica, slabost…A tudi za tovrstne tegobe so rešitve.

Zeliščni obkladki

Ledeni obkladki prinašajo olajšanje – v multipraktiku zmeljemo ledene kocke s svežimi zelišči, kot so limonska trava, sivka ali melisa, in naredimo obkladek. Lahko pa tudi namočimo brisačo v hladno vodo z žajbljem ali poprovo meto.

Med in limona

Med in limono zmešamo z vročo vodo in pripravek pijemo večkrat na dan - s to okusno pijačo nadomestimo tekočino in sladkor, ki smo ju izgubili zaradi mačka. Fruktoza, ki se nahaja v medu, pospešuje presnovo alkohola. Pitje velikih količin vode je najboljše zdravilo proti mačku. Poleg pa grizljajmo semena ginka. Privoščimo si vsaj osem kozarcev vode ter jo poleg tega dodajajmo tudi vsem napitkom.

Čudežni zeljni sok

Se sploh zavedamo, kako zdrav je sok iz surovega zelja? Ni le bogat vir vitamina C, ampak tudi zelo zdravilen napitek, ki lahko pomaga pri zdravljenju razjede želodca in vnetju debelega črevesa. Pomaga tudi proti gastritisu, nespečnosti in vrtoglavici po prekrokani noči.

Ohrovt

Čeprav ohrovt sodi med nizkokalorična živila, ima bogato hranilno sestavo. Vsebuje večje količine mineralov, kot so: kalij, magnezij, mangan, ki so idealni po alkoholni noči. Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine: K, C in A, folat ter vitamin B6. Kalij znižuje glavobol. Vitamin C in A sta močna antioksidanta. Ohrovt vsebuje tudi številne flavonoide, zato si ga za odpravo mačka le privoščite v kombinaciji: ohrovt in krompir rahlo skuhamo v malo vode, zabelimo z oljčnim oljem, česnom in soljo.

Banane

Bogato živilo z minerali, predvsem s kalijem, njegovo pomanjkanje vpliva na živčni sistem in na mišice. Banane pomirijo razdražen želodec, telo napolnijo z energijo, ga regenerirajo in blažijo mišične krče.

Ingver

Ingver je že dolgo znan kot zdravilo proti prehladu in morski bolezni. Je pa tudi odlično zdravilo proti mačku: po želji lahko kupiš posušene koščke ingverja in jih poješ, ali pa si iz sveže korenine pripraviš čaj: narežemo 10 do 12 rezin svežega ingverja in ga zalijemo s štirimi skodelicami vode – pustimo vreti 10 minut. V mlačen čaj stisnemo sok ene pomaranče, polovico limone in 2 žlici medu. Pijemo počasi in po požirkih, pomagalo nam bo proti slabosti in bruhanju.

Sadno-zelenjavni smoothie

Sadje in sadni napitki zmanjšujejo intenziteto mačka. Fruktoza omogoča vašemu telesu, da hitreje razgradi alkohol, ki se pospešeno izloči iz telesa. Najbolj pomagata vitamina C in B, zato si dan po zabavi privoščite veliko agrumov, ali pa recimo lubenico, ki je zelo bogata še s tekočino, pa zeleno listnato zelenjavo, saj je popivanje stresno.

Pripravite si napitek iz:

paradižnikovega in limoninega soka, ohrovta, banane in nekaj tabasca ali čilija

ohrovta, pomaranče, grenivke, jabolka in avokada ter poprove mete in jogurta

ohrovta, zelene, gozdnih sadežev, jogurta in avokada

Ob tem lahko grizljamo kruh z medom ali domačo marmelado.

Vir: Gaia

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2022 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 137 guests and no members online

2893923
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
555
664
5831
7497
24046
2893923