DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIZLET NA GORIČKO

Naša domovina Slovenija je res lepa in tako raznolika!

Toliko različnih geografskih področij na tako majhnem delčku sveta: alpski, kraški, primorski, panonski, res pravo razkošje.

Zaradi oddaljenosti se v vsakdanjem življenju najbrž najmanjkrat odpravimo v panonsko pokrajino Prekmurje, saj ta razdalja je za enodnevne izlete kar velika. Ampak to za nas ni bila ovira. Že lani je društvo (DOZIS Dolenjske in Bele Krajine) predvidelo ta izlet, a je covid 19 to preprečil.

Tokrat pa je uspelo! Seveda smo morali kar zgodaj na pot, ki nas je peljala na Goričko. To je del Prekmurja, ki meji na Avstrijo in Madžarsko. Večji del poti do tja smo ali prespali ali klepetali. V Murski Soboti nas je pričakala vodička.

V kraju Grad smo si ogledali park Vulkanija. Le-ta prikazuje zgodovino in sestavo panonskih tal. S 3D (tridimenzionalnimi) očali smo si ogledali zgodovino nastanka Zemlje po velikem poku in nastanek življenja na njej, spet v drugem prostoru pa podoživljali izbruh vulkana, v katerem je vroča magma in posledice razlitja lave. Tresenje tal, občutenje pršenja vode nam je še bolj približalo dogajanje. Ogledali smo si tudi razstavo kamnin in mineralov (hematit, amazonit, karneol…). Lahko smo si kupili tudi spominke in nakit, ki je narejen iz tamkajšnjih kamnin, mineralov.

Med vožnjo smo videli grad Grad, ki je baje imel 365 sob! Res veličastno.

V restavraciji Raj smo imeli kosilo, ki se je zaključilo z izvrstno – tipično prekmursko sladico: prekmursko gibanico.

Pot nas je vodila k Bukovniškemu jezeru, ki ima obliko črke y. Jezerska voda ima veliko mulja in ni ravno primerna za kopanje. Je pa okrog jezera veliko sprehajalnih poti in energijskih točk, ki pridejo v poštev, če izlet ali dopust traja kaj dlje kot en dan. Videli smo tudi kapelico sv. Vida in slišali zgodbo o njenem nastanku.

Žal nam čas ni dopuščal od blizu si ogledati »Belo golobico«, znamenito cerkev v Bogojini. Vodička nam je povedala, kako jo je oblikoval naš priznani arhitekt Jože Plečnik.

Odpravili smo se še v Ocean orhidej, kjer letno vzgojijo 2 milijona orhidej. Zaradi ugodnih razmer (termalna voda za zalivanje in vlaga v ozračju) imajo možnost gojiti tudi eksotične rastline. Kupili smo orhideje in se odpravili proti domu.

Poslovili smo se od vodičke, ki se je zelo prilagodila nam, osebam z izgubo sluha, saj je govorila obrnjena proti nam, razločno in počasi, tako da je tudi tolmač Boštjan brez težav prevajal v znakovni jezik. Težje je bilo v Vulkaniji, kjer so gluhi morali hkrati gledati film in prevajanje v znakovni jezik. Njihovi vodički smo predlagali podnapise k filmom.

Pot nazaj je kar hitro minila. Nekateri so malo podremali, nekateri klepetali, naglušni (spredaj) pa smo si navili glasbo in prepevali. Bilo je zanimivo in zabavno, zato se društvu zahvaljujemo za organiziran izlet in si podobnih dogodkov še želimo.

Jelka Močnik

 

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2022 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 93 guests and no members online