DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineObisk gradu Struga za člane DOZIS Dolenjske in Bele krajine

V vročem poletnem popoldnevu smo v petek, 1. julija, imeli malo rekreacije in kulturni dan.

Zbrali smo se pri gradu Otočec ob reki Krki, ki je dajala osvežujoč občutek, in se odpravili na kratek pohod do naslednjega gradu, ki je dobil ime po strugi reke Krke. Torej imenuje se grad Struga.

Pričakal nas je graščak, ki nam je grad razkazal in ga opisal z zelo zanimivimi zgodbami. Povedal je, da je ta grad živi muzej in da lahko stvari potipamo, se usedemo ... Videli smo dvorišče gradu in veliko prostorov, vsak od njih ima svojo lončeno peč. Šivalnica ima v podbojih vrat še skrivne regale. Tu so šivale nune. V eni sobi smo videli zelo star, a še delujoč gramofon. Glasbena plošča je iz materiala, ki se lahko razbije, stara je sto let. Gramofon seveda ni deloval na elektriko, pač pa na ročni pogon. Zanimiva je tudi stropna poslikava, ki je videti kot reliefna, globinska, a ni. V jedilnici smo izvedeli, da je bil pohan golob grajska specialiteta. Na mizi pa je ležeči križ. Videli smo portret grofice Matilde. Zaradi ločitve zakona je tu nastala prva ločitvena listina. V enem od prostorov smo videli navidezni umivalnik, ki je v bistvu služil kot WC. V plesni sobani nam je bil pokazan ples iz renesančnega obdobja, ki smo ga poskusili zaplesati tudi sami. Ženske smo poskusile damski plesni čevelj. Tista, ki ji je bil prav, je postala princesa! Obrambni zid ima strelne line in vrata iz leta 1450, ki so zelo močna in so bila pred kratkim restavrirana. V zidanih obodih vrat sta na vsako stran tudi vdolbini za rigelj, prečni tram, ki bi ob napadu na grajska vrata zadržal močne sunke vanje. Na grajskem dvorišču so še ostanki sončne ure. Kotna niša nad dvoriščem je graščaku omogočala pogled na obiskovalce gradu in njihove darove, ki so jih prinesli s seboj. Mala grajska kapela ima poseben vhod v gotskem stilu (šilast). Oltarna slika je freska Marijine zaroke in kot take se je ne da ukrasti. Kapelni kor pa ima dostop iz zgornjih prostorov.

Graščak je grad opisal z zanimivimi anekdotami in nas povabil, naj še kdaj pridemo. Zahvalili smo se mu za zelo prijeten in zanimiv opis gradu.

Zaradi vročine in žeje smo šli tam blizu še na pijačo. Gospa Slavka  nas je pocrkljala še z domačimi piškoti, potem pa smo se odpravili nazaj k avtomobilom.

Kljub vročemu dnevu smo imeli prijeten pohod in poučen ogled gradu Struga. Hvaležni smo, da smo imeli možnost videti to lepo dolenjsko zanimivost.

Pa še kdaj!

Jelka Močnik

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 207 guests and no members online