Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineDržavno prvenstvo gluhih v šahu 2013

Prvo soboto v marcu, 2. 3. 2013, je bilo v Murski Soboti organizirano državno prvenstvo gluhih in naglušnih v šahu. Društvo gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele Krajine sva zastopala dva, in sicer Janez Kocjan ter moja skromna malenkost Miha Petelin.

Žal se nas ni zbralo dovolj za celo ekipo; potrebovali smo štiri člane, tako da sva omenjena člana lahko tekmovala le kot posameznika.

Po nekaj godrnjanja in iskanju izgovorov (navsezadnje gre za Mursko Soboto, ki je res daleč!) je končno padla odločitev in oba člana sva se navsezgodaj zjutraj odpravila na pot, dolgo 280 kilometrov (od doma Janez Kocjan prek Ljubljane do Murske Sobote), kar znese okoli tri ure. Lahko je videti, zakaj ni bilo med člani dosti zanimanja za to tekmovanje.

Po dolgi vožnji pod sivimi oblaki in krajšem postanku na pol poti sva prispela v Mursko Soboto ob deveti uri, ravno pravi čas, da sva še ujela pozdravni govor. Poleg naju je bilo prisotnih še šestnajst drugih tekmovalcev, trije so iz teh ali onih razlogov odpovedali, tako da so bile samo tri ekipe in skupno osemnajst posameznikov. Če bi naše društvo zbralo celo ekipo, bi kaj lahko osvojili medaljo; štiri ekipe bi se potegovale za tri medalje in pokal!

No, zaradi manjšega števila ekip je ekipno tekmovanje hitro minilo in zmagovalci so bili določeni. Sledilo je posamično tekmovanje v devetih kolih. Konkurenca je bila huda – že na začetku sem se soočil s šahovskim prvakom, tako da sem začel bolj klavrno. Nič hudega, še dosti drugih izzivov je bilo. Na koncu sem zbral štiri zmage in štiri točke (zbral bi jih vsaj šest, ker sta dva nasprotnika naredila napako, vendar sta po pravilih dobila le opomin – in me nazadnje premagala. Ah, ja, izgovori!). Janez Kocjan jo je odnesel z dvema točkama, delno po moji krivdi – kot posameznika sva se namreč soočila in po napeti igri sem mu odnesel točko. Brez zamere!

Na koncu sem se Miha Petelin uvrstil na trinajsto mesto in Janez Kocjan na šestnajsto mesto od osemnajstih udeležencev. Niso ravno dobri rezultati, poleg tega sva bila oba prvikrat na državnem prvenstvu gluhih v šahu, tako da sva se potolažila s kosilom, sproščenimi pogovori z drugimi in trojanskimi kremšnitami za najini družini na poti domov. Naslednje leto bo bolje, z malo sreče kje bliže, z več časa za priprave in vsaj nekaj puncami – tako za motivacijo!

Miha Petelin

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 198 guests and no members online